Reportages

IAA Transportation 2022 Hannover (D)

IAA Transportation 2022 Hannover (D)

Van dinsdag 20 tot en met zondag 25 september 2022 was in Hannover de IAA Transportation 2022. Hier toonden de fabrikanten hun nieuwste voertuigen, opbouwen, getrokken materieel, componenten en diensten.

De IAA geldt als dé belangrijkste beurs op het gebied van transport in Europa. Dit jaar was de gebruikte beursoppervlakte aanzienlijk kleiner dan in de voorafgaande edities. Aanzien BouwmachineWeb.com zich concentreert op het bouwvervoer en zwaar transport viel het nieuws hierover behoorlijk tegen. Het grootste nieuws voor onze branche waren de DAF XFc en XDc bouwvoertuigen, gebaseerd op de vorig jaar geïntroduceerde XF en de, op deze IAA gepresenteerde, XD. De DAF XD is tevens uitgeroepen tot Truck of the Year 2023.

Thuisblijvers

De IAA staat bekend voor de vele exoten die deelnemen. Afwezig waren het Turkse BMC, enkele Chinese fabrikanten, maar ook de voertuigen van de internationale merken onder de Daimler Trucks vlag. Ook Renault Trucks was niet aanwezig, net als Nooteboom en Doll.

Diesel aangedreven trucks bestaan die nog?

Wat ons, maar ook vele bezoekers met ons, op viel was dat de diesel aangedreven trucks op vele stand in de minderheid waren, dan wel helemaal verbannen waren van de stand. Iveco, Mercedes-Benz, Scania en Volvo had ze simpelweg buiten neergezet. Alleen bij DAF en MAN hadden de elektrisch of waterstof aangedreven voertuigen niet de overhand. In het zware bouw- en zwaartransportsegment zullen deze trucks voorlopig nog niet de overhand krijgen, omdat de accupakketen of waterstoftanks veel te veel plek innemen.

De volgende IAA Transportation zal in 2024 plaats vinden van 17 tot en met 22 september 2024.