Reportages

Succesvolle opvolging

Succesvolle opvolging

Onlangs nam Leenaerts Born voor de derde keer op rij een Hyundai-wiellader in gebruik. Het bedrijf zet de wiellader in op het eigen havenbedrijf, Overslagbedrijf Haven Born (OHB).

Floris Nolles, verantwoordelijk voor de verkoop van Hyundai-dealer Van der Spek in Zuidoost-Brabant, Zuidelijk Gelderland en Limburg, leverde de wiellader af. Het is voor Leenaerts de derde Hyundai wiellader op rij die het grondverzetbedrijf inzet voor de op- en overslagactiviteiten bij OHB.
De eerste Hyundai wiellader, een HL760-9, werd in 2012 door de toenmalige dealer Evax aan Leenaerts geleverd. Het was de eerste wiellader van het merk binnen het bedrijf, waar toen inmiddels de eerste Hyundai graafmachines in gebruik werden genomen. Na vele succesvolle uren verruilde Leenaerts de HL760-9 in 2017 voor een grotere nieuwe HL970, een wiellader uit de nieuwe HL-serie van Hyundai die voldeed aan de Stage 4 emissienorm. Omdat de havenactiviteiten groeide, groeide de machine mee. Van een 18-ton wiellader naar een 24 tonner.

Andere merken

Toen eind 2021/begin 2022 gekozen moest worden voor een nieuwe wiellader, kwamen er ook andere merken in beeld. “De eerste Hyundai wiellader was zeer succesvol en hebben we weinig reparaties aan gehad. Bij de tweede wiellader, de HL970, hebben we best veel AdBlue-storingen gehad aan de Scania motor. Zowel Evax als ook Van der Spek hebben hun best gedaan om deze op te lossen. Ook Scania deed op hun beurt hun best ervoor, alleen zag je dat de machine en de motor niet goed communiceerden. Hierop hebben we gekeken naar andere merken wielladers. Toen Floris Nolles ons een Hyundai HL970A op demo aanbood, zijn we de machine nader gaan bekijken en testen. De machine is voorzien van een Cummins-motor. Samen met zijn prestaties en het feit dat er binnen afzienbare tijd een monteur ter plekke kan zijn, gaf dat voor ons de doorslag”, zo vertelt Peter Leenaerts. 

Onderdelen

Sinds 2011 investeerde Leenaerts in diverse Hyundai-graafmachines en wielladers. Hierdoor heeft het bedrijf een goede band opgebouwd met het merk. Duidelijk is dat Hyundai de laatste jaren zich sterk concentreert op de Europese markt. Dit is terug te zien in de ontwikkeling van echte Europese machines, zoals de recent geïntroduceerde mobiele graafmachines, maar ook met de komende nieuwe generatie minigravers. Daarnaast bouwde Hyundai in 2018 een compleet nieuw Europees hoofdkantoor, opleidingscentrum en onderdelenmagazijn in het Belgische Tessenderlo.
Wat voor ons ook doorslaggevend was, is dat het Europese onderdelenmagazijn van Hyundai op nog geen 60 km hiervandaan in het Belgische Tessenderlo ligt. Hierdoor hebben we al enkele keren cruciale onderdelen snel kunnen ophalen, waardoor stilstand geminimaliseerd werd”, merkt Leenaerts op.

Sleutelrol

De Hyundai wiellader van Leenaerts heeft een belangrijke sleutelrol op het terrein van Overslagbedrijf Haven Born, kortweg OHB. OHB is een onderdeel van Leenaerts Born. Hier laadt de wiellader jaarlijks vele duizenden tonnen aan zand, grind, asfalt, gebroken puin en grond. Ook assisteert hij bij het beladen van schepen die Leenaerts met de eigen overslagmachine laadt en lost. 
Schepen tot 3.000 ton kunnen aan de kade aanleggen die gelegen is aan de Franciscushaven, een zijtak van het Julianakanaal. OHB ligt niet alleen naast het water, maar is ook goed over de weg bereikbaar via de A2. Van hieruit is men snel en eenvoudig richting Zuid- en Midden-Limburg.

Succesvolle demo

Na een succesvolle demo van de HL970A werd deze door Leenaerts gekocht. In de werkplaats van Van der Spek in Vianen is de machine verder naar wens opgebouwd. Zo kwam aan het hefframe een Eurosteel HKO 2018 hydraulische snelwissel in brede uitvoering met vier bovenhaken voor een stabiele ophanging van de bak. 
Op het hefframe is een zevenpolige stekker gemonteerd met een schakelaar in de cabine. En voor een optimale communicatie op het terrein is er een 27mc-bak gemonteerd. Omdat het terrein van OHB ‘openbaar’ is, is de HL970A door Van der Spek voorzien van een RDW-tenaamstelling en uiteraard een kenteken. 

Opties

Leenaerts koos ook voor de optionele joystickbesturing, waardoor de machinist vanuit een ontspannen houding de machine besturen. Aan de rechterzijde heeft de machinist via ‘pianobediening’ de besturing van het hefframe, bak en extrafunctie. Beide zijn aan de stoel gemonteerd en veren mee. 
Verder is de machine optioneel uitgevoerd met askoeling op beide assen, een automatische omkeerfan, dansonderdrukking, compressor met luchtslang in de cabine, uitgebreide AAVM 360 graden camerasysteem op een apart display, extra hydraulische en elektrische functies op het laadframe, Beka automatisch smeersysteem, extra LED-werklampen aan de voor- en achterzijde van de cabine, afstandsbediening voor het openen van de deur.
Standaard beschikt de machine al rondom over LED-werkverlichting, is er een indicatief weegsysteem, automatische motorstop en nog veel meer. 

Samenwerking

Hyundai en Cummins werken inmiddels al vele jaren samen, dit heeft er zelfs tot geleid dat beide in Daegu (Zuid-Korea) een fabriek gebouwd hebben waar motoren voor grondverzetmachines gebouwd worden. In bijna alle Hyundai grondverzetmachines worden inmiddels Cummins motoren toegepast. Zo ook in de HL970A; deze is voorzien van een B L9 motor die voldoet aan de Stage 5 emissienorm. 
De 8,9 liter zescilindermotor levert een vermogen van 232 kW (325 pk) bij 2.100 omw/min. Bij 1.100 omw/min is al het volledige koppel van 1.636 Nm beschikbaar. Voor onderhoud kunnen de motorkap elektrisch gekanteld worden, de spatborden weggedraaid worden en twee luiken afgeklapt worden.
Voor het tanken hoeft de motorkap niet geopend te worden, via een luik kan de 365 liter grote dieseltank vanaf het maaiveld gevuld worden. De 44 liter AdBlue-tank is aan de rechterzijde van de machine gemonteerd, is goed toegankelijk en achter een afsluitbaar klepje verborgen. De gegroepeerde koelers kunnen eenvoudig worden gereinigd. 

Limburgs familiebedrijf

Al sinds 1974 is Leenaerts Born actief. Met een rupsgraafmachine begonnen de grondverzetactiviteiten die in de loop der jaren sterk veranderd zijn. Het materieelpark is gegroeid en bestaat inmiddels uit ruim 80 eenheden. Het familiebedrijf beschikt over graafmachines van 1,5 tot 60 ton, wielladers, bulldozers, knikdumpers, walsen, kippers en diepladers. Een grootdeel van het materieel is uitgerust met Trimble GPS, en alle machines en vrachtwagens beschikken over een overdruksysteem. 
Hiermee is Leenaerts goed uitgerust voor het aannemen en uitvoeren voor de meest diverse activiteiten, want naast grondverzet zijn deze uitgegroeid naar transport, water-, milieu- en sloopwerken. Daarnaast kan de klant ook bij Leenaerts terecht voor grond-, bouw en afvalstoffen.
Sinds 2008 beschikt Leenaerts over Overslagbedrijf Haven Born. Op het grote terrein aan de Franciscushaven langs het Julianakanaal beschikt OHB over een grote verscheidenheid van grond- en bouwstoffen zoals zand, grind, menggranulaat en teelaarde. Daarnaast wordt hier diverse klasse grond, baggerspecie, schoon puin, bouw- en sloopafval, asfalt en hout ingenomen.