Reportages

De eerste in Nederland

De eerste in Nederland

De markt voor bulldozers in Nederland is relatief klein en wordt beheerst door een tweetal grote spelers. Arjan van den Hoek, machinist-eigenaar, koos echter voor de in Nederland best onbekende Liebherr bulldozer.

Al sinds de jaren 70 bouwt Liebherr bulldozers. Liebherr begon de PR 721, PR731 en PR741, machines in de gewichtsklasse tussen de 10 en 18 ton, alle aangedreven door een Mercedes-Benz V6 of V8 motor en een ding hadden ze toen al gemeen met de huidige Liebherr bulldozers: hydrostatische aandrijving.
Het huidige Liebherr-bulldozerprogramma bestaat uit een zevental types vanaf de 13 ton zware PR716 Litronic tot en met de ruim 70 ton zware PR776 Litronic. Met de PR776 heeft Liebherr de grootste hydrostatisch aangedreven bulldozer ter wereld in haar programma. Dit soort machines vinden hun weg vooral in grote dagbouwmijnen over de hele wereld.

Eigen componenten

Liebherr staat erom bekend om zoveel mogelijk eigen componenten te gebruiken in haar machines, zo ook in de PR726 Litronic G8 bulldozer van Arjan van den Hoek. Dit is de eerste PR726 uit de G8-serie van Liebherr in Nederland, een echte primeur. De PR726 heeft een eigengewicht van circa 20 ton en wordt aangedreven door een eigen Liebherr D934 A7 motor. Deze 7 liter motor voldoet uiteraard aan de Stage 5 emissienorm en beschikt over SCR-technologie. Bij 1.900 omw/min beschikt de viercilindermotor over een vermogen van 140 kW (190 pk). Deze drijft op zijn beurt weer de hydraulische pomp met een opbrengst van 140 liter/min van het LoadSensing-hydraulische systeem aan.
De rijaandrijving beschikt over drie rijsnelheden tot maximaal 11 km/uur, zowel vooruit, als ook achteruit. Met behulp van de elektronische besturing wordt het motortoerental automatisch aangepast aan de rijsnelheid en schuifkracht. Hierdoor kan er met lage toeren een hoge productie worden geleverd, dat weer een laag brandstofverbruik oplevert.
De lange en brede LGP-onderwagen beschikt over een maximale trekkracht van 268 kN en staat op 8 loop- en 2 draagrollen aan iedere zijde. Om een minimale gronddruk te realiseren is er gekozen voor de optionele 864 mm brede eenkams rupsplaten.

Comfortabel

De PR726 Litronic beschikt over een comfortabele ROPS-FOPS-cabine en is 40 graden kantelbaar voor onderhoud onder de cabine. Hierdoor hoeft een monteur niet meer in de cabine plaatwerk te demonteren om aan de componenten onder de cabine te werken. 
De machinist beschikt uiteraard over een comfortabele en veelzijdig instelbare luchtgeveerde stoel die recht in de bulldozer gemonteerd is. 
In de cabine is een 9 inch touchscreen gemonteerd waarop de machinist alle relevante informatie van de machine kan aflezen, maar waar hij ook het beeld van de achteruitrijcamera ziet. Tevens kan hij hier de rij- en werkhydrauliek naar wens instellen. 

GPS-voorbereid

Bulldozers waren een van de eerste machines die uitgerust werden met GPS. Tegenwoordig worden er in de wegenbouw en grondverzet bijna geen bulldozers meer ingezet, die niet over GPS-systemen beschikken. Voor de fabrikant is het dan ook interessant om de machine af fabriek al voor te bereiden met deze systemen, waarbij de diverse leveranciers van GPS-systeem alleen nog maar op hoeven in te haken. Arjan van den Hoek van ABH Grondverzet koos voor Trimble, waarbij de bulldozer dan af fabriek de Trimble Earthworks voorbereiding kreeg. De ontvangers worden hierbij niet meer op het blad gemonteerd, maar op de cabine. In de cabine, centraal boven het touchscreen, is het Earthworks tablet gemonteerd.

Compacte transportafmetingen

Ondanks dat de PR726 Litronic, zoals Arjan van den Hoek hem heeft laten uitrusten, de zwaarste uitvoering is met ruim 20 ton, heeft de machine compacte transportafmetingen. Zo is de machine slechts 3,2 meter hoog en 7 meter lang. Het 4 meter brede blad beschikt over twee inklapbare punten, waardoor de transportbreedte slechts 2,99 meter is.

Machinist-eigenaar

De 49-jarige Arjan van den Hoek is al enkele jaren zelfstandig en verhuurd zich met bulldozer aan diverse opdrachtgevers. Tijdens ons bezoek stond hij taluds af te werken aan de Groene Boog. De Groene Boog is een 11 kilometer lang project tussen de A13 bij Rotterdam The Hague Airport en de bestaande A16 bij het Terbregseplein. Arjan van den Hoek: “ik was op zoek naar een nieuwe bulldozer, hiervoor had ik al bij diverse aanbieders gekeken en ook al een enkele machine op demo gehad. Door een tip van een collega werd ik geattendeerd op een Liebherr bulldozer. Mijn toenmalige bulldozer, een Case 1650M, was ook al een hydrostaat, waardoor de Liebherr me zeer aansprak. Na contact met vertegenwoordiger Franklin Verhagen van Wynmalen & Hausmann ben ik bij een soort gelijke Liebherr bulldozer gaan kijken en schuiven. De machine sprak me aan en de deal was snel gesloten.”

Rijk uitgerust

Standaard is de Liebherr PR726 Litronic al rijk uitgerust met vele standaard opties. Arjan van den Hoek vinkte nog een aantal af fabriek opties aan, zoals: Top Air voorluchtfilter, automatische vetsmering, LED-lamp in de motorruimte, automatisch toerental met motorstop, omkeerbare ventilator, voetstoenen in de cabine, extra LED-werkverlichting, elektrische brandstofvulpomp, doorlopende kettinggeleiding, drietands ripper met trekhaak, uitschakelbaar rijalarm en zwaailamp. In de werkplaats van W&H werd de machine nog voorzien van een BMWT-Lock met startonderbreker en de cabine afgedicht en voorbereid voor FreshFilter overdruk.

Tevreden

Inmiddels draait Arjan al enkele maanden met de machine: “De Liebherr doet het perfect, hij is lekker stil in de cabine, en knap sterk bij het duwen. Over het verbruik ben ik ook tevreden, dit wisselt natuurlijk, afhankelijk van het werk wat er wordt gedaan. Maar hij is zuiniger dan mijn vorige machine”.