Reportages

Smart Attach van Kramer

Smart Attach van Kramer

Als eerste fabrikant van compacte wielladers presenteert Kramer ‘Smart Attach’. Hiermee kan de machinist comfortabel en eenvoudig hydraulische uitrustingsstukken wissel zonder dat hij hiervoor de cabine moet verlaten.

De bediening en gebruik van compacte wielladers moet eenvoudig zijn. Vaak zijn het machines waar iedereen op de bouwplaats op stapt. Natuurlijk moet iedereen geïnstrueerd zijn en het instructieboek lezen, maar we weten allemaal dat de praktijk anders is. Hierop speelt Kramer al vele jaren in. Haar wielladers zijn daarom ook niet knikbestuurd maar beschikken over vierwielsturing. Het voordeel hiervan is dat de hef- en kieplast altijd gelijk blijven en niet zoals bij een knikbestuurde machine dat ze in geknikte toestand behoorlijk kunnen afnemen. Een afnemende hef- en kieplast maken een machine instabieler en daardoor, zeker voor minder deskundige bestuurders, een gevaarlijke machine met alle gevolgen.

Snel en eenvoudig wisselen

Al vele jaren bouwt Kramer een eenvoudig snelwisselsysteem. Wilt een bestuurder er een hydraulisch uitrustingsstuk aanhangen, zal deze eerst het aanbouwdeel aan moeten hangen. Hierna stapt hij uit en koppelt de slangen van de snelwissel om naar het aanbouwdeel. Hierdoor kan hij nooit het aanbouwdeel wisselen terwijl de slangen nog aangekoppeld zijn. Op het hefframe zit bij Kramer tevens een knop waarmee de bestuurder de extra functie drukloos kan maken, waardoor de slangen eenvoudig aan- en afgekoppeld kunnen worden.

Omdat in de praktijk toch nog vaak te veel werk is om de slangen af te koppelen, worden vaak uitrustingingsstukken te lang gebruik waarvoor ze niet bedoeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan het schoon schuiven van straatwerk of asfalt, terwijl dit veel makkelijker kan gebeuren met een rolbezem.

Smart Attach

Met Smart Attach is het wisselen van hydraulische aanbouwdelen een peulenschil. De bestuurder koppelt net als voorheen eenvoudig het ene aanbouwdeel af en het andere (hydraulische) aan. Gekoppeld wordt met slechts 30 bar, hierdoor is de kans klein dat er afdichtingen stuk gedrukt worden, daarna staat de volle werkdruk ter beschikking, Ook aanbouwdelen die in de zon liggen en waar een grotere tegendruk opstaat is geen probleem. Door de in de snelwissel ingebouwde accumulator wordt deze tegendruk opgeheven tijdens het koppelen.

De hydraulische snelkoppelingen die in de snelwissel en op het aanbouwdeel zitten, zijn eenvoudig te verwisselen, zou er een lekkage optreden.

Geen ombouw noodzakelijk

Sinds 1963 levert Kramer haar wiel- en teleskoopladers standaard met een snelwisselsysteem. Voor Smart Attach blijft het snelwisselsysteem hetzelfde als voorheen. Er zijn geen aanpassingen nodig aan het snelwisselsysteem, noch aan het aanbouwdeel. Bestaande aanbouwdelen zonder Smart Attach kunnen gewoon worden gebruikt en kunnen handmatig worden gekoppeld. Omgekeerd hetzelfde, Smart Attach aanbouwdelen kunnen aan een standaard snelwissel worden gekoppeld en handmatig worden aangesloten.

Net als voorheen is ook het Smart Attach snelwisselsysteem voorzien van slangen met snelkoppelingen, deze kunnen door de bestuurder handmatig worden aangekoppeld aan aanbouwdelen die niet voorzien zijn van Smart Attach. Bij komend voordeel is als er problemen zouden zijn aan het Smart Attach snelwisselsysteem, kan de bestuurder altijd verder werken door de slangen handmatig aan het aanbouwdeel te koppelen.

Bestaande aanbouwdelen achteraf ombouwen naar Smart Attach is ook geen probleem, hiervoor worden ombouwsets leverbaar.

Voor bijna alle modellen leverbaar

Smart Attach is vanaf heden bestelbaar en vanaf 2022 leverbaar op alle modellen Kramer wiel- en telescoopladers van 07 tot 1,5 kuub. Bij de grootste wiellader, de 8180, maakt Kramer gebruik van het ‘Lundberg’ snelwisselsysteem. Dit snelwisselsysteem kan worden uitgerust met een oliesnelkoppeling van Oilquick. 

 

Importeur voor België: Torfs Machinery
Importeur voor Nederland: Collé Sittard Machinehandel

 

Voor meer informatie: Kramer