Reportages

Historisch Grondverzet Harderwijk 2022

Historisch Grondverzet Harderwijk 2022

Tijdens het Hemelvaart-weekend van 26, 27 en 28 mei 2022 was de vereniging Historisch Grondverzet, Higro, te gast op het Soma-College in Harderwijk.

De vereniging had groots uitgepakt met maar liefst zes draglines, vier Yumbo graafmachines, meerdere Caterpillar bulldozers, wiel- en rupsladers, diverse kippers en ander materieel.
Na jarenlang tijdens Hemelvaart te gast te zijn geweest in de zandput van Van der Wiel in Bant, was dit jaar de locatie van het Soma-Collega gekozen. Hier konden de vrachtwagens en tractoren met kippers grote afstanden afleggen door het deels mulle zand. De baan werd netjes bijgehouden door een MBU grader, zodat diepe sporen werden geminimaliseerd. 

Goede mix

Het is altijd weer de vraag met welke machines de leden komen, want het is belangrijk om een goede mix van laad-, transport- en schuifmaterieel te hebben.
Die mix was goed gelukt. Door het weekend heen waren er meerdere kippers, waaronder enkele oude GINAF, MAN, Terberg, Magirus-Deutz en Mercedes-Benz kippers aanwezig. Een viertal schitterend opgeknapte Yumbo/International graafmachines namen het laadwerk voor hun rekening. Waaronder een unieke Yumbo Y100 hooglepel.
Ook de Priestman, RB, Hovers, American en Fuchs draglines verzetten het nodige zand.

De deelnemers kijken terug op een zeer geslaagd weekend met veel bezoekers en goed weer. De volgende evenementen van Higro zijn gepland op 23 en 24 juli 2022 in Nij Beets en 10 en 11 september 2022 in Schaijk.