Reportages

Wisseltruc

Wisseltruc

Sinds 2005 heeft AH Vrij Groen, Grond en Infra een mobiele spoorweggraafmachine. Recent werd deze vernieuwd met de aanschaf van een Liebherr A918 Rail. Het speciale aan deze machine is, dat er in zeer korte tijd de lorrie's gewisseld kunnen worden tussen Lightrail en Heavyrail, zelfs op het werk.

De spoorwerkzaamheden die AH Vrij uitvoert met de kraan bevinden zich zowel voor de Haagsche Tram Maatschappij (HTM) op het spoor van de tram en metro (lightrail) als ook op het reguliere treinspoor (heavyrail). Met de vorige machine konden ook de lorrie's gewisseld worden, dit was echter zeer omslachtig, waardoor het veel tijd en moeite koste. Rick Vrij, directeur bij AH Vrij Groen, Grond en Infra verteld: ”We zitten met de Liebherr, vooral door de week en overdag op lightrail voor de HTM. Dit is vooral eigenwerk wat we uitvoeren in de groenvoorziening, grondverzetwerkzaamheden en spoorballast. In het weekend wordt de machine ingezet voor heavyrail. Hiervoor moesten we altijd de lorrie's wisselen, een arbeidsintensieve job waar de nodige tijd mee verloren ging. Samen met Nijhuis Engineering in Dronten zijn we toen opzoek gegaan naar een oplossing.” 

Snel gewisseld

Die oplossing werd gevonden in hydraulisch afkoppelbare lorrie's. Nijhuis Engineering maakte twee frames, waar de lorrie's in passen. Deze frames zijn met de palletvorken op te pakken of door middel van een viersprong te hijsen. Het enige waar de machinist voor uit moet stappen is het losmaken van de remleiding, deze zit door middel van een snelkoppeling verbonden. Daarna stuurt hij vanuit de cabine de hydraulische vergrendeling aan en legt de lorrie in het frame, of haalt deze eruit, net wat nodig is. Hierdoor is het wisselen in slechts enkele minuten op locatie te doen.

Ombouw

De Liebherr A918 Rail komt niet als spoorweggraafmachine uit de fabriek rollen. Deze wordt door de vestiging van Wynmalen & Hausmann in Hengevelde, W&H Pelle Service, aangepast. Hier wordt onder andere het contragewicht iets naar achteren geplaatst zodat deze een draaistraal van 2.000 mm heeft. Hierdoor ontstaat er meer plaats voor de dubbele cabine en voor het onderbrengen van hydraulische componenten. Verder werden er krachtigere LED-werklampen gemonteerd, noodbediening van de bovenwagen gerealiseerd, rangeerverlichting opgebouwd, extra LED-werkverlichting op diverse plaatsen erbij geplaatst, het hydraulisch systeem aangepast en kettingkisten aan de onderwagen gemonteerd die voorzien zijn van lades en verlichting.
In de werkplaats van Nijhuis in Dronten wordt de machine dan helemaal omgebouwd tot spoorweggraafmachine. Zij voorzien de onderwagen van onder andere in het midden geplaatste steunpoten voor een maximale stabiliteit. Tevens wordt de machine voorzien van Railics lastmomentbegrenzing (LMB). Hiermee mag de machine ingezet worden als hijskraan. Hiervoor is er ook geïnvesteerd in een hydraulisch uitschuifbare hijsjib. In de LMB is er tevens een 2D graafindicatie zichtbaar voor de machinist. 
De cabine van de Liebherr werd door Nijhuis eveneens onderhanden genomen, deze is aangepast tot een dubbele cabine. Deze cabine is tevens overdrukvoorbereid, waardoor de machine ook geschikt is voor het werken in vervuilde omgevingen.
Uiteraard verzorgde Nijhuis de onderwagen van de verwisselbare lorrie's, ook leverden ze een manbak voor aan de machine.
We hebben voor een Liebherr spoorwegmachine gekozen door de goede ervaring die we opgedaan hebben met onze andere Liebherr machines, met Wynmalen & Hausmann en accountmanager Franklin Verhagen. We hebben een A914 en A920 mobiele graafmachine, een R918 rupsgraafmachine en een L538 wiellader. Om diezelfde reden hebben we ook gekozen voor Nijhuis. Hier zijn we ook zeer tevreden over, zij hebben de specialistische kennis in huis voor dit soort projecten”, vervolgt Rick Vrij.

Rijk uitgerust

Maar niet alleen de lorrie's worden snel gewisseld. Aan de lepelsteel van de Liebherr A918 Rail hangt een Oilquick QS65 volhydraulische snelwissel. Hieraan hangt een door Pladdet geleverde SMP ST18 draaikantelstuk. Verder is de machine geleverd met diverse Pladdet uitrustingsstukken zoals palletvorken, brede bak, dieplepelbak en sloop-sorteergrijper. 
Om de machine nog beter in te kunnen zetten, is deze tevens voorzien van Leica 3D GPS. 
Voor het plaatsen van masten heeft AH Vrij een speciaal ontwikkeld uitrustingsstuk, waarmee ze het gat boren en tevens de mast, in een werkhandeling, kunnen plaatsen

België

Een van de specialiteiten van AH Vrij zijn de werkzaamheden op en rondom het spoor. Deze worden zowel in regie als in aanneming uitgevoerd. Hiervoor heeft AH Vrij de laatste jaren flink in gespecialiseerd materieel geïnvesteerd. Niet alleen in de Liebherr spoorweggraafmachine, AH Vrij beschikt al eigen jaren over twee midigravers die voorzien zijn van lorrie's, een unieke spoorkolkenzuiger, twee spoorzuigwagens, twee spoordumpers en diverse spoortrekkers. Om stofvorming tijdens spoorwerkzaamheden te minimaliseren beschikt AH Vrij over een Hydrema knikdumper die voorzien is van een watertank. Hiermee wordt een mengsel van vloeistof en water op het ballastbed gespoten, waardoor het kwartshoudende (kankerverwekkende) stof kan worden bestreden.
Voor de werkzaamheden aan het spoor steekt AH Vrij ook de grens over. Zo zijn de machines voorzien van onder andere vlaggenhouders en toebehoren die nodig zijn voor de Belgische keuring van Infrabel.

AH Vrij

Dit jaar bestaat AH Vrij 65 jaar. In 1958 is ‘opa’ Vrij begonnen als boer. In de loop der jaren is het bedrijf gegroeid tot circa 100 werknemers. Inmiddels bestaat het materieelbestand van het bedrijf in Wateringen uit 1.800 eenheden, van kettingzaag tot vrachtwagen. 
AH Vrij is werkzaam in drie sectoren: groen, grond en infra. In de groensector is AH Vrij actief vanaf de aanleg tot onderhoud van sportvelden en parken. Ze planten en snoeien bomen en verwerken groenafval tot biomassa, snippers en compost. Opmerkelijke projecten zijn het vervangen van de grasmat in diverse belangrijke voetbalstations in Nederland.
Op het eigen, drie hectare grootte, gronddepot in Wateringen wordt zowel schone als ook vervuilde grond ontvangen en bewerkt. Tevens is AH Vrij leverancier van diverse grondmengsels zoals bomengrond, bomenzand, teelaarde en dressgrond. Door het eigen gronddepot kan het bedrijf in geval van calamiteiten 24 uur per dag, 7 dagen in de week open zijn. 
In de infra is AH Vrij breed inzetbaar. Zo onderhouden ze groenvoorzieningen langs het spoor, onderhoud aan tramrails en brengen ze verhardingen en beschoeiingen aan.
Tevens zijn ze actief in gladheidsbestrijding en leverancier van droge betonproducten zoals zandcement, stelspecie en stampbeton.