Reportages

Flexibel en veelzijdig

Flexibel en veelzijdig

Van Mechelen Recycling in het Brabantse Geldrop nam onlangs een flexibel inzetbare Liebherr A920 mobiele graafmachine in gebruik. Bijzonder is de in de lepelsteel geïntegreerde Steelwrist SQ volautomatische snelwissel.

De door Nemaasko geleverde Liebherr A920 weegt ruim 20 ton en is voorzien van een Stage 5 FPT motor met een vermogen van 129 kW (175 pk) bij 1.800 omw/min. Van Mechelen Recycling koos voor een monogiek met een lengte van 5.600 mm. Om stabiel te kunnen werken is de onderwagen voorzien van vier stempels en volrubberen banden.

Rigter Handelsonderneming heeft de lepelsteel onder handen genomen en voorzien van een Steelwrist SQ70/55 volautomatische snelwissel. Hiermee kan Van Mechelen wisselen tussen de overslagsteel met Kinshofer poliepgrijper en Genesis schrootschaar, zonder dat hiervoor de cabine moet worden verlaten.

Open-S

De Steelwrist SQ70/55 is gebaseerd op het Open-S volledig automatisch snelwisselsysteem voor graafmachines. Producten die aan deze standaard voldoen zijn onderling uitwisselbaar.

Normaal gesproken worden de SQ snelwissels van Steelwrist gebruikt aan het eind van een lepelsteel van een graafmachine als verbinding tussen graafmachine en uitrustingsstuk. Echter bij de machine van Van Mechelen is de SQ in de lepelsteel geïntegreerd. De SQ70/55 is voorzien van zes oliedoorlaten: 2x 1/2", 2x 3/4" en 2x 1”. Daarnaast is er ook nog een elektrische verbinding. 

Aan de SQ-snelwissel kan bij Van Mechelen een Genesis GPX200R schrootschaar gemonteerd worden. Deze circa 2.500 kg zware schaar kan 360 graden roteren, waardoor de schaar eenvoudig gepositioneerd kan worden. Door de schaar aan de snelwissel te monteren heeft deze meer bereik dan in geval van een vaste montage. De bek met verwisselbare messen kan 457 mm open en is 432 mm diep.

Overslagsteel 

Om het geknipte materiaal te verwerken wordt gebruik gemaakt van een overslagsteel die is uitgevoerd met een SQ70/55 opname. Hieraan hangt een Kinshofer P22V-450-5-H poliepgrijper. Deze is voorzien van vijf halve schalen. Voor het afleggen van deze lepelsteel heeft Rigter Handelsonderneming een stellage geconstrueerd. Rigter heeft het gehele project mogen uitvoeren van tekenen en bereken tot het bouwen, spuiten, beletteren en afmonteren. 

 

Lees het uitgebreide artikel in Bouwmachines editie 2-2021 of digitaal op Bouwmachines