Reportages

Steelwrist pakt groots uit

Steelwrist pakt groots uit

Op woensdag 13 maart 2024 nodigde Steelwrist de internationale pers uit voor de lancering van een hele serie nieuwe uitrustingsstukken. De introductie vond plaats in de nieuwe vestiging van Steelwrist Deutschland GmbH in Hamburg.

In 2005 richtte Steelwrist CEO Stefan Stockhaus zijn bedrijf op samen met Markus Nilsson, de huidige CTO. Het eerste product dat ontwikkeld en gefabriceerd werd was het draaikantelstuk. In de loop der jaren zijn er snelwissels, bakken en hydraulische uitrustingsstukken bijgekomen. 
Inmiddels behoort Steelwrist tot de Terratech Group. Hier onder vallen sinds 2016 SVAB, fabrikant van joysticks, hydraulische componenten en besturingssystemen en sinds 2022 de Deense fabrikant van bakken Sjörring.
Inmiddels is Steelwrist wereldwijd actief met eigen vestigingen. In Emmeloord is de vestiging voor Benelux gevestigd en vanuit hier worden de dealers en servicepartners ondersteund. 

Groot en veel nieuws

Het grote nieuws dat Steelwrist CEO Stefan Stockhaus persoonlijk presenteerde was het nieuwe XTR20 draaikantelstuk. De eerste in de lijn van de derde generatie XTR-draaikantelstukken. Deze wordt aangevuld met de eerste generatie XR-rotatiesnelwissels en de twee generatie XT-kantelstukken.
Het geheel wordt compleet gemaakt met nieuwe reeks HCX-trilblokken, MGX-multigrijpers en SGX-sorteergrijpers.

Derde generatie draaikantelstukken

Steelwrist maakt bij haar draaikantelstukken gebruik van gietstaal. Dit is lichter en sterker dan een gelaste constructie of gietijzer. Bij de XTR20 wordt het gebruik van gietstaal uitgebreid. Zo is de ophanging, rotorhuis en S-type snelwissel volledig uit gietstaal gefabriceerd. Het resultaat: een licht en slank draaikantelstuk. Stefan Stockhaus: “Bij de XTR20 zijn we op een leeg blad papier begonnen. Daar waar de twee generatie nog een update was van de eerste, is deze volledig nieuw. We hebben als eerste nieuwe type voor de klasse van 16 tot 20 ton gekozen. Dit is voor onze een belangrijke klasse, hier in zijn de meeste draaikantelstukken vertegenwoordigd.
Dat de XTR20 nieuw ontworpen is, is aan de buitenzijde dan ook duidelijk te zien: rotatiemotor links gemonteerd, de vele gietstalen delen en een nieuwe cilinderophanging met kortere cilinders. 
Door de optimale positie van de kantelcilinders zijn deze korter en maken een mindere zijwaartse slag tijdens het kantelen. Tevens is de opbouwhoogte_lager tov. de X20, maar toch word de 2x 45o kantelhoek behouden.
Standaard is de XTR20 voorzien van absolute rotatie- en kantelsensoren, die compatibel zijn met diverse aanbieders van 2D en 3D GPS-systemen. Om het rotorhuis met de goede hoeveelheid en juiste kwaliteit vet te voorzien ontwikkelde Steelwrist OptiLube. Een klein vetpatroon, die bij normaal gebruik eens per 6 maanden vervangen moet worden voorziet het rotorhuis van vet. De overige draaipunten zijn voorzien van onderhoudsvrije lagers die voorzien zijn van life-time vet met drievoudige afdichting tegen water, stof en vuil. 
De nieuwe drievinger gripper is onder een hoek van 100 gemonteerd, waardoor deze een betere functionaliteit heeft. 
In de toekomst wordt de XTR-serie naar beneden én boven uitgebreid en vervangt de huidige X-types.

Draaien of kantelen

XT-kantelstukken had Steelwrist al een tijd in haar programma. Nieuw hieraan is_ dat deze nu uitgerust zijn met een kantelmotor uit eigen productie. De XT is leverbaar van 2 tot 24 ton en uitsluitend voorzien van S-type en SQ-snelwissels aan de onderzijde.
Nieuw zijn de XR-rotatiesnelwissels. Met een kantelstuk krijgt een graafmachine er een dimensie bij, maar met een rotatiesnelwissel worden de mogelijkheden nog ruimer. De 360 graden draaiende snelwissels kunnen voorzien worden van een optioneel leverbare gripper, waardoor de mogelijkheden nog ruimer worden. De XR is tevens voorzien van een grote oliedoorvoer, waardoor er uitrustingsstukken aangehangen kunnen worden die een hoog oliedebiet nodig hebben zoals sloophamers, trilblokken en frezen.
De XR7 (4-7 ton machinegewicht) en XR20 (12 tot 20 machinegewicht) worden nog uitgebreid met een XR4 en XR10.

Optimalisering

Steelwrist pakte ook een deel van haar hydraulische uitrustingsstukken aan. Zo introduceren ze de twee generatie trilblokken. De nieuwe HCX-trilblokken leveren een hoge verdichtingskracht, maar hebben daarentegen maar een lage oliedebiet nodig. Ideaal voor het gebruik aan een draaikantelstuk. Ook werd de ophanging aangepast, waardoor het mogelijk is om onder obstakels te verdichten zonder dat de gripper van het draaikantelstuk in de weg zit.
De vernieuwde MGX-multigrijpers en de SGX-sorteergrijpers zijn voorzien van mechanische aanslagen op de uitgaande en ingaande slag, waardoor de cilinders minder te verduren hebben.

LockSense

Zowel het nieuwe XTR20-draaikantelstuk, als ook de XR20-rotatiesnelwissel en de S50 tot en met 90 worden uitgerust met de gepatenteerde LockSense-technologie. Om de veiligheid van een vergrendeld en juist aangekoppeld uitrustingsstuk te kunnen garanderen, moet de machinist vanuit zijn cabine gewaarschuwd worden als dit niet het geval is. De LockSense vergrendelingsassen beschikken over een geavanceerde sensor die gevoed wordt door een batterij. Dit geheel kabelloze systeem wordt toegepast op alle nieuwe S-type en SQ-snelwisselsystemen en vervangt het FrontPinLock-systeem. Bijkomend voordeel van LockSense is, dat deze niet alleen de uitrustingsstukken van de andere Open-S-deelnemers kunnen opnemen, maar ook die van Oilquick.

Upgraden

Alle nieuwe S-type uitrustingsstukken, kunnen door het modulaire ontwerp achteraf eenvoudig worden geüpgraded naar de volhydraulische SQ-ophanging. Dit bespaart een hoop constructiewerk achteraf.

 

Voor meer informatie: Steelwrist