Reportages

Graafmachine verhoogt de veiligheid in de autosport

Graafmachine verhoogt de veiligheid in de autosport

Volvo Construction Equipment en Granfors Racing hebben een uitrustingsstuk ontwikkeld waarbij elektrische World RX raceauto’s van de baan kunnen worden gehaald, zonder dat er met handen aan de auto gekomen wordt.

Niet alleen in de machinewereld vindt er een transformatie plaats naar alternatieve brandstoffen, ook in de rallywereld. Vanuit de Scandinavische land is de World RX rally populair, hier rijden rallyauto’s met vermogens tot 600 pk mee. Sinds 2021 worden er ook met volledig elektrische rallyauto’s gereden. Deze leveren een vermogen tot wel 680 pk!

CE Dealer Team

Een van de deelnemende teams in de elektrische World RX rallyteams is het Construction Equipment Dealer Team. De deelnemende dealers zijn Swecon, Volvo-dealer in Zweden, de Baltische staten en een deel van Duitsland, SMT-dealer van Volvo in de Benelux, Groot-Brittannië, Afrika en USA en Ascendum, een van de grootste Volvo leveranciers wereldwijd. 
Daarnaast bestaat het CE Dealer Team uit de partners Engcon, leverancier van o.a. draaikantelstukken, SSAB, staal leverancier, CTEK, fabrikant van batterijen Poker Racing For Charity en Pagid Racing, producent van remproducten. 

Volvo machines op het circuit

Met behulp van Volvo grondverzetmachines worden de tracks bewerkt, zodat op ieder circuit nieuwe uitdagingen ontstaan. Hiervoor is Volvo CE sponsor. Tevens brengt Volvo tijdens de rallys ook haar elektrische machines onder de aandacht. Zo stonden in Spa-Francorchamps de elektrische minigravers en compacte wielladers, maar ook de ruim 20 ton zware EC230 Electric waarmee Volvo nog volop aan het testen is.

Veilig bergen

In Spa-Francorchamps kwam ook voor het eerst de bergingsoplossing in actie. Deze bestaat uit een mobiele Volvo graafmachine, voorzien van een Engcon EC219 draaikantelstuk, waaraan een geïsoleerd frame is gemonteerd. Hiermee kunnen de elektrische rallyauto’s veilig worden geborgen. Omdat een elektrische rallyauto ‘onder stroom’ kan staan na een crash is de meest veilige oplossing om deze op te tillen zonder dat er mensen aan te pas komen. Een groen lampje boven op de auto geeft aan dat de situatie veilig is, een rood lampje geeft aan de auto niet aan te raken. 
De combinatie Volvo graafmachine en Engcon draaikantelstuk kunnen een gecrashte auto snel en veilig bergen. Zelfs de FIA is onder de indruk van de snelle en veilige berging. Het bergingstool is dan ook ontwikkeld aan de hand van de strikte FIA-veiligheidsprotocollen. 

Dit jaar doet het World RX Rallycross Championship ook weer de Benelux aan en zijn ze te gast op het circuit van Mettet op 5 en 6 augustus 2023.