Reportages

Impressie: Oranje-geel duo

Impressie: Oranje-geel duo

In april van dit jaar presenteerde Hitachi met trots haar eerste wiellader die voldoet aan de Stage 5 emissienorm, de ZW220-7. De eerste machine uit een uitgebreide reeks wielladers van de nieuwste generatie ZW-7. Daarnaast is Hitachi in Nederland sinds een jaar importeur van Bell knikdumpers. Een goede reden om beide machines eens dichterbij te bekijken.

De ruim 19 ton zware Hitachi ZW220-7 is de eerste uit de ZW-7 lijn, de overige kleinere en grotere wiellader volgens op korte termijn, zodat de hele lijn aan de Stage 5 emissienorm voldoet.
De ZW220-7 wordt aangedreven door de bekende Cummins B6.7 6,7 liter zescilinder motor, die men inmiddels in vele bouwmachines terugvindt en een bewezen product is. In de ZW220-7 levert de Cummins 157 kW (210 pk) bij 1.900 omw/min. Het koppel van 990 Nm is reeds bij 1.300 omw/min bereikt. Hieraan is een powershift transmissie met vijf versnellingen vooruit- én achteruit gemonteerd, waardoor de machine (afhankelijk van de gekozen banden) tot 36 km/u snel zich kan verplaatsen. 
Standaard staat de ZW220-7 op 23.5R25 (L3) XHA2 banden, optioneel zijn er ook andere maten beschikbaar. De assen beschikken over een proportioneel koppeldifferentieel, zowel voor als achter. Een limited slipdifferentieel is als optie leverbaar.
Het hefframe beschikt over een Z-kinematik en is leverbaar is twee uitvoeringen. Het standaardframe met een penhoogte van 4.080 mm of een highlift-frame met een penhoogte van 4.490 mm. Bij de montage van een vaste 3,3 kuubs dichte bak met tanden, bedraagt de opbreekkracht 156 kN en is er een maximale statische kiplast (recht) van 15.230 kg tot de beschikking.

Dagelijks onderhoud

Het dagelijks onderhoud is aan de Hitachi eenvoudig uit te voeren. Demonstrateur Peter Hubner toont ons de naar boven scharnierde kleppen die ondersteund worden door krachtige gascilinders. Lucht-, motorolie- en brandstoffilters zijn eenvoudig vanaf het maaiveld te bereiken en te verwisselen. 
Rechtsachter is in een afgesloten kist de vuldop van de 255 liter grote brandstoftank met daarnaast nog opbergruimte voor eventueel gereedschap en/of kettingwerk. Aan de linkerzijde is in een kist de 25 liter AdBlue-tank gemonteerd, die netjes stofdicht wordt afgesloten. Beide kisten zitten beschermd achter het gegoten contragewicht. De accu’s en de massaschakelaar plaatste Hitachi aan de rechterzijde onder de cabine in een afgesloten compartiment. In de Nederlandse standaarduitvoering is de machine voorzien van een automatisch smeersysteem

270 graden camerasysteem

Standaard beschikt de ZW220-7 over een Aerial Angle-camerasysteem, bestaande uit drie camera’s die samen het beeld vormen van 270 graden rondom zicht. Hiermee ziet de machinist in één oogopslag wat er achter en naast de machine gebeurt. Optioneel kan dit aangevuld worden met een obstakeldetectie- en waarschuwingssysteem. Beide spiegels zijn elektrisch verstelbaar vanuit de cabine. 
In het LCD-kleurenscherm van de camera kan de machinist ook het geïntegreerde weegsysteem aflezen én de eco-meter, waarmee de machinist de brandstofefficiëntie eenvoudig in de gaten kan houden. Via het LCD-scherm kunnen verschillende parameters worden ingesteld en onder een machinisten-ID worden opgeslagen, zodat iedere (vaste) machinist zijn of haar machine kan instellen en opslag zoals hij wil. 

Stuur of joystick

De machinist komt in de ZW220-7 niets te kort. Hij beschikt over een verzwaarde luxe luchtgeveerde Grammer Actimo XXL stoel. Het met een voetpedaal verstelbare stuur kan optioneel uitgebreid worden met joystickbesturing. 
Rechts van de machinist bevinden zich, met de stoel mee verend, de elektrische bedieningshendels (pianobediening) voor het hefframe en extra functies. Een multifunctionele joystick is als optie leverbaar. Ook bevindt zich hier de jogdail-knop waarmee door het menu kan worden gescrold. In de rechter cabinestijl zijn nog diverse schakelaars gemonteerd.

Schakelaars

In de rechterstijl, zijn slank, vele schakelaars ondergebracht, zodat de machinist in een oogopslag ziet wat hij doet. De DAB+ radio, die voorzien is van Bluetooth zit boven in het cabinedak gemonteerd, net als de bediening voor de climate control. 
Rechts achter de machinist bevindt zich een elektrische koelbox die door de airco wordt gekoeld. Achter de stoel is nog een vlakke opbergplek voor eventueel een tas of losse koelbox, compleet met een 12 volts aansluiting. 

Aandrijflijngarantie

Standaard levert Hitachi op alle grondverzetmachines vanaf 8,5 ton een 5-jarige (of 9.000 uur, afhankelijk wat het eerste komt) aandrijflijngarantie. Tevens is het eerste jaar (of 2.000 uur, eveneens afhankelijk wat het eerste komt) volledige garantie van kracht. In tegenstelling tot wat andere leveranciers in het verleden boden, is dit een fabrieksgarantie en geen verzekering. Om van deze garanties gebruik te kunnen maken, dient de klant wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Om in een klap aan deze voorwaarden te kunnen voldoen, kan ook de klant één van de drie verschillende onderhoudscontracten afsluiten.
Hitachi biedt het eenvoudige Powertrain Support, waarbij de klant de onderdelen voor de 500 urenbeurten aangeleverd krijgt en deze zelf uit voert of laat uitvoeren en de 1000 urenbeurt door Hitachi wordt uitgevoerd. Bij de iets uitgebreidere Reliable Support worden alle beurten door Hitachi uitgevoerd. En bij de uitgebreide Full Support, voert Hitachi alle beurten en reparaties uit. Bij alle drie de contracten is de jaarlijkse BMWT-keuring inbegrepen.

Potige Duitser met Zuid-Afrikaanse roots

Gebouwd in Duitsland, maar met de roots in Zuid-Afrika. In 1958 richtte Irvine Bell, Bell and Company op. Als monteur aan landbouwmachines bouwde Irvine de nodige ervaring op. Zo presenteerde hij in 1964 een driewielige hydrostatisch aangedreven lader. Een machine die tot op de dag van vandaag in het programma van Bell te vinden is. In 1984 ontstond de eerste echte knikdumper, de Bell B25A. Een 6x6 knikdumper die gebouwd werd met A-merkcomponenten van Mercedes-Benz, Rexroth en Bosch. 
In het jaar 2000 werd Bell Equipment Deutschland GmbH opgericht in het Duitse Alsfeld. Hier is tevens het Europese onderdelenmagazijn gevestigd, waar meer dan 8.900 verschillende onderdelen op voorraad liggen. Sinds 2003 bouwt Bell in Eisenach de knikdumpers voor de Europese markt. Hier worden dan ook voornamelijk Europese componenten gemonteerd. 
Sinds 1 oktober 2020 is Hitachi Construction Machinery Nederland officieel dealer voor Bell knikdumpers op de Nederlandse markt. De knikdumpers met laadvermogens van 18 tot 55 ton passen perfect bij de Hitachi graafmachines. Als demomachine beschikt de Nederlandse dealer over een 28 tons B30E.

Bekende krachtbron

De Bell B30E beschikt over een 7,7 liter Mercedes-Benz zescilindermotor, die we kennen uit de Mercedes-Benz Actros en Arocs vrachtwagens. Bij 2.200 omw/min levert de schone Stage 5 krachtbron 260 kW (348 pk). Het maximale koppel van 1.450 Nm is beschikbaar tussen 1.150 en 1.800 omw/min. Achter de zescilinder turbo intercooler motor is een Allison 3400 ORS volautomatische transmissie met koppelomvormer gemonteerd. Deze is voorzien van zes voorwaartse versnellingen en één achteruit. De maximale rijsnelheid hierbij komt uit op 50 km/u, natuurlijk afhankelijk van de bandenmaat. 
De verdeelbak is van Kessler, terwijl de assen uit eigen productie komen. Op de vooras en de eerste achteras zijn volledig natte schijfremmen gemonteerd. Tevens ondersteunt een retarder met verschillende standen de bedrijfsremmen én er wordt nog op de motor geremd door middel van de motorrem.

Door de veren zakken

Als optie is de demodumper voorzien van een hydropneumatisch geveerde vooras. Deze heeft als bijkomend voordeel, dat hij ‘door de veren zakken’ kan voor het transport op een dieplader. Hierdoor vermindert zich de transporthoogte. 
De lichte B30E weegt slechts 20,3 ton, dit is circa 3 ton minder dan zijn concurrenten, en beschikt over een laadvermogen van 28 ton. Zonder achterklep is de bakinhoud (kop 2:1) 17,5 kuub, met achterklep is deze 18. Deze wordt in 14,5 seconden volledig gekipt door een 165 liter/min loadsensingpomp. 
Standaard staat de B30E op Goodyear 23.5R25 banden, voor een lagere gronddruk zijn ook bredere 750/65R25 banden leverbaar. Met de 23.5R25 banden blijft de B30E binnen de 3 meter transportbreedte en mag deze zelfstandig over de openbare weg zich verplaatsen. In de Nederlandse standaarduitvoering is de B30E voorzien van een Groeneveld automatisch smeersysteem.

Ruime comfortabele doch eenvoudige cabine

De cabine van de Bell dumpers is ruim. De opstap bevindt zich achter de vooras waarna je door een brede deur de cabine betreedt. Deze is opgeruimd ingericht, rechts naast het stuur bevindt zich het bedieningspaneel met alle relevante functies. Dit paneel werkt volledig elektrisch met drukknoppen voor onder andere de bediening van de transmissie, maar ook de kiepfunctie. Onder dit paneel bevindt zich de schakelaar voor de elektrisch te openen motorkap. Aan de rechterzijde is de bediening voor de elektrische en verwarmde spiegels en een jog-dail knop voor de bediening van het menu dat weer gegeven wordt op het centrale display. 
Op het centrale display kan de machinist normaal zijn rijsnelheid en motortoerental aflezen, maar wordt aangevuld door het geladen gewicht. Via de jog-dail-knop kan er een schat aan informatie worden boven gehaald. Hierdoor is het mogelijk om eenvoudig storingen op te sporen. Tevens zijn hier ook dagtellers geïnstalleerd door onder andere het aflezen van het aantal machine-uren, afgelegde afstand, aantal keren gekiept, de geladen tonnen en het brandstofverbruik. Standaard zit er een weegsysteem op alle Bell dumpers.
Voor de machinist is er een luchtgeveerde, verwarmde Isringhausen stoel met 3-punts gordel gemonteerd. De trainerstoel met gordel is opklapbaar.

Wij danken Anne-Marie Schreuder, marketingcoördinator en Huub Kamps, sales representative van Hitachi CM voor het beschikbaar stellen van deze twee machines en de aanvullende informatie.

 

Het volledige artikel is te lezen in Bouwmachines 10-2021.