Reportages

Back to the roots

Back to the roots

In 2020 is GINAF weer volledig in Nederlandse handen gekomen. Het bedrijf gaat door waarmee het ooit is begonnen: de productie van zware (bouw)voertuigen én bouwvoertuigen op basis van een Duits truckmerk.

Tijdens ons bezoek bij GINAF in Veenendaal spraken we met Jan-Willem van der Krol en Roeland van der Woude. Na de buyout heeft het management van GINAF besloten om weer asconfiguraties in het programma te nemen, waarmee ze voorheen gestopt waren. Dit zijn relatief eenvoudige en veel gevraagde oplossingen. Denk hierbij aan het bijplaatsen van een extra gestuurde luchtgeveerde en hefbare as. Deze oplossing kan uitgevoerd worden als voor- en naloopas. Door deze eenvoudige ombouw gaat bij de meeste voertuigen het totaalgewicht met 10 ton omhoog en neemt het laadvermogen met circa 9 ton toe.

Hydraulisch veren en sturen

Hardlopers bij GINAF zijn de 8x4 widespread en de 10x4 in diverse uitvoeringen. Bij beide types maakt GINAF gebruikt van het bestaande DAF CF FAD 8x4 chassis. Bij de 8x4 widespread wordt bij aankomst in Veenendaal de bladgeveerde tandem gedemonteerd en worden de assen op widespread (1,81 meter van elkaar) gemonteerd. De bladveren worden vervangen door HPVS-veercilinders en de laatste as wordt star gestuurd (EVS, Elektronisch Voertuig Stuursysteem) door middel van twee liggende cilinders. Hierdoor ontstaat een kort en zeer wendbaar voertuig met een hoog laadvermogen. Door het HPVS-veersysteem kan het voertuigen waterpas gezet worden tijdens het kiepen. Ook wordt de vering geblokkeerd waardoor het kiepen veilig gebeurt. Verder is er optioneel de mogelijkheid om er eenvoudig mee te kunnen wegen. Door het voertuig door de cilinders te laten zakken ontstaat er ook nog eens een kleinere optrekhoek voor containerwagens.
GINAF heeft al meer dan dertig jaar ervaring met deze systemen. Om snel en eenvoudig om te bouwen is het van voordeel als het chassis al voorzien is van het juiste gatenpatroon. Door de intensieve samenwerking tussen DAF en GINAF zijn veel chassis die GINAF van DAF geleverd krijgt, al voorzien van het juiste gatenpatroon.

Zeer brede 10x4 range

Bij de range 10x4 chassis kan de klant kiezen uit meer dan acht configuraties. De meest eenvoudige 10x4 bestaat uit een 8x4 chassis met asbijplaatsing. Hiervoor maakt GINAF voornamelijk gebruik van een originele DAF stuuras en componenten. Echter, hier stopt het bij GINAF niet. Zo hebben ze ook een superkorte 10x4 ontwikkeld, speciaal voor het trekken van een aanhangwagendieplader in het asfaltwerk. Maar ook een starre 10x4 met HPVS op de achterste assen behoort tot de mogelijkheden.
Een andere mogelijkheid is het ombouwen van een dubbellucht starre sleepas naar een fuseegestuurde dubbellucht en deze dan op widespread plaatsen. Door deze ombouw ontstaat er een ideaal chassis voor containerafzetsystemen, waarbij er hoge krachten op het einde van het chassis en dus ook de as komen. Deze zijn leverbaar als 6x2, 8x2, 10x2 en 10x4.

Nieuwe asopstellingen

Onlangs heeft GINAF ook een aantal nieuwe asconfiguraties aan het programma toegevoegd. Zo is er nu een 8x4 tridemchassis, waarbij de tweede DAF stuuras naar achteren verplaatst is. Deze is luchtgeveerd opgehangen. Door deze asverplaatsing is de gewichtsverdeling nog gunstiger.
Onlangs is een 10x4 configuratie toegevoegd. Voor de inzet op een staalfabriek in België bouwt GINAF twee 78 tons 10x4 chassis, die door AJK worden voorzien van kippers. Deze vervoeren intern op het terrein diverse ertsen. De voorassen bestaan uit twee zware Sisu stuurassen, de starre tandem is HPVS-geveerd en hierachter is een niet aangedreven dubbellucht as gemonteerd die HPVS-geveerd en EVS-gestuurd is.

Weer voorwielaangedreven voertuigen

Bij de introductie van Euro 6 motoren was GINAF gestopt met de productie van mechanisch aangedreven voertuigen. Desondanks bouwde GINAF in die tijd toch een 15-tal van deze voertuigen, voornamelijk 8x6 en 8x8. Wel bleven ze voorassen met hydraulische aandrijving bouwen, de HydroAxle+. Hiervoor is op de Nederlandse markt slechts minimaal vraag naar, maar op de Zuid-Duitse, Oostenrijks, Zwitserse en Tsjechische markt zijn dit zeer gewilde voertuigen. GINAF bouwt de HydroAxle+ op vanaf de 4x2 tot en met de 10x6.
GINAF heeft inmiddels de eerste opdrachten binnen voor mechanisch aangedreven voertuigen. Het chassis van de eerste 8x6 TSV is klaar voor naar de opbouwer en de 6x6 is in de productie.

8x6 TSV

Met de TSV heeft GINAF weer een oude bekende in het programma. In 1994 introduceerde GINAF de M4343-S, een korte 8x6 met de draaicirkel van een 4x4, de terreinvaardigheid van een 6x6 en het laadvermogen van een 8x8. Alle assen waren voorzien van HPVS-vering, de tweede stuuras was hefbaar en de laatste as was EVS-gestuurd. Transportbedrijf Reductum zette dit type in tijdens de dijkverzwaringen en daar werden ze niet gespaard. 
Met de overgang van Euro 2 naar Euro 3 in 2001 werd de 8x6 grondig onderhanden genomen. Zo kreeg deze uiteraard de nieuwe PACCAR-motor en de nieuwe CF-cabine. Daarnaast werd de tweede stuuras verder naar achteren geplaatst en ging deze deel uit van de Tridem-asopstelling. De vooras werd paraboolgeveerd en ondersteund met een luchtbalg, terwijl as 2,3 en 4 HPVS-geveerd waren. Doordat as 2 niet aangedreven is, kan deze direct achter de tussenbak gemonteerd worden, waardoor een extreem korte wielbasis mogelijk is.

Tot op heden houdt GINAF vast aan dit succesvolle concept. Deze nieuwe X6 4345 TSV wordt voor Veldhuis in Klarenbeek. Bij HSE in Apeldoorn wordt het chassis voorzien van een haakarmsysteem. Hiervoor is het chassis verlaagd. Aangedreven wordt de 8x6 door de bekende PACCAR MX13 motor met een vermogen van 480 pk met daarachter een handgeschakelde ZF-Ecosplit 16S2530. Hierachter is een ZF VG2700 tussenbak met terreinreductie gemonteerd. Als vooras kiest GINAF een Sisu 14 tons stuuras. De tweede stuuras is een eigen GINAF-aslichaam met Sisu-naven, goed voor 14 ton en elektro-hydraulisch gestuurd. De twee achterassen zijn 16 tons Meritor assen. Hiermee is de truck technisch goed voor 60 ton, terwijl hij wettelijk 44,5 mag zijn, genoeg reserves dus.
Veldhuis koos voor ‘kleine’ 445/65R22,5 banden op de stuurassen en 13R22,5 op de achterassen. Optioneel zijn ook ‘grote’ 445/75R22,5 en 325/95R24 banden leverbaar.

Elektrisch en waterstof

GINAF is al enkele jaren bezig met het ombouwen van nieuwe dieselvoertuigen naar elektrisch. Hiervoor gebruiken ze Mercedes-Benz Atego chassis. Deze worden veelal als distributievoertuigen ingezet, maar ook enkele chassis voor volledig elektrisch aangedreven veegwagens hebben de werkplaats in Veenendaal verlaten in de richting van Hamburg.
Nieuw is de ombouw van reeds in gebruik zijnde voertuigen. Voor de firma Bergnet (inzet bij gemeente Amsterdam) werden recent een tweetal DAF LF 4x2 bergingsauto’s omgebouwd. Zo kan er stil en emissieloos foutparkeerders worden afgesleept.
GINAF kijkt ook naar de toekomst. De meeste fabrikanten bouwen elektrische en waterstof trucks voor een maximaal totaalgewicht van 40 ton. In Nederland rijden wij echter met hogere gewichten, GINAF wil hier in de toekomst op inspelen. Wordt vervolgt dus.

Meer dan alleen DAF

Wie GINAF zeg, zegt vaak ook DAF. Want al sinds eind jaren 70 werkt GINAF met DAF samen. Nog steeds is die samenwerking er, GINAF bouwt vooral om op basis van DAF chassis, maar gebruikt ook DAF-componenten voor de trucks die ze zelf bouwen.
Maar om een bredere klantenkring te kunnen bedienen biedt GINAF ook modificaties aan voor chassis van andere merken. Denk hierbij aan de EV-conversies op bijv. Mercedes-Benz basis. Daarnaast is het nu ook mogelijk Mercedes-Benz (bouw)voertuigen van een widespread tandemstel en bijplaatsassen te voorzien.