Reportages

Zo trots als een Pouw!

Zo trots als een Pouw!

Pouw-blauw, wie kent de opvallende kleur van het veelzijdige Utrechtse bedrijf niet. Ook de nieuwe mobiele Caterpillar M318F graafmachine van Pouw draagt deze kleur en veelzijdig is hij zeker!

De nieuwe mobiele Caterpillar M318F, is één van de kleinere machines binnen het machinepark van Pouw. Deze wordt veelzijdig ingezet in de wegenbouw, grondverzet en sloopwerk, in zowel eigen werk en verhuur. Voor al deze werkzaamheden is de machine optimaal uitgerust, zo zit er onder andere een magneetinstallatie, overdrukunit voor het werken in vervuilde omgevingen en Leica 3D GPS op. 
De ruim 19 ton zware M318F is voorzien van een Cat C7.1 ACERT zes cilindermotor die door middel van een dieseloxidatie katalysator, dieselpartikelfilter en SCR aan de Stage 4 norm voldoet. De 7 liter motor levert een vermogen van 126 kW (171 pk) bij 1.750 omw/min. De loadsening hoofdpomp levert 252 liter/min en de aparte zwenkpomp 85 liter/min.

Om de bovenwagen te beschermen tegen opspattend vuil, zijn er over de Nokian 700 banden, spatborden gemonteerd. Tevens zijn de gereedschapskisten iets naar buiten gebracht omdat de machine breder is geworden door de enkellucht banden. In het schuifblad is een uitneembare trekhaak gemonteerd.
Aan de hydraulisch verstelbare giek met 2.600 mm lange lepelsteel hangt een Engcon EC219 draaikantelstuk, deze is voor langdurig sloopwerk uit te wisselen tegen een losse CW snelwissel. Om het geheel compleet te maken is er ook een speciale tapse opschoonbak van Eurosteel aan het draaikantelstuk toegevoegd.

Het geheel werd door Zwambag Bedrijfswagenspuiterij in Harmelen voorzien van de bekende bedrijfskleur en verzegeld met blanke lak. Machinist Bob Noorhoff is zo trots als een pauw op ‘zijn’ nieuwe, zeer complete, machine. En dat mag ook wel.