Reportages

Peter Nooyen heeft primeur met Komatsu PW158-11

Peter Nooyen heeft primeur met Komatsu PW158-11

Swinkels Machinery & Parts leverde begin maart de eerst Komatsu PW158-11 mobiele graafmachine af bij Peter Nooyen Grondwerken in Liessel. Komatsu ontwikkelt en bouwt de PW-11-serie volledig voor de Europese markt.

Komatsu kondigde in juli 2020 haar tweede mobiele compacte graafmachine aan, de PW158-11. Deze is een slagje groter, zwaarder en krachtiger dan de eerder geïntroduceerde PW148-11. De voorganger van de PW 148-11, de PW148-8 introduceerde Komatsu ruim 10 jaar geleden als short-radiusvariant van de PW140-7. Kort na de introductie nam Komatsu de gewone 14 tonner uit productie waarna alleen een compacte machine leverbaar was…en met succes. 

Komatsu trouw

De huidige machine van Peter Nooyen is ook een Komatsu, een PW148-8: “Wij kochten deze machine ongeveer 5 jaar geleden, hij was toen 3 jaar oud en had weinig uren op de teller. De machine was compleet uitgevoerd met een Steelwrist draaikantelstuk en 2D en paste mooi binnen ons bedrijf. Na enkele weken bleek dat het ventielenblok gescheurd was. Ik zag toen de geest al kruipen: een machine van een paar jaar oud, niet bij de dealer gekocht, dus ook geen garantie. Het pakte echter anders uit dan gedacht. Nadat ik contact met Komatsu-importeur Bia had opgenomen, bleek dat het een vaker voorkomend probleem was geweest en dat er een modificatie op zat. Hierop werd de machine naar Bia in Zutphen gebracht en voorzien van een nieuw ventielenblok. Het vertrouwen van Komatsu én Bia was toen al direct bevestigd.”

Toen vorig jaar de gedachte speelde om de Komatsu PW148-8 om te zetten naar een nieuwe machine, kwam Rick Swinkels van Swinkels Machinery & Parts in beeld. Als deze ‘dealer-om-de-hoek’ én het vertrouwen in Komatsu en Bia, was de keuze al vrij snel bepaald. “In de loop der jaren heb ik ook van de service van Bia gebruik gemaakt en daar ben ik zeer tevreden over. Hierdoor weet ik ook dat achter Swinkels een degelijke organisatie staat die niet alleen machines wil verkopen.”, aldus Peter Nooyen. 

Primeur

Met de PW158-11 heeft Peter Nooyen de Nederlandse primeur, het is de eerste machine van dit type die uitgeleverd is. In de bovenwagen van de PW158-11, met een zwenkradius van slechts 1.900 mm, ligt een eigen Komatsu 4,5 liter viercilinder motor met een vermogen van 90 kW (121 pk) bij 2.100 omw/min. De motor voldoet aan de Stage 4 emissie-eisen. Voor het midden van dit jaar denkt Komatsu met deze machine aan de Stage 5 te kunnen voldoen. De loadsensingpomp levert 252 liter/min. Via het display in de cabine kan de machinist de liters van de extra functies instellen en opslaan voor de aansturing van maximaal 15 uitrustingsstukken. Daarnaast is op het display allerlei informatie over de machine uit te lezen zoals brandstofverbruik, de 360 graden camera en vele andere informatie.

Nooyen koos voor een onderwagen met blad en 2,55 meter breedte. Met twee kettingkisten aan de onderwagen waarvan er ééntje is voorzien van een uitklapbare opstap. Tevens is in het blad een uitneembare trekhaak en 24 volt 7-polige stekker gemonteerd af-fabriek gemonteerd. De graafuitrusting bestaat uit een hydraulisch verstelbare giek met een lepelsteel van 2,5 meter. Hierdoor ontstaat er een graafbereik op maaiveld van bijna 9 meter. 

Rijk uitgerust

De machine is standaard af-fabriek al rijkelijk uitgerust, maar ook af-fabriek kunnen er vele opties opgebouwd worden. Achteraf hoefden in de werkplaats van Swinkels daarom slechts nog enkele opties opgebouwd te worden. Zo beschikt de machine over 12 LED-werklampen, twee zwaailampen, een kentekenplaathouder met verlichting, een kettingkist aan de voorzijde van de onderwagen, stalen spatborden, giekvering, automatische vetsmering (ook op het draaikantelstuk), ATB Trexcavator 315/80R22,5 banden, een premium stoel, treeplank en joystick besturing. Tevens is er nog een compressor met luchtspuit gemonteerd voor het schoonhouden van de cabine en radiator. Van de vorige machine werd de FreshFilter overdrukunit overgezet.

Steelwrist partner

Swinkels Machinery & Parts is voor Zuidoost-Nederland Steelwrist-partner. Samen met Daan Coolen Metaal & Techniek heeft Swinkels DRS Machinery. Zij verzorgen de levering, montage en reparatie van Steelwrist uitrustingsstukken zoals snelwisselsystemen en draaikantelstukken. DRS Machinery biedt service, reparatie en totaaloplossingen voor alle grondverzet- en bouwmachines, maar is specialist in draaikantelstukken. DRS repareert en reviseert alle merken draaikantelstukken. 

Aan de PW158-11 monteerde Swinkels een Steelwrist X20 draaikantelstuk met vaste machineophanging en een hydraulische CW30 snelwissel aan de onderzijde. Omdat de machine beschikt over een sloop-sorteerfunctie en een separate snelwisselfunctie is deze volledig hydraulisch aangestuurd. Alleen voor de omschakeling tussen kantelen en extra functie (voor onder andere steenklem en sorteergrijper) is er een 6/2 ventiel gemonteerd waardoor er vanuit de cabine omgeschakeld kan worden.

Tiltrotatoruitrustingsstukken

Bij een nieuwe machine horen ook vaak (deels) nieuwe bakken. Nooyen bestelde bij Swinkels een nieuwe slotenbak, dieplepelbak en palletvorken. Deze zijn door Eurosteel geproduceerd en geleverd. Speciaal voor het gebruik aan graafmachines met een draaikantelstuk heeft Eurosteel een aantal uitrustingsstukken ontwikkeld. Eén daarvan is de SOTE-slotenbak. Deze bak heeft ten opzichte van de normale slotenbak tapse zijmessen en zijschotten, waardoor er eenvoudig langs obstakels gewerkt kan worden. Ook is de bodem verlengd, waardoor deze eenvoudige volschept. Varianten op de SOTE zijn ook leverbaar met een verlaagde ophanging en/of kortere bodem. Deze bakken zijn in diverse klassen en breedtes leverbaar.

Ook palletvorken bouwt Eurosteel naar wens voor draaikantelstukken. Hierbij wordt de hoek van de ophanging gelijkgezet aan de hoek van de snelwissel. Waarbij de klant ook nog kan kiezen hoe de vorken aangehangen kunnen worden; met de spie naar de vorken toe, of met de spie van de vorken af. Bij de laatstgenoemde optie wordt de spie bij belasting van de vorken niet belast en is het hart van de draaikrans dichter bij de last. Door de draaikrans parallel aan de vorken te houden kan de machinist eenvoudiger werken door dat hij minder hoeft te corrigeren. 

Peter Nooyen Grondwerken

Peter Nooyen Grondwerken is gevestigd in het Brabantse Liessel. Peter (36) runt samen met zijn vader, ook Peter (65), het bedrijf. Waar Peter zelf vooral met de mobiele graafmachine op pad is in de wegenbouw, bedient vader de klanten rondom het huis.
Samen hebben ze beschikking over twee mobiele graafmachines, een 2-tons minigraver, twee Weidemann-knikladers uitgerust met kilverbord/leveller en twee kleine tractoren die zijn uitgerust met onder andere zaaimachines, kilverbord en frees. De klantenkring bestaat uit aannemers, hoveniers, agrariërs en particulieren.

 

Lees het volledige artikel in Bouwmachines 2021-03 of online op Bouwmachines