Reportages

Pickup & Carry

Pickup & Carry

Bij Rondhoutzagerij Midden Nederland gelegen in Uddel, midden in de bossen van de Veluwe, zijn twee Sennebogen 730 houtoverslagmachines in gebruik. Dit soort speciale overslagmachines zijn in Nederland bijna niet aan te treffen, Rondhoutzagerij Midden Nederland zet ze vol tevreden in.

Jarenlang zette Rondhoutzagerij Midden Nederland wielladers in voor het lossen, stapelen en verplaatsen van hout. Het toepassen van wielladers wordt hiervoor al jaren ingezet in de houtindustrie. Door het snelwisselsysteem zijn de machines veelzijdig inzetbaar. Maar hebben ook hun beperkingen, zoals reikhoogte, reikwijdte en zicht op de grijper.

In 2015 kocht Rondhoutzagerij Midden Nederland een jong gebruikte Sennebogen 730 die zijn ervaring in Oostenrijk opgedaan had. “De keuze voor Sennebogen lag voor de hand” verteld Gert Boeve, eigenaar van Rondhoutzagerij Midden Nederland. “In de internationale houtverwerkende industrieën zie je veel Sennebogen’s. Maar we hebben ook al vele tientallen jaren een goede band met dealer SMT, en voorheen Kuiken. Dat was voor ons de reden om in Sennebogen te investeren. Omdat de houtoverslagmachines veel minder ruimte beslaan dan een wiellader hebben wij hiervoor gekozen. Op het relatief kleine terrein kunnen we nu de stapelruimte veel beter benutten. Tijdens de inzet van de Sennebogen kwamen we er ook achter dat we veel eenvoudiger de vrachtwagens konden lossen.” Rondhoutzagerij Midden Nederland was dan ook al snel overtuigd van het concept, want houtoverslagmachines zijn speciaal gebouwd voor de houtsector en heel anders gebouwd dan een conventionele overslagmachine. Waarbij een conventionele overslagmachine meestal de basis gebruikt wordt van een ‘gewone’ graafmachine, uitgevoerd met vier stempels, hydraulische cabineverhoging en lange giek, om stationair materialen over te slaan of te sorteren, zijn houtoverslagmachines volledig anders. 

Pickup & Carry

Houtoverslagmachines zijn ontworpen voor veel rijwerk, waarbij zware lasten in de grijper worden verplaatst. Het ophangpunt van de giek bevindt zich dan ook achter de draaikrans, net voor het contragewicht. Hierdoor is de machine heel anders in balans. Ook beschikt de onderwagen over brede zware assen met vierwielsturing en is uitgerust met een of twee dozerbladen. Doordat de giek verder naar achteren zit, is het zicht vanuit de cabine optimaal, de machinist kan voor de giek langs kijken. Het zicht wordt ondersteund door camera’s aan de achter- en rechterzijde.
Ten opzichte van een wiellader heeft een houtoverslagmachine minimaal 25% minder plek nodig om te bewegen en kunnen de houtstammen minimaal 50% hoger gestapeld worden. Het resultaat: meer opslagcapaciteit op de zagerij.
Tijdens het lossen van de binnenkomende houtstammen, hoeft de machine zich niet de verplaatsen en kan het in een slag op de plek leggen, of zelfs direct de installatie voeden. Tevens is het mogelijk om een enkele stam eenvoudig er tussen uit te halen en verder weg te leggen, zonder dat de machine verplaatst wordt. Tijdens het opstapelen van de stammen kan een houtoverslagmachine ook de grijper in de tweede of zelfs derde rij leeg maken. 

Optioneel kan er ook een aanhanger met een gewicht van maximaal 30 ton achter de machine gehangen worden, hiermee transporteert de houtoverslagmachine tot wel vier keer meer hout. 
Sennebogen levert drie type houtoverslagmachines: 723E, 730E en 735E met een werkgewicht van respectievelijk 27, 34 en 44 ton. Voor op hele grote houtzagerijen met grote rijafstanden biedt Sennebogen ook de 830E M-Trailer en 835E M-Trailer aan. Deze 44 en 46 ton zware machines zijn geschikt voor het trekken van aanhangers met een gewicht van maximaal 80 ton. 

Specificaties 730E

Bij Rondhoutzagerij Midden Nederland worden de 34 ton zware 730E ingezet. Sennebogen accountmanager Eric Bossinade van importeur SMT leverde in 2022 en 2023 de twee 730's af. De machines worden aangedreven door een Cummins B6.7 motor die voldoet aan de Stage 5 emissienorm. De 6,7 liter motor levert een maximaal vermogen van 168 kW (228 pk) bij 2.200 omw/min. Hier achter is een loadsensing pomp met grenslastregeling gemonteerd waardoor het gelijktijdig bedienen van alle functies mogelijk is.  
Standaard beschikt de 730E over een starre cabineverhoging van een meter, bij Rondhout Zagerij Midden Nederland is gekozen voor een twee meter verhoging, voor een beter overzicht. In de cabine bevindt zich voor een optimaal zicht geen stuurwiel, de machines beschikken over joystickbesturing. Hierdoor kunnen de machinisten tevens de handen altijd aan de joysticks houden en zo tegelijkertijd werken en rijden. In de joystick is tevens op aanwijzing van Rondhoutzagerij Midden Nederland de handsfree bediening van de 27mc geplaatst. 
Voor de veiligheid beschikken de Sennebogen’s over camera’s en bluespot’s.
Aan de 8 meter lange rechte overslaggiek en 4,5 meter lange overslagsteel hangt een Groeneveldt houtoverslaggrijper van het type 1510. Deze 2.250 kg zware grijper heeft een volume van 1,6 vierkante meter. In de houtindustrie spreekt men over vierkante meters en niet over kubieke meters. De grijper is geopend maximaal 3,6 meter en is 0,90 meter breed.

Sinds 2000

Rondhoutzagerij Midden Nederland B.V. bestaat sinds 2000. Het bedrijf haalt zelf het hout uit de bossen en verwerkt het tot verschillende producten. 
In Uddel worden stammen van 16 tot 70 cm doorsnede verwerkt tot balken en planken. Deze worden hoofdzakelijk gebruikt in de pallet- en emballage-industrie. De daarbij vrijgekomen reststromen, zoals houtchips, boomschors en zaagsel, worden weer verwerkt tot MDF, spaanplaat en strooisel.