Reportages

Perfect in Balans

Perfect in Balans

Iedere investering mag worden aangemerkt als en bewuste keuze. Wie overweegt een machine of uitrustingsstuk aan te schaffen, bekijkt zorgvuldig waaraan deze moeten voldoen. Machinist-eigenaar Aad Hilgersom gaat daarin heel ver. Hij zoekt tot in detail uit wat hij wil kopen.

De 6-tonner van Aad Hilgersom was toe aan vervanging. Bij zijn nieuwe machine wilde hij graag een draaikantelstuk, maar wel met behoud van dezelfde capaciteit. Hilgersom wilde dan ook een maatje zwaardere machine.

Aangezien ‘zijn’ merk in deze klasse (nog) geen machine levert, kwam Hilgersom terecht bij Takeuchi Benelux. Vertegenwoordiger Eric Jan Willemse, verantwoordelijk voor Zuid-Holland, Zeeland en Westelijk Noord-Brabant, stelde Hilgersom een Takeuchi TB370 voor. Een machine met een eigengewicht van circa 7 ton, dus het gewenste maatje zwaarder, maar ook luxueuzer. De TB370 van Takeuchi is de eerste machine van de 3-serie. Voor het draaikantelstuk viel de keuze op de cilinderloze NOX van het type TR-07.  

Compact

Nagenoeg alle leveranciers van draaikantelstukken leveren deze met cilinders. Voor de werkzaamheden die ik uitvoer, voor opdrachtgever Daallin, zijn deze echter te breed en dus te kwetsbaar”, vertelt machinist-eigenaar Aad Hilgersom. “Ik heb vooraf heel goed uitgezocht wat ik wilde hebben. Via internet kom je allerlei filmpjes, foto’s en gegevens tegen over draaikantelstukken. Hierin heb ik me verdiept, ook heb ik geïnformeerd bij gebruikers, waardoor de keuze voor de NOX zeer bewust is. De combinatie van Takeuchi TB370 en NOX TR-07 blijkt de juiste te zijn geweest, het geheel is perfect in balans

Omdat de NOX geen cilinders bevat, maar een hydromotor is deze zeer smal. “Daar waar ik met andere draaikantelstukken smalle sleuven tot net boven de snelwissel kan trekken, kan ik met de NOX aanzienlijk dieper zonder dat de sleuf veel breder moet”, gaat Hilgersom verder. 

Ook speelde het onderhoud een belangrijke rol. Daar waar je op andere draaikantelstukken vaak tien of meer smeerpunten hebt, heeft de NOX er maar twee. Ook hoef je bij deze geen pennen en bussen te vervangen…hij heeft ze niet. Ook wilde ik graag een tapse opschoonbak bij de machine hebben, want deze is immers voor een draaikantelstuk. Hiervoor heb ik voor een Eurosteel-bak van het type SOTE gekozen. Deze zijn taps en hebben een lange bodem waardoor ze makkelijk voltrekken en lossen.

Cilinderloos

Al vele jaren levert Demarec de Kinshofer NOX draaikantelstukken. Deze onderscheiden zich van de andere bekende merken door het ontbreken van de kantelcilinders. In plaats van deze cilinders maakt de NOX gebruik van een elliptische zuiger. Door olie aan de voor- of achterzijde van de zuiger te persen kantelt deze naar rechts of links. Dit zorgt voor een hoog en constante kantelkracht over het gehele bereik van 2x 50 graden kantelhoek. De schuine vertanding draagt bij aan een hoog vasthoudkoppel, waardoor het draaikantelstuk niet uit zichzelf verdraait tijdens het graven. 

Breed leveringsprogramma

Het huidige leveringsprogramma NOX draaikantelstukken bestaat inmiddels uit zes types en is geschikt voor machines met een gewicht van 3 tot 25 ton”, aldus Jason Sanders, commercieel manager van Demarec. “De NOX’en kunnen zowel aan de onder-, als ook de bovenzijde worden uitgerust met diverse (snelwissel-) ophangingen zoals bijvoorbeeld OilQuick. In de meeste gevallen wordt er in Nederland gekozen voor een vaste machineophanging in combinatie met een hydraulische CW-snelwissel aan de onderzijde. Langzaam zie je wel de vraag toenemen naar de S-snelwissel, vaak in combinatie met een sandwichmontage met zowel snelwissel aan boven – als onderzijde, waardoor de NOX eenvoudig kan worden afgekoppeld bij (zware) werkzaamheden waar het draaikantelstuk eigenlijk niet nodig is, zoals bijvoorbeeld in de sloop.

Brede range aan besturingen

Kinshofer biedt een brede range aan besturingen aan voor haar draaikantelstuk. Zo is de NOX TR07 van Hilgersom uitgerust met het DF04-besturingssysteem, waarbij twee dubbelwerkende functies nodig zijn: één voor de rotatiefunctie en één voor de kantelfunctie, deze kan elektrische worden omgeschakeld naar de extra functie (voor bijvoorbeeld een sorteergrijper) en snelwisselfunctie. 

Het DF06 besturingssysteem is gelijk aan dat van DF04, alleen is er een separate snelwisselfunctie nodig. Het meest eenvoudige systeem is het DF10 besturingssysteem, hierbij worden alle functies hydraulisch gevoed vanaf de machine, voordeel hierbij is dat er geen elektrische kleppen op het draaikantelstuk aanwezig zijn, het nadeel is een flinke bos met hydrauliekslangen die vanaf de basismachine loopt. 

NOXProp en NOXProp+

De meest uitgebreide besturingssystemen zijn NOXProp en NOXProp+. Voor deze besturingssystemen is enkele een hamerfunctie (enkelwerkend) nodig. De originele joysticks worden vervangen door SVAB L8 joysticks met meerdere rollers. Hiermee is het niet alleen mogelijk om het draaikantelstuk te bedienen, ook is het als optie mogelijk om hier bijvoorbeeld het dozerblad, verstelgiek, stuurwielen of rupsen te bedienen. 

Bij het NOXProp-besturingssysteem kunnen alle functies proportioneel worden aangestuurd, alle parameters kunnen individueel worden aangepast via een laptop, waarbij het mogelijk is om vier verschillende gebruikersprofielen te instaleren. Er wordt een eenvoudig bedieningsunit geplaatst waarbij de machinist bijvoorbeeld de snelwissel kan bedienen. 

Het NOXProp+ besturingssysteem werkt nagenoeg hetzelfde als de voorganger, echter hierbij wordt er een uitgebreide bedieningsunit geplaatst waarmee de prestaties van de NOX kunnen worden geoptimaliseerd. Alle hoofdinstellingen kunnen via het touchscreen worden aangepast waardoor er geen laptop of smartphone nodig is. Ook kan er eenvoudig op afstand worden meegekeken en eventuele storingen worden opgelost. “De NOX is ook geschikt voor 2D en 3D besturingssystemen van alle bekende leveranciers”, aldus Jason Sanders.

 

Lees het volledige artikel in Bouwmachines 03-2021 of op Bouwmachines.nl