Reportages

Faymonville, diepladers voor het zware werk

Faymonville, diepladers voor het zware werk

Naast onze twee grote nationale diepladerfabrikanten is er in de Benelux nog een grote speler gevestigd: de Faymonville Groep. De van oorsprong Belgische fabrikant heeft inmiddels niet meer alleen een productielocatie in België maar ook in Luxemburg, Polen, Italië en Rusland.

Het productprogramma van de Faymonville Groep is zeer breed en vooral speciaal. Ze produceren voertuigen van 15 tot 15.000 ton… en meer. Onder eigen naam produceert Faymonville via een modulair blokkendoossysteem semi-diepladers, diepladers, moduletrailers, plateau-opleggers, binnenladers, zelfsturende dolly’s (nalopers) en speciale diepladers voor de Amerikaanse markt. Onder de naam MAX Trailer worden gestandaardiseerde producten gebouwd zoals semi-diepladers, plateau-opleggers, diepladers en aanhangwagens. In 2017 heeft de Faymonville Groep het Italiaanse Cometto binnen de groep opgenomen. Hier worden modulaire zelfrijdende SPMT-voertuigen voor het hele zware werk gebouwd.

Drie verschillende diepladers

Voor het zwaardere en vooral hogere diepladerwerk beschikt Faymonville over drie verschillende productreeksen diepladers. Ieder model heeft zijn eigen kenmerken. 

De MegaMAX-diepladers beschikken over laadvermogens tussen de 20 en 80 ton. Deze zijn uitgerust met een afneembare zwanenhals, een diepbed en een assenstel met 1 tot 5 assen. Om de laadcapaciteit te verhogen of de aslasten beter te verdelen kan er eventueel een 1- of 2-assige jeepdolly worden bij geplaatst. 
Bij de zwanenhals is keuze uit een zwanenhals met centrale opname, voor zware lasten in de bouw of industrie. Deze zwanenhals is ook geschikt voor een jeepdolly. Als trekkers zijn 3- tot 6-assige trekkers geschikt. Tevens is er voor de MegaMAX een zwanenhals met buitenliggers. Deze is speciaal gemaakt voor het lichtere werk, waarbij vooral de totale lengte een belangrijke rol speelt. Deze zwanenhals kan gecombineerd worden met een 1-assige jeepdolly, 6x4 en 8x4 trekkers en maximaal een 3-assige assenstel aan de achterzijde.

Voor een hoog laadvermogen en een compacte totale lengte is de GigaMAX uitermate geschikt. Deze beschikt over een laadvermogen van 30 tot 70 ton. De lengte wordt beperkt door de toepassing van een vast ingebouwde 1- of 2-assige pendelasdolly in de zwanenhals. Dit type dieplader is vooral geschikt voor 3- en 4-trekkers.

Voor het echte zware werk is er de VarioMAX. Deze beschikt over laadvermogens tussen 30 en 135 ton. Bij dit type dieplader is de 1- tot 3-assige pendelasdolly afkoppelbaar, afhankelijk van de inzet. Dit type dieplader is geschikt tot 5-assige trekkers.   
Een uitgebreide variant op de VarioMAX is de VarioMAX Plus. Hierbij is het, al naar gelang het werk het vereist, mogelijk om een of twee ‘jokerassen’ toe te voegen. De jokeras kan worden toegevoegd aan zowel de voorzijde (dolly) als ook aan het achterste assenstel. Hierdoor zijn laadvermogens tot 146 ton mogelijk.

Keuze uit zeven verschillende diepladervloeren

Aangezien de transporterende goederen sterk uiteen kunnen lopen, levert Faymonville voor deze diepladers zeven verschillende diepladervloeren. 
Het graafmachinebed BB beschikt over een smalle uitschuifbare vloer, zodat rupsvoertuigen hangend kunnen worden vervoerd. Het bed is breed te maken door deze op te vullen met losse verbreders. 
Voor het vervoer van landbouwmachines is er het landbouwbed AB. Deze bestaat uit een smalbed van 1.000, 1.200 of 1.300 mm breedte dat in de lengte uitschuifbaar is. De uitklapbare verbreders kunnen worden voorzien van lichte matrassen en wielkuilen. Hiermee zijn breedtes tot 3.200 mm mogelijk. 
Met bouwhoogtes van 200 tot 450 mm zijn de ATX-A- en AT-A-bedden. Deze beschikken over een vaste vloer met buitenliggende liggers die in uitgeschoven toestand zich in het rijspoor bevinden. Deze zijn leverbaar met scharnierende verbreders of uitklapbare verbreders met losse planken.
Het AT-bed is hydraulisch in de breedte en mechanisch in de lengte uitschuifbaar. Een volledige belasting bij maximale verbreding is gegarandeerd. Het bed is ideaal voor het transport van zware en brede bouwmachines.
Voor gecombineerd werk is het KB(X)-bed ideaal. Deze combineert buitenliggende verbreders met een uitneembare vloer. Hiermee is het mogelijk om hoge industriecontainers en ketels te transporteren.
Het KBV bed, is een ketelbrug met hydraulische verbreding. De langsliggers zijn leverbaar in vaste, enkel of dubbel uitschuifbare uitvoering. Met extra verlengliggers kan er een diepbed gerealiseerd worden van meer dan 25 meter.
Het diepladerbed FBX is een volledig stalen oppervlak. De versterkte vloer laat hoge puntbelastingen toe. Het bed is leverbaar in bouwhoogtes van 160 tot 300 mm.  

Pendelassen voor het zware werk

Faymonville voorziet haar diepladers met drie verschillende soorten assen; fuseegestuurde assen ASL, pendelassen PA en Twin Axle II die voorzien zijn van onafhankelijke wielophanging. Ook hier heeft weer iedere as zijn eigen toepassing. 
De fuseegestuurde assen zijn leverbaar met lucht- of hydraulische vering met een veerweg tussen 240 en 300 mm. De maximale stuurhoek bedraagt 45 graden.
Pendelassen zijn speciaal ontworpen voor het gebruik bij bijzonder moeilijke traject- en terreinomstandigheden. Dankzij de pendelbeweging laten de pendelassen bij oneffenheden en ongelijke bodemvrijheid een optimale lastcompensatie toe tussen de afzonderlijke assen. De laadvloer blijft hierdoor volledig horizontaal, waardoor de lading veilig op zijn plek blijft. Ondanks de compacte constructie is er een lange veerweg van 600 mm en een stuuruitslag van 60 graden. 
De Twin Axle II beschikt over een bijzonder lage constructie en heeft een maximale stuurhoek van 55 graden. Dit astype wordt vooral toegepast bij hoge ladingen met een hoog zwaartepunt.
Afhankelijk van het gekozen astype, band en breedte basisvoertuig, beschikken de Faymonville diepladers over een tot wel 560 mm diepe en 1.150 mm brede gieksleuf.

Van dorpsmid tot global player

In meer dan 50 jaar tijd is de kleine dorpsmid in Oost-België uitgegroeid tot een belangrijke producent van speciaal getrokken materieel. 
Faymonville is ontstaan als dorpsmid in het dorpje Rocherath in het Duits-Belgisch grensgebied. Een gebied met vele bossen, weinig landbouw en industrie. Gestart is Faymonville met het beslaan van trekpaarden gebruikt werden voor het slepen van hout uit de vele bossen. Daarnaast werd een enkele landbouwaanhanger gebouwd. 
In 1962 startte Berthold Faymonville, vader van de huidige directeuren Alain en Yves Faymonville, met de productie van bosbouwvoertuigen. Dit werd gedaan in een nieuwe werkplaats naast de smederij. De productie van opbouwen en getrokken materieel voor het houttransport is lang de core-business van Faymonville geweest, een product dat nog steeds in het programma zit.
Eind jaren zestig bouwde Faymonville de eerste oplegger, waarna in 1973 de eerste dieplader voor het transport van glas werd gebouwd. Een speciale binnenlader voor het transport van nog grote glasoppervlaktes volgde in 1977. In 1980 werd de eerste uitschuifbare oplegger met hydraulische besturing geproduceerd.

Snelle groei en generatiewisseling

In de loop der jaren werd het bedrijf in Rocherath te klein. Om die reden werd op het industrieterrein in het nabijgelegen Büllingen een nieuwe vestiging gebouwd. Hier is het bedrijf nog steeds gevestigd. De zonen Alain en Yves Faymonville werkten inmiddels ook binnen het bedrijf, hun werd de bouw van speciaal materieel met de paplepel ingegeven. Ook leerden ze in de praktijk van vader Berthold hoe het bedrijf geleid werd. Toen in 1991 Faymonville senior overleed namen Alain en Yves de leiding over.
De beide broers breidden in de jaren negentig het programma steeds verder uit. Het gevolg was: nieuwe productielocaties in Luxemburg (2003) en Polen (2006). Sinds 2014 is er ook een eigen servicewerkplaats en een assemblagefabriek in Moskau.

In 2012 lanceerde Faymonville MAX Trailer, gestandaardiseerde trailers, gebouwd via een modulair bouwsysteem. Voor het hele zware werk nam de Faymonville Group in 2017 het Italiaanse Cometto over. Hiermee haalde de groep de ontwikkeling en productie van zware modulaire voertuigen in huis. 

In Nederland is al vele jaren Hertoghs Carrosserieën in Roosendaal verkoop- en servicepartner van Faymonville.

 

Lees het volledige artikel in Bouwmachines 10-2021