Reportages

Vlijtige hulp

Vlijtige hulp

Bij Loonbedrijf Geelen in het Noord-Limburgse Ysselsteyn draait de eerst Cat 920 wiellader uit de Next Gen-serie. Deze 10 ton zware wiellader wordt voornamelijk ingezet voor het laden en lossen van balen met gras of stro.

In 2020 kondigde Caterpillar de opvolgers aan van de 910M, 914M en 918M in de vorm van 910, 914 en 920 Next Gen. Alle drie hebben ze een aanzienlijke upgrade gekregen. Zo is de C4.4 Stage 4 motor vervangen door een C3.6 die aan de Stage 5 emissie-eisen voldoet. Tevens hebben alle modellen ook een vermogensboost gekregen. Ondanks de kleinere motorinhoud bleef het koppel met 496 Nm ongewijzigd. Het motorvermogen steeg van 86 kW (117 pk) naar 92 kW (123 pk). De brandstoftankinhoud kon vergroot worden tot 165 liter inhoud en die voor AdBlue bedraagt 18 liter. De Eco-modus, de op koelvraag draaiende ventilator en de automatische motoruitschakeling bij stationair draaien dragen bij een efficiënte omgang met brandstof. 

Als optie is er een omkeerbare ventilator beschikbaar af fabriek, ideaal voor machines die werken in vuile lucht zoals gras, stro of stof. De omkeerbare ventilator helpt bij het schoonblazen van de koelblokken. Via een driestanden schakelaar in de cabine kan de machinist kiezen uit: automatisch, handmatig of uit. In de automatische modus draait de ventilator iedere 10 minuten, 10 seconden om. Deze automatische intervallen kunnen door een monteur worden gewijzigd naar intervallen van 5 tot 240 minuten en de duur van 5 tot 20 seconden.

Hydrostaat

De 920 staat standaard op 17,5R25 banden en is voorzien van een hydrostatische aandrijving met drie snelheidsbereiken van 10, 20 en 40 km/u. De vaste vooras en de 11 graden pendelende achteras zijn beide voorzien van differentieel sperren. Met behulp van een kruipfunctie en een elektronische motortoerentalregeling kan er eenvoudig met bezems of sneeuwblazers rijdende werkzaamheden worden uitgevoerd. Waarbij bij langzaam rijden met een hoge hydraulische opbrengst een must is. Met één druk op de knop kiest de machinist tussen een soepele of agressieve aandrijving.

Om de bediening van de machine zo nauwkeurig en efficiënt mogelijk te maken, is deze voorzien van aparte hydraulische pompen voor het rijden, sturen en de bediening van het hefframe en extra functies. Standaard is de machine voorzien van een derde functie en optioneel van een vierde. De maximale pompopbrengst voor de derde functie bedraagt 150 liter/min. Voor de vierde functie is er maximaal 95 liter/min beschikbaar. 

Door de elektro-hydraulische bediening kunnen naast de hef- en daalhoogte van het frame, ook de in- en uitkiephoek van de bak eenvoudig worden ingesteld door middel van vier knoppen in de cabine. Deze hoogtes en hoeken kunnen voor twee verschillende uitrustingsstukken worden opgeslagen. Het systeem is eenvoudig in te stellen door bij het bereiken van de ideale hoek of hoogte de desbetreffende knop twee seconden in te drukken, zodat de instelling wordt opgeslagen. In de praktijk blijkt dat bij gebruik van dit systeem de levensduur van een wielladerbak tot wel 20% kan toenemen.

Het heframe is uitgerust met een z-bar voor een hoge uitbreekkracht. Tevens is het parallel werkend. Optioneel is er ook een langer high-liftlaadframe leverbaar, hiermee is het uitkieppunt circa 30 cm hoger

Veel glas is veel zicht

De cabine van de 920 is voorzien van veel glas, zowel het raam aan de voorzijde als ook in de deuren is ver naar beneden doorgetrokken. Hierdoor heeft de machinist veel zicht rondom de machine. De schuine en slanke aflopende motorkap helpt hieraan mee. In de cabine zijn de. Schakelaars duidelijk zichtbaar gegroepeerd op het compacte dashboard, dat vastzit aan de kantelende stuurkolom. Aan de rechterzijde van de stoel zitten de overige schakelaars op een console. De bediening van het hefframe geschiedt via een joystick die voorzien is van drukknoppen en proportionele schuif voor de extra hydraulische functie. Het rem- en rijpedaal zijn hangend uitgevoerd, waardoor de vloer eenvoudig schoon te houden is. 

De cabine is uiteraard voorzien van een kachel met airco, maar desgewenst kunnen ook beide deuren 180 graden worden geopend tijdens het werk. Beide zijn tevens voorzien van schuiframen. Tot slot bevindt zich links van de machinist nog de handrem en een afsluitbaar opbergvak met beker-/fleshouder. Tegen het dak zijn het display van de camera gemonteerd en de Cat DAB+ radio met bluetooth.

Tussenklasse

Met een eigengewicht van circa 10 ton is de Cat 920 een machine die men zelden in de wegenbouw of grondverzet zal tegenkomen. Voor het reguliere schuif- en laadwerk is hij vaak te klein en voor de inzet bij de stratenmaker weer te groot. Daarom ziet men machines in deze klasse, ongeacht het merk, vaak terug in de agrarische sector en in de industrie. Daar draaien ze vaak hoge producties op relatief krappe locaties.

Inzet in het loonwerk en fouragehandel

Niet ver van de N277, beter bekend als de Middenpeelweg, een belangrijke Noord-Zuidverbinding tussen het Brabantse Schaijk en het Limburgse Kessel, is Loonbedrijf Geelen gevestigd. Eigenaar Henk Geelen begon in 1992 met loonwerkzaamheden die bestonden uit het bemesten van zoden, schudden en duinen van gras, ploegen en maïs zaaien. In 2006 werden de werkzaamheden en het machinepark uitgebreid, zodat er ook grasgemaaid kon worden. Verder ging hij persen en wikkelen van gras voor eigen gebruik, maar ook voor melkveehouders en andere agrariërs. 
In 2007 vestigde Geelen zich aan de huidige locatie op de Timmermannsweg in Ysselsteyn. Van hieruit worden de klanten bedient, naast de eerdergenoemde diensten levert Loonbedrijf Geelen ook hooi, strooi, strooisel en houtpellets.  

Tweede Cat

De Cat 920 Next Gen is de tweede Cat wiellader van Geelen. “De vorige wiellader was een Cat 914 uit 2014, waarmee ik probleemloos heb gedraaid. Daarom was de keuze ook snel gemaakt en moest het weer een Cat worden. Ook de aftersales is belangrijk en die zit bij Pon wel goed. Ze hebben vakkundige monteurs die snel ter plaatse zijn. Ook van de aflevering van de machine ben ik gecharmeerd. Een demonstrateur komt de machine tot in de laatste puntjes uitleggen. Dat gebeurt niet bij ieder merk”, aldus enthousiaste eigenaar Henk Geelen. “De wiellader wordt bij ons ingezet voor het laden en lossen van balen met een balenklem van VDMJ. Daarnaast hebben we nog enkele bakken en palletvorken die eveneens van de 914 afkomstig zijn, deze gebruiken wij echter zelden” vervolgt Geelen. 

Trekpaard

Voor het afleveren van balen ‘rondom huis’ wordt er achter de wiellader een plateauaanhanger gekoppeld. Zijn de ritten langer, dan neemt Geelen één van de Fendt trekkers met voorlader. 
De door accountmanager Siem Franssen van Pon geleverde machine is afgeleverd met enkele opties. Zoals het Wiejelo automatisch smeersysteem, gereedschapskist onder de trap, luxe machinistenstoel en Michelin XHA2-banden in de maat 20,5R25. 
De automatische vangmuilkoppeling die nodig is voor het trekken van de aanhanger, is lager gemonteerd, hiervoor heeft Geelen ook de camera iets naar buiten gebracht. Hierdoor kan hij nu via de camera zien of de vangmuil gesloten is.

Lees het volledige artikel in Bouwmachines 9-2021