Reportages

Draaikantelstukrevisie

Draaikantelstukrevisie

Draaikantelstukken aan graafmachines tussen de 7 en 20 ton zijn bijna niet meer weg te denken. Zelfs in de kleinere en grotere klassen worden ze steeds meer toegepast. Zowel vast aan de machine gehangen of afneembaar als sandwichbouwwijze. Bij veel draaikantelstukken is er echter sprake van een gebrekkig regulier onderhoud.

Regulier onderhoud? “Ik smeer hem toch netjes en houdt hem schoon!”, wordt vaak gezegd. Dat klopt, maar daar blijft het niet bij. Een draaikantelstuk heeft net als een graafmachine regulier onderhoud nodig. Denk hierbij aan het controleren van slangen, afdichtingen, borgingen, bouten, speling op pennen, bussen en draaikrans, maar ook speling op de snelwissel. Dit onderhoud wordt veelal ‘vergeten’, terwijl dit wel in de gebruikshandleiding wordt aangegeven. Hierdoor zijn veel draaikantelstukken bij 7.000 à 8.000 uur toe aan groot onderhoud. 

Ben er op tijd bij

Rick Swinkels is samen met Daan Coolen eigenaar van DRS Machinery. Dit is een bedrijf dat gespecialiseerd is in service, reparatie en totaaloplossingen voor alle grondverzet- en bouwmachines. Hierbij richt DRS zich vooral op het onderhoud en revisie van draaikantelstukken. 
Wij zijn voor Zuid-Nederland garantie- en servicepunt van Steelwrist, maar we nemen alle merken draaikantelstukken onderhanden. De meest gangbare onderdelen van de diverse merken hebben we bij DRS op voorraad”, verteld Swinkels. “Alle merken liggen  bij ons op de werkbank, zo heeft ieder merk zijn plussen en minnen, maar door foutief gebruik komen ze allemaal stuk voor stuk aan de beurt”.

Licht en zwaar

Denk bij foutief gebruik niet direct aan zwaar gebruik, zoals opbreek- of rooiwerkzaamheden. Want bij het juiste type draaikantelstuk aan de juiste machine kan er vrij weinig misgaan. Wat de laatste tijd echter veel gebeurt, is dat er te lichte draaikantelstukken aan te zware machines worden gehangen. Hierdoor draait de machine natuurlijk wel een stuk makkelijker omdat er minder gewicht aan hangt, maar het draaikantelstuk krijgt wel enorm op zijn donder. 
Het veel gebruiken van een sloophamer of trilblok aan een draaikantelstuk kan tot gevolg hebben dat bouten, borgingen en stekkers lostrillen. Maar ook zand dat over de bak heen getrokken wordt en langs de draaikrans of over de kantelpennen valt, zorgt voor extra slijtage. Ook overmatig afspuiten met een hoge drukspuit zorgt voor slijtage. Hierdoor kunnen draaipunten niet meer goed in het vet zitten en kan er makkelijk vuil indringen. Een goede vetkraag op de draaikrans en pennen zorgt al voor een hoop minder ellende.
Ook draaikantelstukken zonder kantelcilinders, maar met een kantelmotor hebben regelmatig onderhoud nodig. Denk hierbij aan het bijstellen van de speling. Ook moeten de kantelmotoren regelmatig helemaal gekanteld worden naar beide zijden, zodat er ook weer overal olie en dus smering is.

Tijdig controleren of grondige revisie

Rick Swinkels: “De klant kan ervoor kiezen om ons regelmatig voor een relatief klein bedrag het draaikantelstuk te laten inspecteren, waardoor grote en dure reparaties voorkomen kunnen worden. Maar hij kan ook ervoor kiezen om zolang door te draaien dat hij grondig gereviseerd moet worden”. 
Bij dit laatste kan DRS vooraf een advies voor 60% van het draaikantelstuk geven, omdat de resterende 40% pas zichtbaar wordt als het uit elkaar wordt gehaald. Als het draaikantelstuk helemaal gedemonteerd is, wordt aan de klant advies uitgebracht. Ook worden de onderzijde van de krans en de bovenzijde van de onderbody opgemeten. Deze kan DRS vlakken zodat ze weer 100% passen. Speling ontstaat vooral door het graven en wegduwen van materiaal. Tussendoor de krans een kwartslag draaien voorkomt dat deze speling te groot wordt en de krans vervangen moet worden. Naast de speling op de krans wordt ook de speling op pennen en bussen aangepakt. Versleten slangen, slijtringen en lagers vernieuwd.
Na deze ingreep kan het draaikantelstuk er weer vele draaiuren tegen aan.

Verlengde garanties

Diverse aanbieders van draaikantelstukken bieden een verlengde garantie aan, waardoor de klant in plaats van één, twee jaar van de garantie kan genieten. Hier zijn natuurlijk voorwaarden aan verbonden. Zo moeten onderhouds- en serviceschema’s worden opgevolgd en bijgehouden worden. Deels kunnen die door de machinist worden ingevuld, deels ook door een (externe) vakkundige monteur.

Complexe opbouw

De opbouw van draaikantelstukken wordt steeds complexer, denk hierbij aan de verschillende besturingssystemen van de draaikantelstukken, die weer moeten communiceren met die van de graafmachines. Maar ook de hydrauliek van graafmachines wordt steeds meer geavanceerder. Hierdoor wordt het steeds lastiger om ‘even’ een draaikantelstuk aan een machine te hangen. 
Door de ervaring die DRS Machinery in de loop der jaren heeft opgebouwd, wordt het bedrijf steeds vaker ingeschakeld voor het opbouwen van draaikantelstukken. Daarnaast bouwt DRS ook veel volautomatische snelwisselsystemen op. Ook deze winnen steeds meer terrein, vooral in de sloopwereld. 

 

Lees het uitgebreide artikel in Bouwmachines 2-2022