Reportages

50 jaar Hitachi Construction Machinery Europe

50 jaar Hitachi Construction Machinery Europe

Op zaterdag 17 september 2022 pakte Hitachi Construction Machinery (Europe) groots uit met een open dag van haar Europese hoofdvestiging in Amsterdam.

In 1972 werd Hitachi Construction Machinery (Europe), kortweg HCME, opgericht als Europese dochterondernemening van HCM Group. Met slechts vier medewerkers, onderleiding van de heer Okajima, opende HCME haar deuren in Oosterhout. Dit gebeurde naar aanleiding van het faillissement van Hovers Constructie in Tilburg, zij waren sinds 1968 door Hitachi aangesteld als exclusief importeur in de Benelux.

Europese minigraverfabriek

Omdat de verkoop van minigravers op de Europese markt sterk groeide, bouwde Hitachi in 1989 een eigen minigraverfabriek in Oosterhout. In 2003 begon Hitachi met de huisvesting van HCME en de productie van middelgrote graafmachines (10 tot 50 ton) in Amsterdam. Hier werd onderdak geboden aan de directie van HCME, de internationale verkoopafdeling en product support. Daarnaast biedt dit terrein ruimte voor trainingen, presentaties en demonstraties op het grote demoterrein. In 2007 is deze fabriek uitgebreid met een tweede hal, vanwege de enorme vraag naar machines.

In 2020 besloot Hitachi in Japan om de Europese minigraverfabriek in Oosterhout te sluiten en de assemblage van standaardmachines in Amsterdam te staken. In Amsterdam worden nog altijd machines geassembleerd voor de Europese markt, maar de fabriek heeft zich meer toegelegd op de bouw van speciale machines. Denk hierbij aan longreach graafmachines, maar ook de aanpassingen naar landspecifieke vraag, zoals een standkachel voor de Scandinavische landen. 

Enorm aantal bezoekers

Om het 50-jarig bestaan te vieren zette HCME haar poorten in Amsterdam wagenwijd open voor klanten, machinisten, geïnteresseerden, personeel en hun familie. Nagenoeg de gehele line-up van machines stonden in gelid de bezoekers te verwelkomen, na een bezoek aan de gehele fabriek en onderdelenmagazijn was het demonstratieterrein een drukbezochte plek. Hier kon met meer dan 10 verschillende machines in het zand gewerkt worden. 
De showroom was omgetoverd tot een gaming-area, waar niet alleen met een Wi of Playstation gespeeld kon worden, maar natuurlijk ook op een simulator en zelfs met de elektrische ZE85 en ZX55U EB minigravers spellen gedaan konden worden. 

Natuurlijk werd de innerlijke mens goed verzorgt met een natje en een droogje. Ook voor de kinderen was de open dag goed verzorgd.
De organisatie kijkt met vollertevredenheid terug op een enorm aantal bezoekers van ruim 3.500. 

Bauma primeurs

De ZX55U EB was een van de drie primeurs tijdens het feest. Deze machine wordt binnenkort door Bouwmachines aan een test onderworpen. De ZX55U EB wordt officieel op de Bauma aan het grote publiek getoond, net als de ZW160-7 wiellader en de ZX95W-7 compacte mobiele graafmachine.
Deze laatst kreeg enorm veel aandacht op het demoterrein waar de bezoekers in een lange rij stonden te wachten om met hem te mogen draaien.