Reportages

Staad Grondverzetdagen 2024

Staad Grondverzetdagen 2024

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september 2024 hield Staad voor het eerst sinds 5 jaar weer haar Grondverzetdagen. Zoals we gewend zijn met heel veel Brabantse gastvrijheid.

Staad is sinds vele jaren importeur en dealer van Develon, voorheen Doosan. Sinds enkele jaren bouwen ze in eigen beheer grondverzetmachines om tot elektrisch aangedreven machines die onder de naam Electric gevoerd worden.

Twee locaties

Omdat de groei van elektrisch grondverzetmaterieel toeneemt, groeide Staad op haar vertrouwde locatie in Veghel uit haar voegen. Daarom hebben ze op circa 400 meter afstand een tweede locatie in gebruik genomen waar Staad de R&D activiteiten uitvoert omtrent het elektrische materieel. 
Op de hoofdlocatie stonden voornamelijk dieselaangedreven machines, waaronder enkele nieuwe minigravers, de bulldozer en een speciaal aangelegde zandbak voor het zelf aan de tand voelen van de Develon -7 graafmachines. Ook waren er enkele toeleveranciers zoals BMAir, Rototilt, Sitech en Den Hartog aanwezig. In de werkplaats konden de bezoekers enkele elektrische mobiele graafmachines in opbouw, als ook een elektrisch aangedreven trekker bekijken.

Zelf elektrisch draaien

Op de tweede locatie was het volop elektrisch materieel, ook hiervoor was speciaal een zandbak aangelegd waar onder andere de nieuwe Electric DX555LC draaide. Een bijna 60 ton zware elektrisch aangedreven semi-longreach. Daarnaast waren er ook nog een DX300LC semi-longreach en een mobiele DX165W aanwezig om mee te draaien. Ook hier waren toeleveranciers aanwezig zoals Engcon, Wiejelo en SCM Modifications.

Uiteraard werden de bezoekers voorzien van een natje en een droogje.