Reportages

De Hulk in bulk

De Hulk in bulk

De Hulk, wie kent de groene stripfiguur met zijn enorme krachten niet? De vergelijking met de groene Sennebogen 895E Hybrid is gauw gemaakt. 's Werelds grootste hydraulische overslagmachine draait sinds kort bij Bulk Terminal Zeeland (BTZ). Met een gewicht van ruim 400 ton en reikwijdtes tot 40 meter is de 895 E Hybrid het paradepaardje van Sennebogen én Bulk Terminal Zeeland.

Bulk Terminal Zeeland, een jong overslagbedrijf met grote ambities, is gevestigd in Vlissingen-Oost. Op 1 januari 2015 begonnen de broers Jacco en René Geleijnse samen met Ko de Kraker het overslagbedrijf aan de Quarleshaven, dat rechtstreeks verbonden is met de Westerschelde. De drie mannen beschikken over een ruime ervaring in de overslag. 
BTZ beschikt over een 225 meter lange kade waar schepen tot een diepgang van 11,5 meter kunnen aanmeren. Het 12 hectare grote terrein biedt ruimte aan 35.000 vierkante meter binnen- en 85.000 vierkante meter buitenopslag. Recent heeft BTZ getekend voor een uitbreiding van 9 hectare en een kadeverlenging tot 445 meter.
In 2017 begon BTZ met een Sennebogen 850E waarmee schepen tot 9.000 ton gelost en geladen kunnen worden. De specialisatie van BTZ is de op- en overslag van losse bulk zoals gips, stortsteen, houtpellets, schroot, diervoeders, kortom alles wat ongevaarlijk is. Hiervoor beschikt het bedrijf ook over de nodige certificaten zoals GMP+ (voor diervoeders), SKAL (voor het verwerken en opslaan van organisch voedsel) en het ISO 9001 certificaat.

Groeien

In de loop der jaren is BTZ behoorlijk gegroeid. “In 2019 sloegen we circa 450.000 ton over. In 2020 is dit opgelopen naar 1.300.000 ton”, aldus René Geleijnse, Commercial Director van BTZ. “Door te investeren in grotere materieel, zoals de Sennebogen 895 E Hybrid, kunnen we ook nieuwe klanten helpen die met grotere schepen komen. Hiervoor is ook de uitbreiding nodig, omdat we ook meer opslagcapaciteit nodig hebben.” BTZ doet niet alleen op- en overslagwerkzaamheden. Ze breken, zeven en verpakken eventueel in bulk, vaten, big bags of containers. Vervolgens kan het materiaal op schepen en vrachtwagens verladen worden. 

’s Werelds grootste

Begin 2019 startte SMT Deputy Commercial Manager Eric Bossinade de eerste gespreken met BTZ voor een nieuwe grotere overslagmachine. In eerste instantie ging de interesse van BTZ uit naar een draadkraan met grote overslagcapaciteit, echter Sennebogen was op dat moment de ontwikkeling van de 895 E Hybrid aan het afronden. De 895 E Hybrid is ’s werelds grootste hydraulische overslagmachine met een gewicht van ruim 400 ton en reikwijdtes tot 40 meter.
Sennebogen presenteerde de 895 E Hybrid tijdens de Bauma in 2019. De machine werd getoond op het beursterrein in München, maar de fabrikant verzorgde bustransfers vanaf de Bauma naar de fabriek in Straubing waar de machine opgebouwd stond. Ook de directie van BTZ bezocht de machine in Straubing, waarna ze overtuigd waren om hierin te investeren. 
De 895 E Hybrid is in vele uitvoeringen leverbaar. Zo zijn er verschillende onderwagens mogelijk; mobielportaal, rupsportaal en railportaal. Gieklengtes van 28 tot 40 meter. Er kan gekozen worden uit twee krachtbronnen: een 563 kW (766 pk) dieselmotor of een 500 kW elektromotor. Net als zijn kleinere broers 855 E tot 875 E, beschikt de 895 E over het Green Hybrid-systeem, waarbij de energie die vrijkomt bij het laten zakken van de giek in stikstoftanks wordt opgeslagen en weer vrijgegeven wordt als de giek weer geheven wordt. Dit levert een wezenlijke energiebesparing op tot 50%.

16 diepladers en 3,5 week opbouwen

In de Sennebogen fabriek Straubing-II is de 895 E Hybrid gebouwd, als achtste van dit type. Nadat de machine is opgebouwd en uitvoerig getest, is deze in aanwezigheid van een monteur van SMT weer gedemonteerd.  De SMT-monteur was daarna weer aanwezig bij de opbouw bij BTZ en leidde daar het gehele proces.
Voor het transport vanuit Duitsland naar Zeeland waren 16 diepladers nodig. De monteurs van SMT hadden daarna 3,5 week nodig om de machine weer geheel op te bouwen in Zeeland. Voor de opbouw is continue een hijskraan nodig, om zowel de grote als ook de kleine componenten naar boven te hijsen.

Mobiele onderwagen met 20 pendelassen

De 895 E Hybrid van BTZ staat op een mobiele onderwagen met 20 pendelassen, die ieder voorzien zijn van vier 285/70R19,5 vrachtwagenbanden. Zes aslijnen zijn aangedreven en allemaal zijn ze gestuurd. Er zijn twee verschillende stuurmodi; vierwielsturing voor het nemen van krappe bochten en hondengang om de machine eenvoudig zijwaarts te verplaatsen. Gestuurd wordt vanuit de cabine door middel van een joystick. De vrije ruimte onder de portaalonderwagen meet vijf meter in de breedte en hoogte. Iedere vrachtwagen kan hier probleemloos onderdoor rijden. Zelfs de Volvo L350H wiellader van BTZ lukt dat! Om veilig te werken wordt de machine met vier stempels afgestempeld.
Aangedreven wordt de 895 E Hybrid door een 18 liter Cat C18 motor met een vermogen van 563 kW (766 pk) bij slechts 1.600 omw/min. Uiteraard voldoet deze krachtbron aan de Stage 5 emissie-eisen. Hieraan zijn vier Loadsensing-pompen van ieder 570 liter/min en twee pompen van ieder 380 liter/min gehangen. Het motorgedeelte is als powerpack in een afneembare unit gemonteerd. Voor nog meer brandstofbesparing is deze voorzien van een automatisch stationair- en stopregeling van de motor. 

38 meter en meer

Voor de 895 E Hybrid levert Sennebogen diverse giekconfiguraties;
-K28 Port Heavy Lift, bestaande uit een 16 meter giek en 13,5 meter steel;
-K32 Port, bestaande uit een 18 meter giek en 15,5 meter steel;
-K38 Port, bestaande uit een 21,5 meter giek en 18,5 meter steel;
-K40 Port, bestaande uit een 23 meter giek en 20 meter steel.
BTZ koos voor de K38 Port, ideaal voor zeeschepen tot 80.000 ton, de zogenaamde Panamax schepen met een breedte van 32 meter. Aan het einde van de giek hangt een rotator met mechanische snelwissel. Hieraan kunnen een 18 kuubs Kinshofer overslaggrijper, een 10 kuubs zes-armige Kinshofer poliepgrijper, een hijsframe (om een wiellader in het scheepsruim te plaatsen), een VDL CG6020 20 ft. mechanische containerspreader en een 40 tons hijshaak gehangen worden. Om de stabiliteit te waarborgen is de 895 voorzien van een lastmomentbeveiliging. In de cabine bevindt zich ook een Tool Control-systeem. Hiermee kunnen verschillende grijpers worden ingeprogrammeerd, zodat iedere grijper van de juiste druk en hoeveelheid olie wordt voorzien.

Werken op hoogte

In de comfortabele Portcab van Sennebogen heeft de machinist een excellent uitzicht op zijn werk. Door de 11 meter in hoogte verstelbare Skilift, bedraagt de zichthoogte circa 20 meter. De cabinebodem is deels voorzien van pantserglas met voetsteunen. Uiteraard is in cabine ook verwarming en airco. Verder is er nog een camerasysteem ingebouwd met een 17 inch monitor waarop de het beeld van de diverse camera’s wordt weer gegeven.
De machine is gespoten in een speciale lak die bedoeld is voor machines die opereren in de omgeving van een zeehaven. Ook zijn de zuigerstangen van de cilinders voorzien van een zeeklimaatbestendige laag.

Volvo’s grootste

BTZ investeerde niet alleen in de grootste Sennebogen, maar ook in de grootste Volvo wiellader. Bij BTZ rijden inmiddels al een tweetal L150H wielladers, deze worden voor allerlei werkzaamheden ingezet zoals het stockeren van materiaal, load-and-carry-werk, het schoonhouden van het terrein door middel van een Holms SP industrie bezem, enz. Werk voor een derde wiellader was in aantocht, zeker met de inzet van de Sennebogen 895.
Ko de Kraker, operational director bij BTZ: “We wilden graag een derde wiellader die groter was dan onze twee L150H’s. In eerste instantie dachten we aan een L180H of L220H, maar veel groter dan een L150H zijn die twee in verhouding ook niet. Toen stelde SMT-accountmanager Piet Braam ons deze L350H voor. Dit is echt een grote machine, hiermee kunnen we de productie behoorlijk vergroten.” 

Rijk uitgerust

De Volvo L350H is rijk uitgerust voor de werkzaamheden bij BTZ. Zo is naast de standaard 10,5 kuubs Volvo rehandlingbak voor het zwaardere werk, ook een 17 kuubs Eurosteel bak voor licht materiaal aangeschaft. Via het Loadrite 2180 weegsysteem kan de machinist precies aflezen hoeveel materiaal er in de bak zit. Om snel, veilig, comfortabel en met weinig morsen materiaal te kunnen verplaatsen is het laadframe voorzien van Boom Suspension System. Om meer zicht over de (grote) wielladerbak te hebben, is boven op de cabine een extra camera gemonteerd. Het LED-powerpackage, bestaande uit 14 werklampen rondom de machine, draagt ook bij aan extra veiligheid.
Aangedreven wordt de in het Zweedse Arvika gebouwde L350H door een eigen Volvo 16 liter D16J motor met een vermogen van 394 kW (536 pk) bij 1.400 omw/min. 

 

Lees het complete artikel in Bouwmachines 2021 nummer 2 of op www.bouwmachines.nl