Reportages

Stoere 50 tonner

Stoere 50 tonner

Net voor de jaarwisseling nam Gubbels Bedrijven in Helvoirt haar nieuwe vijfassige Volvo FMX in gebruik. Deze werd aangeschaft nadat, op een zondagmorgen in 2020, Gubbels getroffen werd door een brand waarbij de toenmalige nieuwe Volvo FMX in rook op ging.

In november 2020 werd Gubbels noodlottig getroffen door kortsluiting in een van hun vrachtwagens. Hierbij gingen een 1 jaar oude Volvo FMX 10x4 widespread kipper en een 6x2 trekker in vlammen op. De trekker is reeds in juli vorig jaar vervangen, voor de 10x4 duurde dit want langer aangezien deze auto maatwerk is. Maar voor de periode te overbruggen schafte Gubbels een gebruikte GINAF 10x8 aan.

De door Gubbels aangeschafte vijfasser komt als 8x4 chassis uit de Volvo fabriek gerold. Hierna neemt Terberg techniek in IJsselstein het chassis onderhanden. Hierbij verwijderen ze de bladgeveerde starre tandem en bouwen deze om. De assen worden ieder apart opgehangen en krijgen hydropneumatische vering. De laatste as wordt hydraulisch gestuurd en de originele 10 tons Volvo voorloopas wordt ook hydropneumatisch geveerd opgehangen. Door de dubbelwerkende veerpoten kan niet alleen de voorloopas geheven worden, maar kan het voertuig ook waterpas gezet worden tijdens het kiepen. Dit is eigenlijk wel een must bij lange vijfassige kippers. Doordat de laatste as gestuurd is, wordt het voertuig aanzienlijk wendbaarder. Tevens wordt er bijna niet gewrongen op kwetsbare ondergrond zoals straatwerk. Om de 10x4 terreinvaardiger te maken is op wens van Gubbels de auto rondom op ‘grote wielen’ gezet.

Jansen Hydrauliek nam de opbouw voor haar rekening. Op wens van de klant is de Hyva kipper voorzien van een afneembare asfaltsnep, pneumatische klepsluiting, hydraulische sliphaken, 8 mm Hardox vloer, afdekkleppen, rvs-lichtbakken en een rvs-spatplaat tussen lichtbakken en bumper. 

De Volvo FMX van de nieuwste generatie is voorzien van een 500 pk sterke 13 liter motor, die uiteraard aan de Euro 6d emissienorm voldoet. Hierachter is een automatisch schakelende Volvo I-Shift transmissie gemonteerd. Volvo-dealer BAS Truck Center verzorgde de aflevering van de stoere 50 tons kipper.

Deze Volvo FMX500 10x4 kipper zal door Gubbels worden ingezet voor het afvoeren van puin vanaf haar slooplocaties, maar ook voor grond, zand en gebroken puin naar de diverse infra- en saneringswerkzaamheden. Voor deze laatste werkzaamheden is de FMX, net als alle andere vrachtwagens bij Gubbels, uitgevoerd met een overdrukunit.