Reportages

Primeur voor Ateko

Primeur voor Ateko

Ateko B.V. uit Meerkerk ontving uit handen van accountmanager Franklin Verhagen van Liebherr-importeur Wynmalen & Hausmann de eerste Liebherr A913 Compact in Nederland.

Ter vervanging van hun Liebherr A309 zocht Ateko een grotere, maar niet veel zwaardere machine. Hierop werd er gekozen voor de nieuwe A913 Compact. Deze machine introduceerde Liebherr tijdens de Bauma 2019 in München, waarna Ateko hem op het vertrouwen van de accountmanager kocht, want een demomachine of uitgebreide documentatie was niet voorhanden. 

Werken op een ‘postzegel’

Onze mobiele graafmachine word ingezet voor het ontgraven van bouwputten, uitdiepen van sloten, trillen van funderingspalen, zetten van beschoeiing en vele hand- en spandiensten op onze bouwprojecten. Omdat het werk vaak op een ‘postzegel’ gebeurt is er weinig plek en hebben we behoefte aan een compacte en lichte machine. De bijna 14 ton wegende A913 Compact is hiervoor prefect. In het verleden heb ik met een Liebherr A312 gedraaid en dit is er een mooie opvolger voor” verteld Teus Korevaar, één van de twee eigenaren van Ateko B.V. 

Viercilinder Deutz-motor

De machine word aangedreven door een viercilinder Deutz motor met een inhoud van 3,6 liter en voldoet in combinatie met een oxidatie katalysator en SCR met toevoeging van AdBlue aan de Stage 5 emissienorm. Deze is weer belangrijk voor het halen van lage CO2-waardes, die nodig zijn bij aanbestedingen waarbij een CO2 prestatieladdder van belang is. De motor levert een vermogen van 95 kW (129 pk) bij 1.800 omw/min. Achter de motor is een eigen Liebherr axiaal-verstelpomp met een electro-hydraulische aansturing met grenslastregeling gemonteerd. Deze levert een maximale opbrengst van 250 liter/min. 

De bovenwagen van de A913 Compact is hetzelfde opgebouwd als alle andere modellen tot en met de A920: brandstof-, Adblue- en hydrauliektank achter de cabine, motor in lengte rechts. Hierdoor is de motor optimaal bereikbaar voor onderhoud. Alle brandstof-, motorolie- en luchtfilters zijn vanaf maaiveld bereikbaar. Het aftanken, van de 175 liter brandstof- en 20 liter AdBluetank, kan veilig vanaf een loopbordes achter de cabine gebeuren, onder het bordes bevind zich nog een afsluitbare gereedschapskist. Hier vind men ook de standaard brandstofvulpomp en het reservoir van het automatische vetsmeersysteem van de bovenwagen. De zwenkradius aan de achterzijde is slechts 1.700 mm. Hiermee steekt de machine maar 430 mm uit aan de achterzijde als deze dwars op de onderwagen staat.

Van alle gemakken voorzien

In de bekende Liebherr cabine is de machinist van alle gemakken voorzien. Aan de luxe luchtgeveerde en verwarmde stoel bevinden zich de meeverende consoles waarop de joysticks met proportioneel bediende extra functies zijn gemonteerd. Het rempedaal is voorzien van een automatische graafrem, deze word automatisch bediend indien de machine stilstaat. Drukt de machinist het rijpedaal in gaat de machine automatisch van de rem en pendelasvergrendeling af. 

De graafuitrusting bestaat uit een 4.650 mm lange hydraulisch verstelbare giek in combinatie met een 2.450 mm lange lepelsteel. Hieraan monteerde W&H een Beco hydraulische CW snelwissel en een 1.800 mm brede opschoonbak met een inhoud van 745 liter. Optioneel is de machine ook verkrijgbaar met een zijdelings verstelbare giek en een 2.050 of 2.250 mm lepelsteel. Standaard is de machine uitgevoerd met een separate snelwisselfunctie, een proportioneel bediende lage en hoge drukfuncties met een aparte retourleiding.

De A913 Compact van Ateko staat op brede Alliance enkelluchtbanden van de maat 600/40R22,5 type 331HD, waardoor er een lage gronddruk en een goede tractie voorhanden is. In de werkplaats van W&H is de onderwagen voorzien van spatborden en een demontabele trekhaak in het schuifblad. 

Jonge onderneming

In 2016 is Aannemingsbedrijf Ateko B.V. opgericht door de broers Aldwin en Teus Korevaar. Beide waren jarenlang werkzaam in de GWW-sector en kozen om zelfstandig ondernemer te worden. De onderneming heeft zich gericht op het maken van kunstwerken zoals vispassages, duikers, stuwen en gemalen. Hierbij plaatsen ze ook stalen, kunststof en houten beschoeiingen én voorzien terreinen van vloeistofdichte verhardingen.

Opdrachtgevers zijn zowel gemeentes, waterschappen, bedrijven, aannemers en particulieren. “Wij ontzorgen vaak de opdrachtgever door het project van ontwerp tot vergunningaanvraag volledig op ons te nemen, door onze kleine organisatie kunnen we snel schakelen”, aldus Teus Korevaar. Ateko richt zich zowel op grote als kleine projecten, hiervoor worden de drie man personeel aangevuld door inhuur en samenwerking met andere bedrijven. “Iedere dag is bij ons afwisselend,” vervolgt Teus, “vandaag ontgraaf je de bouwput, morgen plaats je bekisting en overmorgen stort je de beton”.

Lees het volledige bericht op www.bouwmachines.nl of in Bouwmachines nummer 12-2020 die op vrijdag 11 december verschijnt.