Reportages

Twee ongelijke broertjes

Twee ongelijke broertjes

Van den Broek Mechanisatie en Machinebouw B.V. leverde in 2023 twee Hydrema mobiele graafmachines af bij Jongenelen GWW en Rietveld Verhuur B.V. Wij bezochten beide machines op De Groene Boog bij Rotterdam.

In 2022 verwierf Van den Broek Mechanisatie en Machinebouw (VDB) in Moordrecht het dealerschap van Hydrema mobiele graafmachines, graaflaadcombinaties en knikdumpers. Hiermee zijn zij naast Koning Avenhorn en E&R Stessen de derde dealer in Nederland.
Naast het dealerschap van Hydrema doet Van den Broek veel meer zij ontwikkelen, produceren, verkopen en repareren landbouw-, tuinbouw- en grondverzetmachines. 

Geswitcht 

Verkoper René Slob verkocht aan Jongenelen een 20 ton zware MX17G en bij Rietveld een 16 ton zware MX14G. Voor beide bedrijven is dit de eerste Hydrema die zijn in gebruik namen.

Machinist-eigenaar John Rietveld van Rietveld Verhuur uit Oudewater draait zelf met de Hydrema MX14G. Rietveld bezit meerdere mobiele graafmachines in de 15-, 11-, en 7-ton klasse met draaikantelstuk. Tevens hebben ze nog een minigraver, zwenklader en 4-assige oprijvrachtwagen in gebruik. Daarnaast beschikken ze over een grote range uitrustingsstukken zoals sloophamers, trilblokken, boren, sorteergrijper, steenklemmen, asfaltschrapers, enz. tevens beschikken de grote mobiele graafmachines ook over een 2D/3D GPS-systeem. 
Het VCA* gecertificeerde machineverhuurbedrijf verhuurd de machines met ervaren machinisten aan klanten in de grond-, weg en waterbouw.

Ook bij Jongenelen GWW uit Zevenhuizen draait machinist-eigenaar Cornelis Jongenelen zelf met de Hydrema. Jongenelen GWW beschikt over twee mobiele graafmachines, beide voorzien van LMB. Ze draaien beide in de verhuur inclusief machinist, waarbij vooral veel gebruik wordt gemaakt van de LMB voor hijswerkzaamheden. Tevens verhuurd Cornelissen machinisten voor zowel de GWW-sector als ook voor railwerkzaamheden.

Rijk uitgerust af fabriek

De mobiele graafmachines van Hydrema staan erom bekend dat ze al af fabriek rijk uitgerust zijn, maar af fabriek zijn ook nog eens veel opties leverbaar, waardoor de dealer achter maar weinig zelf hoeft op te bouwen.
Zowel de MX14G als ook de MX17G zijn beide voorzien van krachtige Cummins B4.5 Stage 5 motoren met een vermogen van 129 kW (175 pk). Hierachter is een Loadsensing-pomp met een grote opbrengst van 319 liter/min. en een aparte zwenkpomp van 88 liter/min. gemonteerd.
Dit alles is samen met een 280 liter brandstof- en 31,5 liter AdBluetank gemonteerd op de compacte bovenwagen. Bij de MX14G bedraagt de zwenkradius slechts 1733 mm, bij de M17G 1839 mm. Hydrema bouwt een bovenwagen voor alle types, alleen het contragewicht en de graafuitrusting verschillen.
Alle machines zijn dan ook leverbaar met een 2, 2,5 of 3 (behalve MX14G) meter lange lepelsteel. Bij beide machines is de 2,5 meter lange lepelsteel gemonteerd, deze heeft volgens de brochure een graafbereik van 8,76 meter (MX14G) resp. 9,32 meter (MX17G).
Ook de onderwagen is bij alle machines gelijk, deze kunnen willekeurig gecombineerd worden met stempels en dozerbladen. Rietveld koos voor alleen een dozerblad aan de achterzijde, Jongenelen koos, vanwege het hijswerk, stempels aan de achterzijde, afneembaar dozerblad aan de voorzijde. Het dozerblad kan hydraulisch gewisseld worden met een Hekamp bak, waarmee materialen op de werkplek vervoerd kunnen worden.

De MX14G van Rietveld staat rondom op Trelleborg 710/40R22,5 banden met originele kunststof spatborden en de MX17G van Jongenelen op Nokian 650/45R22,5 Ground Kare banden voorzien van VDB stalen spatborden, tevens zijn op de MX17G 2,75 meter brede assen gemonteerd door een optimale zijdelingse stabiliteit.
In de ruime cabine beschikt de machinist over twee SVAB L8 joysticks met vier proportionele rollers en 6 knoppen. Via de rollers wordt ook de joystickbesturing bedient. De cabine is tevens voorzien van een instelbare Webasto standkachel, geventileerde en verwarmde luchtgeveerde stoel, display voor het 360ocamerasysteem. In de cabine van Jongenelen is er nog een 2e display voor het camerasysteem gemonteerd waarop hij de camera op de lepelsteel kan zien. Tevens is er het display van het Nijhuis LMB-systeem gemonteerd.

Klantspecifiek

Ondanks dat beide machines er in grote lijnen gelijk zijn, zijn ze toch helemaal klantspecifiek opgebouwd.
De MX14G van Rietveld kwam al compleet in bedrijfskleuren in Denemarken uit de fabriek gerold. Verder is hij voorzien van een Engcon EC219 vastgemonteerd draaikantelstuk met gripper en aan de onderzijde een CW30 hydraulische snelwissel. Tevens bezit de machine een Leica 2D/3D GPS-systeem en een lampenbar over het contragewicht en op de cabine.

Bij de MX17G van Jongenelen bouwde VDB een Steelwrist SQ60 volautomatische snelwissel, voorzien van Front Pin Lock op. Hier aanhangt een X20 draaikantelstuk met gripper en S60 hydraulische snelwissel aan de onderzijde. Nijhuis Engineering rustte de machine uit met lastmomentbeveiliging om met de machine veilig te kunnen hijsen. Tevens leverden hun de hydraulisch uitschuifbare hijsjib, waardoor een bereik tot 13 meter ontstaat. De overige graafuitrustingsstukken werden geleverd door Beco