Reportages

Lijmen in plaats van lassen

Lijmen in plaats van lassen

Sinds jaar en dag worden de leidingbeugels van smeersystemen gelast aan machines. Dit brengt echter de nodige nadelen met zich mee. AMC uit het Belgische Bree komt met een oplossen: lijmen in plaats van lassen.

David Cooninx is de man achter AMC, wat staat voor Algemene Mechaniek Cooninx. Hij startte in 2007 zelfstandig met het opbouwen en onderhouden van smeer-, blus- en overdruksystemen. Samen met twee ervaren monteurs die worden aangevuld door vaste zzp-ers bouwt en onderhoudt hij systemen in heel Europa.

AMC is een onafhankelijke leverancier van smeersystemen. Huismerk Autol word aangevuld met ILC, Lincoln. Beka-Max en Groeneveld. Afhankelijk de inzet en de wens van de klant wordt één van deze merken opgebouwd. Door de jarenlange ervaring weet AMC exact welk systeem voor welke toepassing geschikt is. Hierdoor kunnen klanten lang met veel plezier en zonder storingen hun werk verrichten. AMC bouwt niet alleen smeersystemen op grondverzetmachines op, ook voor vrachtwagens, laadkleppen, landbouwmachines en mijnbouwmachines. Op jaarbasis bouwt AMC ruim 300 systemen op. 

Ook is het bedrijf actief met automatische blussystemen en overdrukunits. Automatische blussystemen worden vooral opgebouwd op recyclingmachines, waarbij de kans op brandgevaar groot is. Voor overdruksystemen is AMC leverancier van Ventox.
Bij vele Belgische importeurs en dealers van grondverzetmachines is AMC leverancier en opbouwer. Maar ook vele Nederlandse klanten weten het bedrijf inmiddels te vinden.

Importeur

Sinds kort is AMC exclusief importeur in België voor het Chinese merk Autotol. Samen met een aantal dealers wordt het merk in de markt gezet.  Met meer dan 50.000 smeersysteempompen per jaar is Autol de grootste leverancier op dit gebied in China. AMC schafte zelf een aantal Autol-pompen aan om deze te kunnen testen. Hierbij vielen vooral de robuuste behuizingen op, die de Chinese fabrikanten bouwt. Vele behuizingen van andere fabrikanten zijn van kunststof, die van Autol zijn volledig uit stevig aluminium. 
Daarnaast is het reservoir driemaal zo dik. Hierdoor is de kans op scheuren en barsten bij het overvullen van het reservoir uitgesloten. De reservoirs zijn in 2, 4, 6 en 8 liter beschikbaar. 
De Autol reservoirs zijn beschikbaar met een volgzuiger en met een externe ontluchting in het reservoir. Hierdoor zijn problemen met lucht volledig opgelost. 

De Autol pomp is voorzien van een Bluetooth besturingssysteem. Via een app op de smartphone kan de gebruiker zelf de smeerintervallen instellen. Er kan zelfs continue gesmeerd worden, bijvoorbeeld bij werk onderwater. Omdat het systeem via Bluetooth bestuurd wordt, is er een snellere en eenvoudiger montage. De monteur moet immers geen besturingskabels naar en in de cabine aan te leggen. Ook hoeft hij geen besturingskastje te instaleren.

Lijmen

We treffen AMC in de werkplaats van Henri de Coster in het Belgische Peer. H. de Coster is gespecialiseerd in sloop-, grond- en wegenbouwwerken. Het bedrijf heeft bij de Belgische Caterpillar-importeur Bergerat Monnoyeur een Caterpillar 315FL rupsgraafmachine aangeschaft. Deze compacte machine moet voorzien worden van een automatisch smeersysteem. 

Tot voor kort werden alle beugels waarmee smeerleidingen vastzitten gelast. Lassen brengt veel nadelen met zich mee. Denk hierbij aan het beschermen en bijspuiten van de machine. Omdat er fabrikanten zijn die verschillende verfkleurnummers gebruiken is het moeilijk om altijd de juiste kleur te vinden. Kleurverschil is dan niet altijd te voorkomen. 
Maar lassen heeft nog meer nadelen. Waar gelast wordt, treedt er een mechanische belasting in het materiaal op. Met gevolg: kans op vervorming van het staal of zelfs scheurvorming. Nu wordt er vaak alleen nog maar gelast op kwetsbare plaatsen zoals rondom de bakpennen en drukstuk. AMC plaatst op deze plaatsen ook stalen beschermingen zodat koppelingen en leidingen beschermd zitten, iets dat vooral in de sloopwereld wel gewenst is.

Het opbouwen gaat vrij eenvoudig. Op de plek waar de metalenhouder gelijmd moet worden, word het staal ontdaan van de verf. Het staal wordt vetvrij gemaakt en de houder wordt door middel van twee componentenlijm tegen het staal gelijmd. Op de houder zit een speciale kunststof houder waarmee deze vastgehouden en aangedrukt kan worden. Na enkele minuten wordt de kunststof houder verwijderd en is de metalen houder klaar voor gebruik. 
De gelijmde houder kan een trekkracht aan van 200 Nm. In de praktijk is dit ruim voldoende, want meestal breekt de bout af doordat er iets tegen aankomt. De gelijmde houders zijn duurder in aanschaf, maar omdat er niet gelast en bijgespoten moet worden is men sneller met opbouwen. Dit compenseert de hogere aanschafprijs.