Reportages

Handzame sorteerder

Handzame sorteerder

Bij Renewi in het Limburgse Weert leverde SMT Netherlands onlangs de eerste Volvo EWR130E mobiele graafmachine af. De machine wordt op deze vestiging ingezet als sorteermachine.

Volvo geeft met de EWR130E antwoord op de vraag naar lichtere mobiele graafmachines met een conventionele giek. Met een eigengewicht van 12,9 tot 14,4 ton, afhankelijk van de gekozen uitvoering, is de EWR130E een mooie aanvulling naar beneden in de lijn van de mobiele Volvo graafmachines. 

Leeg blad papier

Bij het ontwerp van de EWR130E is Volvo begonnen op een leeg blad papier. De machine is, op de ruime standaard cabine na, volledig nieuw ontwikkeld. De nadruk bij deze machine ligt duidelijk op compactheid: een zwenkradius aan de achterzijde van slechts 1.550 mm, een zwenkradius aan de voorzijde van 1.810 mm is mogelijk.

Standaard heeft de EWR130E een gestuurde vooras en een starre achteras. Als optie is echter vierwielsturing leverbaar. Hierdoor draait de machine enorm scherp, handig voor in het krappe werk zoals in de stad, of zoals bij Renewi, op krappe sorteerlocaties. CDC-besturing kan hiervoor een goede optie zijn, deze wordt geleverd in combinatie met L8-joysticks. Volvo heeft echter wel voor een iets kleinere bandenmaat gekozen, zodat er voldoende stuuruitslag en pendelhoek is. In de praktijk blijkt dit echter geen probleem als de machine in het terrein wordt ingezet. De onderwagen kan afgestempeld worden met een parallelblad, een gedeeld parallelblad, twee stempels of een combinatie ervan. 

Giek en lepelsteel

Bij de keuze van de graafuitrusting heeft de klant de mogelijkheid voor de 4.850 mm lange hydraulisch verstelbare giek met een lepelsteel van 2.100 mm of 2.450 mm lengte. Afhankelijk van de gekozen uitrusting reikte deze ruim 8,5 meter op het maaiveld en kan er tot meer dan 5 meter diep gegraven worden.

De Volvo EWR130E wordt aangedreven door een Volvo D4J 4 liter dieselmotor die voldoet aan de Stage 5 emissienorm. De krachtige viercilinder levert een vermogen van 89 kW (121 pk) bij 2.000 omw/min. Het maximale koppel van 566 Nm wordt al bereikt bij 1.500 omw/min. Hierachter is een load-sensing hydraulische pomp gemonteerd met een maximale opbrengst van 275 liter/min. Het bekende nivileerventiel is aanwezig, waarmee de hefcilinders enkelwerkend kunnen worden geschakeld en de machine zich niet kan opdrukken van de grond of te veel kracht uitoefend op bijv. beton of asfalt met beschadiging tot gevolg. De Volvo EWR130E is net als de EWR150E en EW220E kan af-fabriek voorbereid op montage van de SQ automatische snelwisselsysteem. 

Cabine

Op de cabine heeft Volvo niet bespaard. Op de EWR130E zit de ruime CareCab-cabine die ook op de andere mobiele Volvo graafmachines is te vinden. Deze is uitgerust met een luchtgeveerde stoel waaraan de consoles met joysticks gemonteerd zijn en dus ook meeveren. Het ruim verstelbare stuur geeft de machinist optimaal zicht naar voren. 

Het zicht naar rechts en naar achteren wordt door middel van twee camera’s getoond op het display in de cabine. Een 360-gradencamera behoord tot de fabrieksopties. De giek kan ver achterover worden getrokken, hetgeen zeer goed helpt bij het zicht naar rechts vanuit de cabine. De standaard LED-werkverlichting is hierin ook een goed hulpmiddel voor de machinist bij schemer en donker.

Metaal sorteerder

Bij de vestiging van Renewi in Weert wordt de EWR130E vooral ingezet voor het sorteren van aangeleverd non-ferro metaal. Doordat er meer dan 15 verschillende soorten metalen zijn, worden deze zorgvuldig in Weert op kwaliteit gescheiden en weer verkocht. Ter vervanging van twee Volvo EW160C’s werd er bij SMT Netherlands een Sennebogen 817E recyclingmachine en de Volvo EWR130E aangeschaft. Leon Coenen, voorman Sorting O&O van Renewi in Weert: “Voor de twee Volvo’s waren we opzoek naar geschikte opvolgers. Eén machine wordt voornamelijk ingezet bij uitsorteren en laden van containers en walkingflooropleggers, de andere doet alleen sorteerwerk. Voor het laden en sorteren hebben we gekozen voor de Sennebogen met liftcabine en voor het sorteerwerk voor de compacte en snelle Volvo EWR130E. Vooral de vierwielsturing is ideaal in ons werk, zeker omdat het vaak krap is op de locatie, je draait heel kort. Tevens is de korte zwenkradius aan de achterzijde ideaal, de kans dat je mens of materieel raakt is zeer klein, dit is een belangrijk veiligheids-issue.

Massieve banden

Bij Renewi worden vestigingsmanager en machinist betrokken bij de aanschaf van nieuw materieel. Ook probeert het bedrijf zoveel mogelijk vaste machinisten of vaste vervangers/invallers op de machines te zetten, dit is voor het behoud van het materieel én productie. Naast de Sennebogen en de EWR130E is er ook nog een Volvo L90G met hoogkiepbak actief op het terrein.

De EWR130E van Renewi is door SMT voorzien van massieve Solideal 9.00-20 banden, zodat er geen banden lek worden gereden. Het Groeneveld Twin 3.1 vetsmeersysteem zorgt er voor dat alle draaipunten van de bovenwagen tijdens het werk, onder belasting, worden gesmeerd. Aan de 2.100 mm lange lepelsteel hangt een Eurosteel hydraulische CW20 snelwissel en een Zijtveld sloop-sorteergrijper. Tevens is de cabine voorzien van een FreshFilter FFTube overdrukunit, zodat de machinist zijn werk kan doen in een schone en stofvrije omgeving. Een 27MC mag niet ontbreken, voor communicatie met rangerende vrachtautochauffeurs en collega-machinisten op het terrein.

 

Voor meer informatie: SMT

 

Lees het volledige artikel in Bouwmachine 4-2021 of op www.bouwmachines.nl