Reportages

Wie niet waagt, die niet wint

Wie niet waagt, die niet wint

Geisseler René AG uit het Zwitserse Rothenburg werd gevraagd of hij containers met bouwmaterialen vanaf de op 2428 meter hoogte bouwplaats kon ophalen. Hiervoor zette René Geisseler zijn 6x6 aangedreven Tatra Phoenix in. Laurent Dircks begeleide hem tweemaal op deze route en maakte er een schitterend fotoverslag van.

Engelberg in centraal Zwitserland is bij de meeste toeristen vooral bekend om de Titlis, een karakteristieke berg en vooral door de zendmast die de PTT hier in de jaren 80 op een hoogte van meer dan 3000 meter liet bouwen, van ver te herkennen. Deze toren is inmiddels alleen nog op de bovenste etages in gebruik. In het kader van Projekt Titlis wordt onder andere de toren omgebouwd en uitgebreid, zodat er een restaurant en een bar gehuisvest kunnen worden. Daarnaast wordt er onder andere een nieuwe kabelbaan gebouwd. 

Tatra in plaats van helicopter

Voor al deze bouwwerkzaamheden moet er veel materiaal naar boven, en na afloop ook weer naar beneden. Toen de helikopter, een Super Puma, die oorspronkelijk voor een deel van het transport gepland was, een defect aan de aandrijving had en dit onderdeel niet leverbaar was, kwam men op het idee om het transport met een vrachtwagen te doen. Twee lokale ondernemers waagden een poging, maar moesten deze na een paar honderd meter alweer staken. Onmogelijk was hun mening. 
De projectleider nam toen contact op met René Geisseler uit Rothenburg bij Luzern, die sinds een jaar een Tatra Phoenix T158 6x6*4, uitgerust met een 530 pk sterke Paccar MX 13 motor en een Mobas haakarmsysteem, in bedrijf heeft. 

Eerste poging

In juli 2024 werd een eerste poging gewaagd en hij kwam tot boven. Boven betekent hier Titllis Stand op een hoogte van 2428 meter, onder de gletsjer waar ook bouwactiviteiten plaats vinden. Bouwmateriaal wat hoger benodigd wordt, wordt met een transportkabelbaan of met een tot haakarmvoertuig omgebouwde forwarder uitgerust met rupsen vervoerd.
Eind augustus 2024 waren er weer vijf transporten gepland, waarvan Laurent er twee mocht begeleiden. Op vrijdag 30 augustus trof hij René op de parkeerplaats van de kabelbanen in Engelberg om 6 uur ‘s morgens en na een kop koffie reden ze naar boven. Ze starten hier op een hoogte van 1003 meter en het eerste stuk is ook nog goed begaanbaar, omdat hier nog verschillende boerderijen liggen. 

Stijl en losse stenen

Na een half uur gaat de weg over van verhard in onverhard, maar tot Trübsee, op een hoogte van 1763 meter nog goed te doen. Van hieruit wordt het steiler en de weg bestaat vooral uit grote losse stenen. Af en toe moeten ze stoppen en grote scherpe stenen uit de weg ruimen of gaten opvullen die met de heftige regenbuien deze zomer vrij gespoeld zijn. Na drie uur bereiken ze de bouwplaats. Hier wordt een lege plateaucontainer afgeladen. De bouwondernemer zal hier in de tussentijd een mobiele betonpomp op laden, die later het dal in wordt vervoerd. In de tussentijd laden ze de eerste container op, die klaargezet was voor het transport naar beneden. Hiermee rijden ze terug naar beneden tot Trübsee, waar de container zolang gestald wordt. Na de verplichte pauze gaan ze weer omhoog om de tweede container op te laden. Deze is duidelijk zwaarder. Hoewel er hoogstens stapvoets wordt gereden schuift de Tatra op de losse stenen steeds weer iets vooruit. Duidelijk is, dat dit werk niet voor elke chauffeur is weggelegd. Ook deze container wordt bij Trübsee afgeladen. Van hieruit gaat Laurent met de kabelbaan weer naar beneden naar Engelberg. René zal in de Tatra overnachten en de plateaucontainer met de betonpomp en een andere container naar beneden halen. De vierde container bleek te zwaar te zijn en moet gedeeltelijk uitgeladen worden. De bij Trübsee gestalde containers worden nog een station lager, tot Gerschni gebracht, waar ze door andere vrachtwagens opgehaald worden.

Foto’s en tekst met dank aan Laurent Dircks

Fero on Tour maakte er onlangs ook nog een video van: