Reportages

Compacte longreach

Compacte longreach

Voor F.J. de Looff Machineverhuur & Grondwerken in Alblasserdam paste Matt Nielen Constructies een Takeuchi TB290-2 aan. Van een doorsnee midigraver werd een heuse semi-longreach graafmachine gemaakt, geheel naar wens én idee van eigenaar Florus de Looff.

Voor zijn, vooral cultuurtechnische, werkzaamheden zocht De Looff een relatief lichte rupsgraafmachine met een aanzienlijk bereik. Deze machines zijn af-fabriek nauwelijks leverbaar. Daarom  bouwde men in het verleden zelf een longreach/maai-giek aan een Takeuchi TB175 die al de nodige uren binnen het bedrijf gedraaid had. Door de onderliggende steelcilinder is de machine in staat relatief licht werk uit te voeren, zoals maaiwerk met een maaikorf. 

Takeuchi-minded 

Binnen het ruime en diverse materieelpark van De Looff vinden we meer dan tien Takeuchi’s. Beginnend bij een 1,6 ton zware TB215R en een TB225. Ook vinden we een vijftal TB290 en twee mobiele TB295W graafmachines. Ook de TB175 met longreach/maai-giek is nog altijd aanwezig. Daarnaast bezit het bedrijf een mobiele 12 tons graafmachine, een 15 tons rupsgraafmachine, diverse maaimachines en -boten, Valtra trekkers met toebehoren en diverse oprijwagens, om het materieel zelf te kunnen transporteren. 

Voor de nieuwe machine werd ook weer voor een Takeuchi gekozen. De kwaliteit van het Japanse merk heeft zich inmiddels binnen het bedrijf bewezen en ook over importeur Verhoeven Grondverzetmachines is men goed te spreken. Vertegenwoordiger Eric Jan Willemse, verantwoordelijk voor Zuid-Holland, Zeeland en Westelijk Noord-Brabant, mocht bij Florus de Loof een nieuwe Takeuchi TB290-2 opschrijven. 

Deze 8,5 ton zware midigraver is uitgerust met een Yanmar 3,3 liter viercilindermotor die een vermogen levert van 52 kW (70 pk) bij 2.000 omw/min. Uitgevoerd met de standaard monogiek, heeft de TB290-2 een maximale reikwijdte op de bakpen van circa 6,3 meter. Voor de werkzaamheden die F.J. de Looff uitvoert, was dit te kort. Een giek- en steelverlengingen bieden hiervoor een uitkomst. 

Maatwerk

Florus de Looff is hiervoor in contact gekomen met Gijs Nielen, tekenaar op de tekenkamer bij Matt Nielen Constructies in het Brabantse Boxmeer. “Gebaseerd op onze ervaringen hadden we enkele wensen waaraan de machine en graafuitrusting moesten voldoen. Zo moest de originele giek- en lepelsteel verlengt worden waarbij deze de eigenschappen van een maaigiek moesten hebben: maximaal bereik, kort bij de rupsen komen, maaikorf lossen dichtbij de machine én stabiel blijven staan. Kortom: een echte alleskunner voor het cultuurtechnische werk. Gijs Nielen had hier wel oren naar en samen met hem hebben we deze giekconfiguratie getekend”, verteld De Looff enthousiast. 

Bij Nielen hebben ze heel veel ervaring op het ombouwen én nieuw bouwen van graaf- en sloopuitrustingen voor graafmachines. De originele giek en lepelsteel zijn verlengd tot een bereik van 9 meter op de bakpen (lepelsteel). Om de machine stabiel te houden, werd achter aan het originele contragewicht nog een extra gemaakt. “Na het gesprek met Florus de Looff zijn we aan het tekenen én berekenen gegaan. Niet alleen de giek, maar ook het contragewicht. Deze mocht natuurlijk niet het dozerblad raken. Hiervoor hebben we de slag van het dozerblad iets begrensd. Ook moest er rekening gehouden worden met de 700 mm brede stalen rupsen die voorzien zijn van Everpads, die achteraf gemonteerd werden. Het resultaat mag er wezen”, aldus een trotse Gijs Nielen.

Af-montage

In de werkplaats van Verhoeven Grondverzetmachines in Maarheeze is de machine verder afgemonteerd met een hydraulische Eurosteel CW10 snelwissel, maaikorffunctie, LED werkverlichting op de cabine en giek, kettingkist aan de onderwagen, opstaprooster incl. klompensteun aan de cabine en twee sjorogen aan de onderwagen. Marlomar in Son heeft alles dat ‘Takeuchi-rood’ is, omgespoten in het ‘De Looff-zwart’.

Inzet ‘in het natte werk’

Na jaren in dienstverband te hebben gewerkt als machinist, startte Florus de Looff in 2003 zijn eigen bedrijf. Al snel werd er een eigen machine aangeschaft, een nieuwe 8 tons Komatsu PC75 midigraver. Machines in deze klasse waren, toen der tijd, relatief zeldzaam in de regio. Voor het transport werd er een Mercedes-Benz Unimog met oprijwagen ingezet. Deze is nog steeds binnen het bedrijf te vinden.

In de loop der jaren is het bedrijf gegroeid en heeft men zich gespecialiseerd in de GWW- en groensector. Het moderne machinepark is rijk uitgerust voor werkzaamheden in ‘het natte werk’. Denk hierbij aan het maken van taluds, het plaatsen van beschoeiing, het maaien van sloten, taluds onkruidvrijmaken door middel van een onkruidborstel of snoeiwerkzaamheden door middel van een boomklem, die voorzien is van een hydraulisch aangedreven zaag. Door de Takeuchi TB290-2 uit te rusten met een lange giek én 700 mm brede rupsplaten, kan er eenvoudig op langere afstand gewerkt worden. Oók over sloten heen!
Anno 2020 telt F.J. de Looff acht personeelsleden die aangevuld worden met zzp-ers. 

Tijdens ons bezoek bij werkzaamheden in Krimpenerhout en Lekkerkerk zette Florus de Looff zijn Takeuchi TB290-2 semi-longreach in voor verschillende werkzaamheden, waarbij de lange giek én zijn lage eigengewicht van pas kwamen. 

In Krimpenerhout werd er een oever langs de surfplas verstevigd door middel van stortstenen. Deze werden vanaf een nabij gelegen parkeerplaats aangevoerd door middel van tractoren met kippers. De veenachtige ondergrond beweegt behoorlijk, hier wordt duidelijk waarom de machine op 700 mm brede rupsplaten staat. Door de lange giek is er een groter bereik waardoor de machine ook achter struiken en bomen kan komen, zonder dat er veel gesnoeid hoeft te worden. 

Enkele kilometers verderop in Lekkerkerk wordt de machine ingezet voor het maaien van oevers. Doordat er een hevige wildgroei van bramenstruiken is, worden de oevers gemaaid. Omdat niet alle oevers te bereiken zijn met maaimachines, wordt er de Takeuchi ingezet. Aan de lange giek hangt een klepelmaaier waarmee over de sloot heen gemaaid word. Dit zijn ideale klussen voor deze 10 tons semi-longreach.

Lees het volledige bericht in Bouwmachines nummer 12-2020 of digitaal op www.bouwmachines.nl