Reportages

Maatwerk van de bovenste plank

Maatwerk van de bovenste plank

De combinatie Van Oord – Hakkers – Beens heeft de gunning gekregen voor het verruimen van het Twentekanaal. Over een lengte van 35 km worden de huidige stalen damwanden vervangen door nieuwe. Speciaal voor deze werkzaamheden investeerde Hakkers in een nieuwe Volvo EC480EL die bij Van den Heuvel is omgebouwd tot sheetpiler.

De werkzaamheden aan het Twentekanaal zijn ingrijpend. Het kanaal tussen Eefde en Enschede heeft een lengte van 47 km, en daarnaast is er nog een 16 km lange zijtak van Delden naar Almelo. In 1930 werd begonnen met de aanleg van dit kanaal, met als doel een beter aanvoer van de grondstoffen voor de Twentse textielindustrie en de toevoer van steenkool uit de Limburgse mijnen. Ook zorgt het kanaal voor de waterhuishouding in het gebied. Overtollig water van enkele zijrivieren worden via het Twentekanaal afgevoerd.

Toename transport over water

De Twentekanalen zijn belangrijke logistieke schakels voor het vervoer van goederen over het water naar de havens van Almelo, Hengelo en Enschede. Doordat het transport de komende jaren toeneemt, is het nodig om de kanalen te verruimen, zodat grotere en zwaarder beladen schepen straks vlotter en veiliger kunnen varen. 

Innovatief

Het machinepark van Hakkers bestaat grotendeels uit drie merken, waarvan Volvo er een is. Op basis van de bestaande samenwerking werd besloten om een geschikte basismachine te zoeken voor het plaatsen van damwanden. Deze basis werd gevonden in een circa 50 ton zware EC480EL. 
Bart Jansen, commercial productspecialist bij SMT, licht toe: “Collega Piet Braam, accountmanager voor Volvo CE bij SMT, kwam met de opdracht om voor Hakkers een geschikte basismachine uit te zoeken, die door Van den Heuvel B.V. in Werkendam omgebouwd kon worden naar een maatwerk sheetpiler. Hierbij kwamen wij uit op een Volvo EC480EL, die hier uitstekend geschikt voor is. Door een reeds geleverde EC480EL in semi-longreachuitvoering, was Hakkers al bekend met deze machine. De voorkeur voor Van den Heuvel komt mede voort uit het feit dat Hakkers met het onderhoud en modificatie van funderings- en hijsmaterieel al jaren naar tevredenheid zakendoet met Van den Heuvel.” 

Maatwerk

Af-fabriek leverde SMT een EC480EL voorzien van een 7 meter lange monogiek met een 3,35 meter lange lepelsteel in HD-variant, uitgevoerd met een Eurosteel CW45 hydraulisch snelwissel. De mechanisch verstelbare onderwagen is in de brede stand gezet voor optimale stabiliteit tijdens het werken. Op wens van Hakkers is de machine bij SMT uitgevoerd met opties, zoals een Freshfilter overdrukunit, Groeneveld automatisch smeersysteem, kettingkist tussen de rupsen, handsfree 27 mc en een extra camera op de giek met separaat display voor alle camera’s.
Van den Heuvel nam de Volvo EC480EL grondig onderhanden. Zo werd de monogiek verwijderd en bouwde Van den Heuvel een nieuwe hydraulisch verstelbare giek met een onderliggende verstelcilinders en een onderliggende lepelsteelcilinder. Hieraan is de standaard lepelsteel gemonteerd met een extra opname voor de cilinder. Aan de lepelsteel monteerde Van den Heuvel ook een extra hijsoog. Aan de snelwissel is een 2,8 meter lange gekromde jip gemonteerd met een hefcapaciteit van 5 ton. Op de jib is een hydraulisch aangedreven lier gemonteerd voor het optillen van de damwanden.

De onderwagen is voorzien van vier transportogen voor het veilig en eenvoudig vastzetten van de machine tijdens transport of het werken op een ponton. Daarnaast zijn de rupsplaten afgeschuind zodat deze weinig schade aanrichten tijdens het schranken. 
De cabine, die beschikt over een eendelige voorruit is, door Van den Heuvel kantelbaar gemaakt. Hierdoor heeft machinist Erik Pulle optimaal zicht op zijn werkzaamheden. Op het cabinedak is een valbescherming aangebracht. 

Powerpack in plaats van ballastgewicht

Het bestaande ballastgewicht van de Volvo is vervangen door een nieuw 6 ton zwaar ballastgewicht, dat tussen de motor en het afneembaar powerpackframe is gemonteerd. Het frame inclusief powerpack dienen ook als ballastgewicht van de machine. Het frame is geschikt voor een Dieseko PVE400 powerpack, die eveneens door een Volvo TAD884VE motor wordt aangedreven. Deze 8 liter Stage 5 motor levert een vermogen van 250 kW (340 pk), waardoor de gemonteerd Parker hydraulisch pomp een opbrengst heeft van maximaal 396 liter per minuut. 
Deze opbrengst is ruimvoldoende voor het 15VM trilblok aan te drijven die aan de jib gemonteerd is. Het grote voordeel is dat de opbrengst voor het trilblok niet wordt beïnvloed door de machinebewegingen. Langs de bovenwagen en achter de cabine door is vast leidingwerk gemonteerd voor de olie die nodig is om vanaf het powerpack het trilblok aan te drijven. Ook over de giek en lepelsteel is vast leidingwerk gemonteerd, hierdoor hangen er geen losse slangen over of langs de machine. De bediening van het geheel, geschiet grotendeels via de originele joysticks.  

Keuringseisen

Omdat de EC480EL van graafmachine omgebouwd is tot funderingsmachine, gelden er ook andere keuringseisen. Nijhuis Engineering in Dronten voorzag de machine van een Helics 13000 MKII lastvlucht begrenzer. Via een 7 inch touchscreen krijgt de machinist alle benodigde informatie over de stabiliteit en de belasting van de machine. 
Standaard is het systeem voorzien van een geïntegreerde hoogtebegrenzer. Het systeem beschikt tevens over meerdere werkprogramma’s, zodat er niet alleen met de jib gehesen kan worden. 

Werkwijze

Als we de Volvo EC480EL sheetpiler bezoeken staat deze ter hoogte van de Grolsch Veste in Enschede zijn werkzaamheden uit te voeren op het Twentekanaal. De machine staat op een ponton en voert vanaf het water zijn werkzaamheden uit. De 7,5 meter lange damwandplanken liggen allemaal op een naast gelegen ponton klaar. Met de hijslier aan de jib worden de damwandplanken gehesen en langs een drijvende gording tegen de oever in de bodem van het kanaal geplaatst. Voor het laatste stuk komt het trilblok in actie en trilt de planken op hoogte in de bodem. Het 15VM trilblok komt hier tot zijn recht, omdat op (met name) het laatste deel van het traject de bodem hard is.

Op een naast gelegen ponton ‘Dielis’ staat een, van SMT Rental, gehuurde Volvo EC300EL semi-longreach. In opdracht van SMT is de giek 6,2 meter lange monogiek met 1,8 meter verlengt en de 3,05 meter lange lepelsteel met 1,6 meter verlengt. Hierdoor is een bereik van 12 meter op de bakpen ontstaan. Onder de giek is een console geplaatst voor een hogere hefhoogte. Tevens is tussen de motorruimte en het bestaande 5,5 ton zware contragewicht nog een extra contragewicht van 3,5 ton geplaatst. 
Hakkers zit deze machine in met een sloopsorteergrijper, trilblok en staalschaar. Vanaf het ponton knijpt de EC300 achter de oude damwanden de grondankers vrij, waarna de damwanden en de grondankers door middel van de staalschaar worden verwijderd. Een derde ploeg komt erachteraan om nieuwe gordingen op de damwanden te plaatsen.

Tweede EC480EL

Op het Twentekanaal in de buurt van Delden ligt de ‘Westerschelde’. Hierop staat een, in 2019 geleverde, Volvo EC480EL semi-longreach van Hakkers. Ook bij deze machine is de monogiek en de lepelsteel door Beco verlengd tot een bereik van 13,4 meter op de bakpen. Tevens plaatsten ze een extra contragewicht boven op het bestaande, in verband met de zwenkradius tussen de spudpalen. Ook is de cabine voorzien van een cabinelift. 
Deze machine graaft de bestaande oevers af voor plaats te maken voor natuurvriendelijke overs. Tevens baggert de machine het kanaal op diepte en belaadt dit op gereedliggende beunbakken. 

 

Lees het volledige artikel in Bouwmachines 3 2022