Reportages

Intrak Cat minigraver demotour

Intrak Cat minigraver demotour

Onlangs trok verkoopadviseur Arno Paffen van Intrak Voerendaal door Limburg voor de nieuwe Caterpillar minigravers te promoten.

Caterpillar kwam in 2019 met een nieuwe serie minigravers in de 1,5 tot 2 ton klasse. Daarop volgden nog de midigravers van 6 tot 10 ton en vrij recent de machines van 2 tot 4 ton. Onlangs kondigde Cat ook de ontbrekende 4,5 en 5 tonners aan.

Compact dealer

Intrak Voerendaal is sinds 2020 officieel Cat compact dealer. Hiermee hebben ze een breed programma van 1 tot 10 ton aan mini- en midigravers en wielladers van 5 tot 7 ton.
Vooral met de minigraver modellen 301.8 en 302 is Intrak zeer succesvol. Hier wist Arno Paffen binnen een korte tijd vele klanten mee te overtuigen. Met de demotour wilde men de nadruk leggen op de modellen van 2 tot 4 ton, een zeer populaire klasse.
Deze klasse is vertegenwoordigd met de 302.7CR, 303CR en 303.5CR. Ook met deze machines is Cat zeer vooruitstrevend, denk hierbij aan elektrische servo, display met vele mogelijkheden, joystickbesturing, airco en vooral heel veel machinisten comfort. En dit is ook nog eens allemaal standaard.

Elektrische servo

Al vele jaren zet Cat elektrische servo in, eerst in grote machines waar precisie niet van belang in. Met de ervaring die ze daar mee opgedaan hebben was bij de introductie van de Next Gen rupsgraafmachine de tijd en het product rijp om worden ingezet bij de kleinere machines. Eerst bij de klasse van 20 tot 40 ton, later zelfs bij alle graafmachines, óók de minigravers.

Door het ontbreken van servoslangen in de cabine, wordt deze ook aanzienlijk minder opgewarmd door de olie die in de cabine komt. Tevens ontstaat er meer plaats in de cabine, omdat elektrokabels minder plaats nodig hebben. Maar door elektrische servo is nog veel meer mogelijk, het is nu heel eenvoudig om functies te wisselen. Zo bouwt Cat standaard op haar minigravers joystickbesturing, één druk op de gele knop en de linker joystick wisselt van graaf- en zwenkfunctie naar rij functie. Ideaal voor langere afstand te rijden of bij het gebruik van het dozerblad, want de rechter joystick krijgt de functie voor de bediening van het dozerblad.

Standaard met airco

De nieuwe 2 tot 4 tonners zijn voorzien van een achteruitrijcamera, die weer afleesbaar is op het LCD-kleurenscherm. Via dit scherm bedient de machinist ook de DAB+ radio met Bluetooth en de standaard airco. Maar via het scherm zijn vele mogelijkheden instelbaar. Zo kunnen er meerdere hydraulische uitrustingsstukken worden ingesteld en opgeslagen worden. Maar er kan zelfs de kantelsnelheid van een kantelbak of -stuk worden ingesteld die voorzien is van één cilinder. Normaal werkt zo’n uitrustingsstuk naar een zijde sneller dan naar de andere zijde. Op de Cat minigravers kan de machinist dit zelf instellen waardoor het kantelen naar beide zijdes even snel gaat.

De Cat Next Gen minigravers zijn met hun technologie de meeste andere merken minsten één stap vooruit.

Online te bestellen

Een aantal modellen Cat minigravers en wielladers zijn online te bestellen, hierdoor is het voor de klant relatief eenvoudig een machine samen te stellen. Ook behoren onderhoudscontracten tot de mogelijkheden. Via de ‘Arie Fixt ‘t-app’ kunnen eenvoudig onderdelen en complete onderhoudskits besteld worden.

Klein en compleet

Een van de klanten van Intrak is D. Heuts Verhuur uit het witte stadje Thorn. Machinist-eigenaar Don Heuts investeerde in een Cat 301.8 voorzien van een Engcon EC02B draaikantelstuk. Aan de bovenzijde is deze vast aan de machine gehangen en aan de onderzijde is er een CW05 hydraulische snelwissel gemonteerd. Hieraan hangen de door Intrak geleverde GP bakken.

Don zet deze 2 tonner in voor het aanleggen van tuinen, hierbij is het draaikantelstuk een ideaal hulpmiddel. Ondanks het draaikantelstuk is de machine toch zeer stabiel. De getinte ramen geven de machine een stoer uiterlijk.