Reportages

Mercedes-Benz Arocs Semi-SLT voor Leenaerts Born

Mercedes-Benz Arocs Semi-SLT voor Leenaerts Born

Leenaerts Born verving onlangs haar 10 jaar oude Mercedes-Benz Arocs 6x4 trekker voor een nieuwe. Niet alleen de gehele opbouw, maar ook de specificaties maken het een hele dikke truck.

De vorige Arocs 6x4 trekker van Leenaerts was een 3351S 6x4 Grounder, een bladgeveerde 6x4 trekker met zwaar chassis en 510 pk. Op het moment dat Leenaerts de auto bestelde was de 15,6 liter motor met vermogens tussen de 520 en 630 pk nog niet leverbaar. Deze Arocs was bestemd als trekker voor de 3-assige ATM-kiptrailer en de 3-assige Nooteboom Pendel-X dieplader met 2-assige Jeepdolly. Het geheel had een maximale toelating voor 120 ton.

Maatje zwaarder

Voor het trekken van de Nooteboom Pendel-X dieplader schafte Leenaerts vijf jaar geleden een vijfassige Volvo FH16-750 trekker aan, waardoor ook de jeepdolly overbodig werd. Voor de Arocs werd een 4-assige Nooteboom MANOOVR semi-dieplader gekocht. Hiermee beschikt het bedrijf over een kortere diepladercombinatie die zeer wendbaar is, ideaal voor het werk waar Leenaerts hem voor inzet.
Na 10 jaar mocht de Arocs met pensioen en is er een nieuwe zwaardere variant voor gekomen. De nieuwe Arocs is een 3363LS 6x4. Ook weer het zware 33-tons chassis, maar nu in combinatie met de OM473 15,6 liter motor. Deze is uitgevoerd in de sterkste variant met 630 pk. Hierachter hangt de 16-traps G280-16 Powershift bak van Mercedes in combinatie met een Turbo-Retarder-Koppeling (TRK). In deze uitvoering is de trekker geschikt voor een maximaal totaalgewicht van 180 ton, een zogenaamde semi-SLT. SLT staat voor SchwerLastTransporter, oftewel in het Nederlandse: zwaartransporttrekker. 

Uniek

De TRK van Mercedes-Benz is uniek, sinds 2010 levert het Duitse merk deze in haar (semi-)zwaartransporttrekkers. De TRK zoals Mercedes-Benz hem noemt, wordt bij Voith gebouwd en heet daar VIAB. Deze ontwikkeling wordt al vele jaren succesvol toegepast in zware locomotieven. In kleinere vorm levert Voith deze exclusief aan Mercedes-Benz. 
Daar waar andere merken een zware WSK (WandlerSchaltKupplung) inbouwen, komt Mercedes-Benz met de licht TRK weg. Niet alleen is de TRK lichter, hij is ook compacter en efficiënter. Ook moet er bij een WSK nog altijd een aparte retarder ingebouwd worden en is er een oliepomp nodig die continue mee draait. Moet er met een WSK veel gerangeerd en geremd worden, is de compressor van de vrachtwagen al snel te klein om alle assen van lucht te voorzien en met er vaker ‘lucht gedraaid’ worden.

Remmen en rijden

In de TRK bevinden zich een pomp- en turbinewiel. Het pompwiel is aan de motorzijde verbouwd en het turbinewiel aan de transmissiezijde. De krachtoverbrenging geschiedt geheel onderhoudsvrij via ATF-olie. Bij het wegrijden vult zich de TRK met olie en drijft het pompwiel via de olie het turbinewiel aan. Is de combinatie aan het rollen, neemt de gewone droge plaatkoppeling het over en schakelt dan over. De olie loopt uit de TRK naar het reservoir toe. Dit alles wordt aangestuurd via het gaspedaal. De chauffeur ziet op het dashboard via een groen symbool of het turbinehuis gevuld is.
Bij het remmen wordt het turbinewiel vastgezet en opnieuw wordt de TRK met olie gevuld. Nu werkt het geheel als een primaire retarder. De ‘grote’ OM 473-motor levert al een remvermogen van 475 kW met de High Performance Engine Brake (motorrem), met de TRK samen is het een remvermogen van ruim 825 kW. Om de transmissie te sparen is deze remkracht teruggebracht naar 720 kW.
Wordt de rangeermodus ingeschakeld, vult de TRK zich gelijk met olie. Wordt de rem losgelaten begint het voertuig direct te rollen.

Hydromove

In onze topografie zal de Hydromove niet snel gebruikt worden, maar in de Alpenlanden wel. Met deze rijfunctie kan langzaam en gecontroleerd een helling worden afgedaald. Door het indrukken van het gaspedaal kan het voertuig vooruit of achteruit bewogen worden. Hierbij wordt niet geschakeld of de bedrijfsrem gebruikt
Bij langzaam achteruit naar beneden rijden wordt de rijrichtingsschakelaar in stand D gedraaid en bij langzaam vooruit naar beneden rijden in stand R. De bedrijfsrem loslaten en het voertuig begint te rollen. Als er langzaam het gaspedaal wordt ingedrukt remt het voertuig af.

Toen Mercedes-Benz in 2013 de Actros en Arocs SLT introduceerde zijn ze de TRK ook in andere voertuigen gaan inbouwen, zoals zware kippers of bergingsvoertuigen. In principe is de TRK leverbaar in alle Actros en Arocs voertuigen die voorzien zijn van de 12,8 en 15,6 liter motoren met asconfiguraties van 6x4, 6x6, 8x4, 8x6, 8x8 en 10x4. 
In Nederland rijden er inmiddels meer dan 100 trucks met een TRK rond, circa 60% zijn 8x4 trekkers, 35% 6x4 trekkers en de overige zijn bergingsvoertuigen. Kippers voorzien van een TRK rijden er slechts enkele in Nederland, dit komt omdat onze topografie redelijk vlak is”, verteld Stefan van Rooijen, sales engineering bij Daimler Truck Nederland

Tot 120 ton zonder TRK

Wie met totaalgewichten tot 120 ton onderweg is kan dit goed aan zonder TRK. De 6x2 trekkers van Mercedes-Benz zijn gekeurd tot maximaal 72 ton totaalgewicht. De 6x4 trekkers tot 120 ton. 
Wie regelmatig met gewichten tot 180 ton op pad is, kan het beste een TRK aan boord hebben. Hierbij is ook geen oliekoeler nodig en spreekt men over een zogenaamde semi-SLT. Deze zijn leverbaar als 6x4, 8x4 en binnenkort ook als 10x4. 
Vanaf 180 ton opwaarts is de Actros en Arocs als 8x4 leverbaar. Wie voor het echte speciale werk meer tractie nodig heeft kan zelfs kiezen uit 6x6, 8x6 en zelfs 8x8 zwaartransporttrekkers.

100% af-fabriek

De Mercedes-Benz zwaartransporttrekkers worden volledig af-fabriek geleverd. Nadat het voertuig als ‘gewone’ trekker in Wörth (D) van de band afgelopen is, gaat deze naar Custom Tailord Trucks (CTT) in het Franse Molsheim. Hier worden de trekkers getransformeerd tot echte zwaartransporttrekkers. Hier wordt ook de ombouw geheel gedocumenteerd, zodat iedere dealer, waar ook ter wereld, toegang heeft tot onderdelen-, reparatie- en instructieboeken. 

Topografie

Leenaerts koos voor de 630 pk motor in combinatie met de TRK vanwege de topografie waar het bedrijf de truck inzet. Het Limburgse familiebedrijf is voornamelijk onderweg in de Limburgse heuvels en regelmatig ook in de Duitse Eiffel. Om dan vlot in het verkeer mee te komen is vermogen wel gewenst. Ook is de rolweerstand van een dieplader hoger dan van een gewone trailer. “Aangezien we regelmatig van de verharde weg af gaan, is tractie en vermogen een must, vandaar de 6x4 configuratie en de 630 pk motor”, vertelt Peter Leenaerts. Hij vervolgt: “maar ook met manoeuvreren in woonwijken vraag je veel van de koppelingsplaat, dan is de TRK ideaal.

Opbouw

Mercedes-Benz dealer Smeets leverde de trekker af bij Leenaerts. Deze liet hem geheel opbouwen bij HSM Utrecht. HSM verzorgde de opbouw van de hydrauliek, traanplaten spatborden en vlonder, RVS-brandstoftank en de grote kistenwand met hydrauliektank achter de cabine.