Reportages

Schone opvolger

Schone opvolger

Onlangs nam Barry van der Kraan Infraservice de tweede in Nederland geleverde Liebherr A913 Compact in gebruik. Op een enkele optie na, was de hele optielijst aangevinkt.

Machinist-eigenaar Barry van der Kraan voert zijn werkzaamheden hoofdzakelijk in en rondom Den Haag uit. Zijn Terex TW110 uit 2012 was dan ook langzaamaan vervanging toe. Met het oog op het werk in het stedelijk gebied en de vraag van opdrachtgevers naar schonere machines was voor Barry dan ook het besluit om te investeren in een machine die uitgerust is met een Stage 5 motor. Hiermee voldoet hij aan de meest recente emissie-eisen.

Waardige opvolger

De vorige machine was al uitgerust met vierwielsturing, de nieuwe Liebherr is dit ook. Hierdoor beschikt de machine over een enorm kleine draaicirkel, wat weer ideaal is voor het werk in de binnenstad. Daar waar een machine met alleen voorwielsturing een minimale draaicirkel heeft van 7,26 meter, heeft de vierwielgestuurde variant over slechts 4,66 meter nodig. Ondanks de vierwielsturing konden er toch brede en grote Alliance enkelluchtbanden van het type 390 600/50R22,5 gemonteerd worden. Voor spatborden was er helaas geen plek meer voor, tenzij de terreinvaardigheid behoorlijk beperkt wordt.

Bij de Terex beschikte Barry over een zijdelingse knikgiek voor de machine, hierdoor wordt de machine minder compact. Bij de Liebherr A913 Compact bevindt zich de giekophanging naast de cabine. Aan de 4.650 mm lange hydraulisch verstelbare giek en 2.250 mm lange lepelsteel hangt een hydraulische Engcon QS60 snelwissel. Het afneembare EC214 draaikantelstuk beschikt over een afneembare GR20 gripper. Barry koos niet voor de volautomatische variant van de Engcon snelwissel, maar verbindt het draaikantelstuk eenvoudig met twee CEJN Multi-X snelkoppelingen. 

Daarnaast leverde Engcon ook de complete bakkenset bestaande uit een brede tiltrotator-opschoonbak, dieplepelbak, smalle bak, riekbak en palletvorken. 

Rijk uitgerust

De al compleet uitgeruste Liebherr is verder nog uitgerust met extra LED-werklampen, flitsers, demontabele trekhaak in het schuifblad, dorpelbeschermer en afsluitbare kist in de grijperbeugel. Verder is er achter de cabine een WOS-vacuümpomp gemonteerd voorzien van twee filters en leidingwerk langs de giek tot aan het einde van de lepelsteel. Hiermee wordt machinaal straatwerk mee gelegd.
De onderwagen is voorzien van een 24 volt stekker en enkelwerkende kipperfunctie.

Om het geheel compleet te maken is de door accountmanager Franklin Verhagen van Liebherr-importeur Wynmalen & Hausmann geleverde Liebherr A913 Compact geleverd in de bedrijfskleur van Van der Kraan: antracietgrijs met witte cabine. Skills Reclame verzorgde de belettering op de machine.

Barry van der Kraan Infraservice

Ruim 26 jaar geleden startte Barry als machinist in de GWW-sector. 19 jaar geleden maakte hij de stap naar het bedrijf van zijn vader, waarbij hij in november 2015 volledig voor zichzelf begon. Barry van der Kraan Infraservice is hoofdzakelijk voor HABO GWW B.V. aan het werk, zo ook tijdens ons bezoek. HABO was verantwoordelijk voor de aanleg van de openbare ruimte rondom het Hagaziekenhuis in Den Haag.

Met de Liebherr A913 Compact is Barry weer volledig up-tot-date voor de komende jaren.