Reportages

Visitekaartje

Visitekaartje

Onlangs nam Gubbels Bedrijven in Helvoirt een zeer complete trekker-kiptrailer-combinatie in gebruik, bestaande uit een Volvo FH540 6x4 trekker met 3-assige gestuurde Kempf kipoplegger. Reden genoeg om de combinatie eens nader te bekijken.

De nieuwe, door BAS Truck Center geleverde, Volvo FH540 6x4 trekker dient als trekker voor de twee diepladers en de nieuwe Kemp kipoplegger. 
De Volvo is uitgerust met een 10 tons vooras en is op alle assen luchtgeveerd. De tweede as van de tandem is uitschakelbaar en liftbaar, hierdoor kan er leeg als 6x2 gereden worden. Dit scheelt natuurlijk banden, maar ook weerstand en is dus gunstiger in het brandstofverbruik. Gubbels koos voor de ‘lage’ slaapcabine met zijfenders. Ook het chassis is aan de zijkanten met sideskirts en aan de bovenzijde met traanplaat afgewerkt. De luxe cabine is uiteraard voorzien van een overdrukunit voor het werken in vervuilde omgevingen. 
Achter de 540 pk motor, die aan de Euro 6d emissienorm voldoet, is een geautomatiseerde I-Shift transmissie met kruipversnellingen gemonteerd. In deze configuratie is de trekker goed voor een totaalgewicht van maar liefst 130 ton.

Achter de Volvo hangt een 3-assige Kempf SKM 43/3 gestuurde kipoplegger. De eerste en de laatste as van de trailer zijn gedwongen gestuurd door middel van stangen. Het Tridec TR-X stuursysteem stuurt de eerste as van de trailer in tegengestelde richting van de laatste as. Hierdoor is het mogelijk om de assen op ‘widespread’ te plaatsen, waardoor er 10 tons aslast per as mogelijk is. Technisch is de combinatie geschikt voor 59 ton, waardoor er veel ruimte zit in de aslastverdeling. 
Gubbels bestelde twee stuks van deze nieuwe Kempf trailers. Jansen Hydrauliek Service leverde beide trailers die identiek zijn opgebouwd. In de werkplaats van Jansen zijn beide voorzien van vele opties zoals de aluminium afdekkleppen en hydraulische knevels om de achterklep waterdicht te maken. Dit wordt allemaal aangedreven door een elektro-hydraulisch powerpack met afstandsbediening. De smering wordt verzorgd door een Groeneveld TriPlus smeersysteem
De gehele combinatie staat te blinken op Durabright velgen.

De combinatie wordt bij Gubbels breed ingezet. Met de kiptrailer kan er zowel puin vanaf slooplocaties worden afgevoerd, als ook grond, zand en gebroken puin aan- en afgevoerd worden van en naar de diverse infra- en saneringslocaties. Waarbij dit veelal naar en van de eigen grondbanken in Vught en Bergen op Zoom. Naast de inzet met kiptrailer staan er ook twee verschillende diepladers klaar. Hiermee worden de diverse grondverzet- en sloopmachines en rijplaten getransporteerd.