Reportages
Maatwerk sloper
In de sloopsector worden de te slopen gebouwen steeds groter, waardoor er ook grotere sloopmachines benodigd worden. Lek Sloopwerken speelde op deze wijziging in door de laatste jaren te investeren in grote sloopmachines die flexibel ingezet kunnen worden.
De jongste aanwinst van Lek is de Liebherr R980 Demolition. Een gigant van meer dan 200 ton eigengewicht, een maximale reikhoogte van meer dan 55 meter en een maximale reikdiepte van 29 meter. De basismachine stamt geheel uit de Liebherr-fabriek in het Franse Colmar, terwijl de sloop- en de triplegiek door Beco gebouwd worden. Maarten Lek, eigenaar van Lek Sloopwerken: “We hebben bewust voor de Liebherr R980 Demolition als basismachine gekozen, omdat deze nog relatief ‘smal’ gebouwd is. We hebben ook gekeken naar de R9100 van Liebherr, deze heeft een brede bovenwagen, waardoor er met transport nog wel eens problemen kunnen ontstaan. De gieken hebben we bij Beco laten bouwen, omdat wij andere configuraties wilden hebben, dan Liebherr aanbood. We willen de machine zo flexibel mogelijk inzetten en daarvoor viel onze keuze op Beco.”
Originele basismachine
Liebherr biedt als enige in deze klasse een basismachine aan, die 100% origineel in de fabriek gebouwd wordt. Hier hoeft dus achteraf geen bovenwagenchassis verlengd te worden voor extra contragewicht, of onderwagens weer helemaal uit elkaar gesneden worden om deze te verbreden of verlengen. Al deze ombouwen brengen risico’s met zich mee.
Voor de basis van de R980 Demolition gebruikt Liebherr de R980 SME. Deze is voorzien van een eigen Liebherr V8 motor met een vermogen van 420 kW (571 pk) bij slecht 1.800 omw/min. De 16 liter motor voldoet uiteraard aan de Stage 5 emissienorm. Aan de motor zijn twee hoofdpompen van elk 498 liter/min gemonteerd en een separate zwenkpomp met een opbrengst van 315 liter/min bij 350 bar.
De onderwagen is speciaal gebouwd voor de R980 Demolition. Het is een VH-HD-onderwagen, die hydraulisch verstelbaar is. Ingeschoven bedraagt de spoorbreedte 3.400 mm, uitgeschoven zelfs 4.700 mm. De lengte van de onderwagen tussen het hart van de spanrol en het hart van het sprocketwiel bedraagt 6.070 mm. De totale lengte van de onderwagen zelfs 7.400 mm.
De hoogte van de onderwagen is ook indrukwekkend: 1.600 mm tot bovenzijde rupsen, waarbij de rupsplaten slecht 600 mm breed zijn. Om het transportgewicht te verlagen en de transportbreedte te versmallen, zijn de rupsdragers ook afneembaar. De basismachine, inclusief rupsen, heeft een transportgewicht van circa 100 ton. Hiermee is de machine binnen Nederland vrij eenvoudig te transporteren. Tevens is het contragewicht in meerdere delen te demonteren, waardoor het transportgewicht nog verder verlaagd. Verder is de onderwagen voorzien van speciale kettingschrapers aan de voor- en achterzijde, deze houden uitstekende delen zoals betonijzer tegen. Om schade aan de bovenwagen te voorkomen.
Liebherr Demolition Control
Voor het werk in de sloop is de cabine van de R980 Demolition 30 graden kantelbaar, waardoor de machinist een optimaal zicht en een ontspannen werkhouding heeft tijdens het slopen op hoogte. De machine is ook uitgevoerd met Liebherr Demolition-Control-System, kortweg LDC. Door gebruik te maken van de elektronica uit de hijskranen, geeft Liebherr op een separaat kleurenscherm in de cabine de stabiliteit van de machine aan. Op het touchscreen kan de machinist onder andere zijn huidige reikwijdte aflezen, maar ook zijn veilige maximale reikwijdte. Hierdoor kan de machinist 360 graden rondom de machine veilig werken. Op een ander scherm heeft de machinist zicht op de diverse camera’s.
Verder is de cabine uitgevoerd met een, tot een week vooruit instelbare, standkachel en een integraal beschermrek. De LED-werkverlichting kan worden gedimd en daardoor aanpasbaar aan de werkzaam- en omstandigheden. De cabine is tevens nog voorzien van een FreshFilter F33 overdrukunit met controller, zodat ook werkzaamheden in vervuilde omgevingen mogelijk zijn.
Custom build gieken
Voor de bouw van de triple- en sloopgiek klopte Lek dus aan bij Beco in Vianen. Tussen de basismachine en de basisgiek bouwde Beco een tussenframe. Dit frame is voorzien van drie hefcilinders. Hieraan wordt de basisgiek bevestigd. Deze is voorzien van hydraulische pennen, waardoor een snelle en eenvoudige giekwissel mogelijk is. De basisgiek is voorzien van twee koppelposities voor de triplegiek. In de lage stand heeft de machine een reikdiepte van 18,5 meter, reikwijdte van 27 meter en een reikhoogte van 22 meter, alle gemeten op de bakpen. In de hoge stand is er een reikdiepte van 17 meter, een reikwijdte van 29 meter en een reikhoogte van 30 meter.
Nagel Hydraulics verzorgde de hydraulische opbouw, zoals het leidingwerk, slangen, opbouw cilinders, opbouw vanaf het ventielenblok van de basismachine, de watersproei-installatie, onderwaterkit voor de sloophamer en het aansluiten van elektra.
Aan de triplegiek hangt een door Demarec geleverde Oilquick OQ120 volhydraulische snelwissel, waarbij werktuigen tot 14 ton mogelijk zijn.
Voor de OQ120 bouwde Rigter Handelsonderneming een jib, waaraan een Kinshofer P120 poliepgrijper of overslaggrijper met vier cilinders wordt gehangen.
Verlengen
De sloopgiek heeft een maximale reikhoogte van ruim 55 meter op de bakpen. Hierbij is het mogelijk om nog een werktuig van 4,25 ton aan de Oilquick OQ80 snelwissel te dragen. Met het oog op de toekomst is het mogelijk om de sloopgiek te verlengen tot 64 meter.
Al deze giekconfiguraties werken samen met het Liebherr Demolition-Control-System. De Liebherr is door Beco verder voorzien van een waterpomp voor stofbestrijding, extra contragewicht en de montage van een bypassventiel, waardoor retourflows van de uitrustingsstukken tot 1.800 liter/min mogelijk zijn.
Een reeds eerder aangeschafte gebruikte Liebherr R974C Litronic rupsgraafmachine is door Wynmalen & Hausmann voorzien van een originele 41 meter Liebherr sloopgiek. De machine was al van origine geschikt voor deze giek, maar beschikt alleen over de korte dieplepelgiek.
Eerste klus
De eerste klus waar de Liebherr R980 Demolition wordt ingezet is bij de sloop van de Middensluis in Terneuzen. Aannemerscombinatie Sassevaart bouwt in het Zeeuwse Terneuzen de Nieuwe Sluis. De nieuwe sluis wordt net zo groot als de sluizen in het Panamakanaal, namelijk 427 meter lang, 55 meter breed en 16,44 meter diep. Hierdoor kunnen grote zeeschepen met lengtes tot 366 meter, een breedte van 49 meter en een diepgang van 15 meter de sluis passeren om vanaf de Westerschelde de haven van Gent te bereiken.
De te slopen Middensluis werd in 1908 al in gebruik genomen. Zij was geschikt voor schepen tot 10.000 ton. En had een lengte van 140 meter, breedte van 18 meter en een diepte van 8 meter. In de loop der jaren is de sluis meerdere malen gemoderniseerd. Op 30 september 2021 voer de laatste boot door de sluis. De kademuren van de Middensluis zijn vrij gegraven, waardoor ze door middel van explosieven opgeblazen zijn. Lek zette hierop twee van zijn grootste graafmachines in, om het puin omhoog te halen en de resterende delen van de sluis te slopen door middel van sloophamers.
In de loop van 2023 is de planning dat de Nieuwe Sluis gereed is en in gebruik gekomen kan worden.
Van eenvoudig tot complex
In 2009 wordt Lek Sloopwerken opgericht door Peter de Korte en Maarten Lek. Het bedrijf beschikt over kennis en ervaring op het gebied van renovatiesloop, totaalsloop, asfaltrippen, civiele sloop, recycling, asbestsanering, bodemsanering en betonbewerking. Lek neemt klussen aan van eenvoudige kleine klusjes tot grote complexe sloopwerken. Ook is het bedrijf grensoverschrijdend werkzaam. Inmiddels beschikt over ruim 60 personeelsleden en 20 machines.
Foto’s transport: Nino Blitz Kraan & Zwaartransport fotografie