Reportages

Ahlmann elektrische testdagen 2023

Ahlmann elektrische testdagen 2023

Van donderdag 14 tot en met zaterdag 16 december 2023 konden klanten, machinisten en geïnteresseerden bij Ahlmann Nederland in Ammerzoden kennis maken met de elektrische machines van Ahlmann en Mecalac.

Emissievrije machines worden steeds belangrijker. Zeker bij de inzet in binnensteden dragen ze een belangrijk steentje bij aan het terugdringen van uitlaatgassen. Daarnaast zijn de machines aanzienlijk stiller, iets dat niet alleen prettiger is voor de machinist, maar ook voor de mensen om de machine heen.
Om met deze machines kennis te maken, organiseerde Ahlmann Nederland deze dagen.

Af fabriek

Mecalac is al enkele jaren actief met de ontwikkeling van elektrische machines. Het begon met de e12, de elektrische variant van de 12MTX. Daarnaast is er nog de eS1000, de elektrische variant van de AS1000 zwenklader en de eMDX, de elektrische variant van de 6MDX knikdumper.
De machines worden door Mecalac niet omgebouwd van diesel naar elektrisch, maar vanaf de basis worden ze al geheel opgebouwd als elektrische machine. Dit scheelt natuurlijk aanzienlijk in kosten, want er vindt geen ombouw plaats en er blijven geen onderdelen over. Daarnaast worden ten opzichte van de dieselversie nog meer aanpassingen gedaan, dan ‘alleen’ de dieselmotor vervangen door een accupakket en elektromotor.
Mecalac zet op de elektrische machines geen hydraulische rijmotor in, maar een elektromotor, waardoor de hydraulische pomp minder opbrengst hoeft te leveren en dus weer energie bespaart.
Nog een heel groot voordeel van een elektrische machine af-fabriek is, dat de klant maar op een plek hoeft te zijn voor onderhoud, reparaties en garantiegevallen. Ook zal de machine interessanter zijn op de gebruikte markt, omdat de fabrikant achter zijn product staat en in principe door elke officiële dealer te onderhouden is.

e12

De ruim 11 ton wegende e12 beschikt over lithium-nikkel-mangaan-kobalt (NMC)-accutechnologie. Deze accu is niet verwisselbaar. Met een capaciteit van 150 kWh kan de e12 makkelijk minimaal 8 uur werken. Voor het opladen zijn ook maximaal 8 uur nodig. Opgeladen kan eenvoudig met 3-fase 22 kW, iets dat nagenoeg overal beschikbaar is. Doordat het accupakket en machine tijdens het opladen al voorverwarmt worden, is er tijdens de start van de werkdag geen extra energie uit het accupakket nodig om de machine op te warmen.
We spraken machinist Bram van Gelder, machinist op de e12 bij Van Werven in Oldenbroek. Hij draait met de machine in de kleuren van opdrachtgever BAM en heeft inmiddels al ruim 1300 uur op de teller staan: “Het was in het begin wennen aan de machine. Door de elektromotoren reageert hij veel directer en is ook veel sneller. Inmiddels draai ik er met veel plezier mee. Als ik een hele dag gedraaid heb, heb ik nog voldoende accucapaciteit. De laagste capaciteit op het eind van de dag was 9%. Maar toen heb ik ook de hele dag een betonnen vloer uitgebroken en opgeladen…geen normale inzet van deze machine.”
Binnen Ahlmann Nederland is Kees van den Bogert de verkoopspecialist van elektrische machines. Hij legt dan ook uit, waarom een Mecalac zuiniger met zijn energie omgaat: “Mecalac maakt gebruik van een elektrisch aangedreven rijaandrijving, hierdoor verbruikt de machine aanzienlijk minder energie dan een hydrostaat. Door dat een Mecaclac veel rijdt, verbruikt hij stroom, maar wekt hem door de elektromotor ook weer op met afremmen, energieterugwinning. Dit is het voordeel van een elektrische machine af-fabriek.” Ook is aan de e12, maar ook aan de andere elektrische machines, van buitenaf niet te zien dat deze elektrisch aangedreven zijn. 

eS1000

De bijna 8 ton zware eS1000 zwenklader beschikt over een accucapaciteit van 75 kWh. De oplaadtijd bedraagt slechts 4 uur, mits de accu helemaal leeg zou zijn. Bij deze zwenklader zijn zelfs drie elektromotoren toegepast, een voor de aandrijving, een voor de hydraulische pomp en een voor het zwenksysteem. Ook hier geeft Mecalac aan dat de machine minimaal 8 uur zou moeten kunnen draaien.

eMDX

Naast de zwenklader en graafmachine, heeft Mecalac nog een derde elektrische machine in huis, de eMDX. Een knikdumper met een laadvermogen van 6 ton. De bestuurder zit achterop, in de gesloten en geconditioneerde cabine. Ook deze heeft een 75 kWh accu die minimaal 8 uur gebruiksduur geeft en in slecht 4 uur weer geladen is. 

Milieu-impact

Doordat de elektrische machines van Mecalac al vanaf de basis worden opgebouwd als elektrische machine is de milieu-impact ten opzichte van een ombouw veel lager. Door het lager energieverbruik, kan er gewerkt worden met een kleinere accu, waardoor de machines snel opgeladen kunnen worden met een kleinere capaciteit. Ook blijven de machines compact, waardoor het werken op krappe bouwplaatsen geen belemmering vormt.
Ook de aanschaf van een elektrische machine af-fabriek is een stuk aantrekkelijker, in combinatie met lagere energiekosten is de machine per draaiuur wel duurder, maar niet met dezelfde factor als dat de aanschaftkosten zijn.

BouwPower

Ahlmann Nederland is ook leverancier van de BouwPower BP100 powerbox. Met een vermogen van 102 kWh kan de BouwPower de bouwplaats emissievrij van stroom voorzien. De powerbox is robuust gebouwd met het oog op vele verplaatsingen. Hij kan als stand-alone gebruikt worden, maar kan ook geschakeld worden met bijvoorbeeld een aggregaat om piekvragen op te vangen.