Reportages

Rij-impressie: DAF XG+ 530 FTM 8x4 zwaartransport trekker

Rij-impressie: DAF XG+ 530 FTM 8x4 zwaartransport trekker

Onlangs kregen we van DAF de uitnodiging om met het ‘top-of-the-range’-model te rijden, de XG+530 FTM 8x4/4 zwaartransport trekker. Niet geschikt voor het hele zware werk, maar genoeg mogelijkheden om hem in te zetten.

De FTM zwaartransport trekker van DAF gaat in de standaarduitvoering tot 78 ton terreingewicht. Echter met toepassingen van onder andere van een andere achterasoverbrenging is deze geschikt tot maximaal 120 ton. Hiermee kunnen veel zwaartransport-, grondverzet- en hijskraanbedrijven goed mee uit de voeten. 
Vaak wordt er voor een 8x4/4 trekker gekozen om een hogere schoteldruk, waardoor soms de lading meer naar voren geladen kan worden, terwijl het totaalgewicht binnen de perken blijft.

Genoeg vermogen

DAF levert de FTM uitsluitend met de grootste in Europa leverbare motor, de MX13. Leverbaar met 428, 483 en 530 pk, waarbij de 530 pk versie het meest gekozen zal worden. Deze beschikt tussen 900 en 1.400 toeren over een koppel van 2.550 Nm. Achter de MX13 hangt een ZF TraXon met 16 versnellingen met ‘Urge-to-move’-functie. Met dit systeem dat je zelf activeert, begint de truck al langzaam te rollen, als je de rem loslaat. Door bij te remmen, kun je nog langzamer manoeuvreren. 

Slechts 43 ton

Omdat de XG+ FTM een demotruck is, waarmee DAF door heel Europa trekt, was de combinatie slechts 43 ton totaal, met een lengte van ruim 21 meter.  Op de drieassige fusseegestuurde Kässbohrer dieplader stond als ballast een beladen 20 voets zeecontainer. 
De maximale voorasdruk van de FTM is 9 ton, die van de voorloopas 8 ton en de tandem mag wettelijk 19 ton bedragen, maar technisch zijn het twee 13 tons assen. De vooras is paraboolgeveerd, terwijl de drie achterassen voorzien zijn van luchtvering. De voorloopas kan ook gelift worden. 

Testrondje

Vanaf de fabriek rijden we met de combinatie via Geldrop naar de A67, bij het oprijden van de snelweg hebben we op de rotondes de twee beide rijbanen nodig, omdat de dieplader door zijn lengte binnendoor loopt. Via de beeldschermen van het DAF Digital Vision System, of te wel camerasysteem, kunnen we de dieplader mooi volgen. Vanwege het lagere gewicht kunnen we op de snelweg goed meekomen. Door de andere achterasoverbrenging, maakt de MX13 iets meer toeren dan in de gemiddelde 4x2 uitvoering. 
Bij afrit 38 verlaten we de A67 om vervolgens de route te vervolgen via de N277, beter bekend als de Middenpeelweg. Door de lengte is het binnendoor goed sturen op de vele rotondes. De MX13 doet samen met de TraXon trouw hun werk. Tijdens het afremmen, maken we gebruik van de MX Engine Brake in combinatie met de ZF Intarder. Bijremmen is nagenoeg niet nodig, hoogstens een keer terugschakelen zodat beide genoeg toeren hebben.
Via Uden rijden we naar de A50, om vervolgens bij Ekkersrijt de snelweg te verlaten en via Eindhoven weer terug naar de fabriek te rijden.

Samengevat

Zoals gezegd voor vele toepassingen kan de FTM met de 530 pk motor goed worden ingezet. Het camerasysteem van DAF is zeer goed, diepte is moeilijker inschatbaar dan met spiegels, maar voor wie veelal op de lange baan zit is het ideaal. Maar spiegels zijn ook gewoon leverbaar. Met de XG+ cabine komt een chauffeur niets te kort, al zouden wij wel deze met een zonneklep voorzien, want in dit segment komt het echt niet op een druppeltje diesel aan, maar de auto smoelt wel vele malen beter. Op de FTM zijn trouwens ook de XF en XG-cabines leverbaar. Achter de cabine is nog ruimte voor een mooie kasten/tankwand.
Al met al, een fijne truck voor het lichtere zwaartransportwerk.