Reportages

Primeur voor HP Demorec: Steelwrist grootste SQ snelwissel

Primeur voor HP Demorec: Steelwrist grootste SQ snelwissel

Het in Maastricht gevestigde HP Demorec nam onlangs een volledig uitgeruste Caterpillar 352 Next Gen rupsgraafmachine in gebruik. De machine is uitgevoerd met de grootste automatische snelwissel van Steelwrist, de SQ90. Een primeur in de Benelux.

HP Demorec is actief in de Euregio Maas-Rijn, een gebied dat rondom Zuid-Limburg ligt en de grenzen met Duitsland en België overschrijdt. De Caterpillar 352 treffen we dan ook aan in het Duitse Langerwehe, waar machinist Erik Pluimakers aan het werk is. Hier wordt een gedeelte van een schoolgebouw gesloopt. 
De vorige machine van Erik was een Cat 336F. Voor het sloopwerk in Duitsland was wel een zwaardere en krachtigere machine gewenst, vandaar de keuze voor een 352. Erik: “In Duitsland wordt toch anders gebouwd dan in Nederland. De Duitse ‘Gründlichkeit’ kom je in zo’n gebouw van boven tot beneden tegen. De constructie is steviger, ze kijken niet op wat meer staal en beton. Voor dit soort werken komt de 352 ideaal tot zijn recht.

Klus met hindernissen

Ondanks dat de sloopklus in Langerwehe niet de grootste is, zijn er wel wat hindernissen. Het geheel gebouw is onderkelderd. Machinist Erik moet het vrijgekomen puin in de kelder moet duwen, wil hij verder kunnen. Als de gehele bovenbouw is verwijderd worden rondom de kelder damwanden geslagen. Hierna kan gestart worden met het leeghalen en slopen van de kelder. De reden van deze sloopwijze is het parallel aan het gebouw lopend beekje ‘Mühlenteich’.

Potige kraan

Met een eigengewicht van ruim 50 ton is de Cat 352 een potige machine. De 12,5 liter Cat C13-motor levert een vermogen van 316 kW (424 pk). Uiteraard voldoet de zescilinder motor aan de Stage 5 emissienorm. Voor snelle cycli leveren de pompen maximaal 2x 389 liter/min aan olie. De maximale werkdruk bedraagt 350 bar, echter met een druk op de knop is kortstondig 380 bar beschikbaar. Verder beschikt de 352 over de standaard 6.900 mm lange monogiek in combinatie met een 3.350 mm lange lepelsteel.
De 352 is uitgevoerd met een mechanisch verbreedbare onderwagen, waardoor er een maximale spoorbreedte van 2.890 mm ontstaat. Dit in combinatie met 900 mm rupsplaten geeft een zeer stabiele basis, waardoor er ook met zware uitrustingsstukken eenvoudige over de zijkant gewerkt kan worden. AMC verzorgde de opbouw van het automatische smeersysteem.

Met de inzet van de 352, beschikt HP Demorec over twee Cat graafmachines uit de Next Gen-serie. Samen met de lichtere 336 zet de Limburgse sloper jong materieel in voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Ook 336 is uitgerust met een Steelwrist SQ90 volautomatische snelwissel, waardoor snel wisselen ook bij deze machine mogelijk is.

Productieve werktijd 

Rigter Handelsonderneming kreeg de opdracht om beide machines van uitrustingsstukken voorzien. Zo leverde Rigter de twee Steelwrist SQ90 snelwissels, een Demarec MQP60 combischaar, twee Zijtveld sloop-sorteergrijpers en diverse kopplaten. De bakken werden omgebouwd van CW naar S-type. DRS Machinery, Steelwrist garantie- en servicepunt voor Zuid-Nederland, verzorgde bij beide machines de complete opbouw van de snelwissels.
HP Demorec koos bij de aanschaf van de nieuwe machine bewust voor een volautomatische snelwissel. Wilfred Peters, eigenaar van HP Demorec: “Om het juiste uitrustingsstuk op het juiste moment in te zetten, zijn wij overgestapt naar een volautomatisch snelwisselsysteem. Want als je een keer of vier per dag wisselt, ben je al snel een uur productieve werktijd kwijt. Ook als je op een kleinere sloopklus staat, kan er makkelijk tussendoor vrijgekomen puin worden afgevoerd. Het is een flinke investering, die zich wel rondrekent.” 

Steelwrist’s grootste

Sinds enkele jaren timmert Steelwrist hard aan de weg met de volautomatische snelwissels SQ. Het nieuwste en tevens grootste type is de SQ90. Inmiddels is er een lijn voor graafmachines vanaf 5 tot 70 ton beschikbaar. Naast de volautomatische snelwissel levert Steelwrist uiteraard ook de benodigde kopplaten in verschillende uitvoeringen, waaronder S-oplas-adapters voor mechanische uitrustingsstukken zoals bakken, SQ-oplasadapters in lage en hoge uitvoering, SQ-grijperophangingen, SQ-adapterplaten met inwendige slangendoorvoer en SQ-adapterplaten met uitwendige slangen.
HP Demorec is de eerste gebruiker van de SQ90, deze is geschikt voor graafmachines van 40 tot 70 ton. De circa 750 kg wegende gietstalen snelwissel beschikt over zeven hydraulische en een elektrische koppeling. Vier koppelingen zijn 1” en kunnen per twee aan elkaar gekoppeld worden, voor een grote olieflow. Daarnaast is er nog een 3/4” koppeling en twee 1/2" koppelingen aanwezig. Een groot flow-bereik is niet alleen belangrijk voor snellere cyclustijden te realiseren en om de olie onnodig op te warmen, maar ook voor het verlagen van het brandstofverbruik.  

Open-S Standaard

Steelwrist kiest voor een robuuste gietstalen snelwissels uit een stuk. Voor montage kiest de Zweedse fabrikant spelingsvrije Expander Pins. Ook de SQ90 voldoet aan de Open-S standaard, waardoor uitrustingsstukken van andere merken die hieraan voldoen, zonder problemen uitwisselbaar zijn. 
Bij een Zweeds product staat uiteraard de veiligheid hoog aangeschreven. Zo ook bij Steelwrist, zij maken gebruik van het gepatenteerde Front Pin Lock gen.II. De dubbele borging op beide assen zorgt voor maximale veiligheid, zonder bakken of uitrustingsstukken te verliezen. Het is een eenvoudig systeem dat functioneert zonder kwetsbare elektronica of sensoren. 

 Knippen en knijpen

Voor de Cat 352 leverde Rigter een ruim 4,5 ton zware Demarec MQP-60-P combischaar met vergruizerbek. Deze levert een indrukwekkende sluitkracht van 465 ton op. De Demarec MQP, Multi-Quick-Processors, zijn leverbaar met verschillende wisselbare bekken. Naast de vergruizerbek, zijn er onder andere ook sloop-, staal-, tank- en houtbekken mogelijk. Deze schaar rustte Rigter uiteraard ook uit met een SQ90 kopplaat.
De twee Zijtveld sloop-sorteergrijpers, een S2500-D voor de 336 en een S4000-D voor de 352 zijn al af-fabriek uitgerust met SQ90 kopplaten volgens de Open-S standaard. Bij deze verlopen ook de slangen geheel inwendig, waardoor er van buiten geen slangen te zien zijn en beschadigingen tijdens het werk vermeden kunnen worden. De kleinere S2500-D weegt circa 2.700 kg en is geschikt voor graafmachines van 28 tot 40 ton. De schalen hebben een maximale opening van 2.250 mm en een schaalbreedte van 1.200 mm. De sluitkracht van de 1000 liter grijper bedraagt maximaal 90 kN. De S4000-D is een flinke stap groter. De ruim 4 ton wegende grijper is geschikt voor graafmachines van 40 tot 65 ton. De maximale opening bedraagt 2.850 mm en de schaalbreedte is 1.500 mm. 

Van vader op zoon

Bijna 65 jaar is HP Demorec actief in sloopwerk, van vader Heinz op zoon Wilfred Peters is de jarenlange ervaring overgedragen. Met ruim 25 personeelsleden is het Limburgse bedrijf actief in de renovatie- en totaalsloop. Op wens van de klant biedt HP Demorec een totaalpakket aan van slopen tot en met inzaaien of bouwrijp maken van de slooplocatie. Hiervoor kan het bedrijf terugvallen op een achttal machines. De doelgroep is breed, van bouwbedrijven tot woningstichtingen, van gemeentes tot projectontwikkelaars. Ook de particuliere markt behoort tot de opdrachtgevers. 
Om circulair te kunnen slopen heeft HP Demorec in Maastricht nog een dochteronderneming, ARM, Afval Recycling Maastricht. Hier wordt sloop-, hout- en groenafval gescheiden. Van vrijgekomen sloop- en wegenbouwpuin wordt gecertificeerd menggranulaat gemaakt, waardoor deze weer geschikt is voor hergebruik.

 

Lees het volledige artikel in Bouwmachines 5-2022 of digitaal op Bouwmachines.nl.