Reportages

Oude liefde roest niet

Oude liefde roest niet

Ermers in Nuland nam de afgelopen anderhalf jaar twee nieuwe Hitachi rupsgraafmachines in gebruik uit de Zaxis-7 serie. Het zijn weer de eerste Hitachi rupsgraafmachines na langere periode zonder dit merk.

Hitachi graafmachines voerden bij het in het Brabantse Nuland gevestigde Ermers van oudsher de boventoon. Enkele jaren geleden werden echter alle Hitachi’s vervangen voor een ander merk. Maar, zegt Mari Ermers: “Oude liefde roest niet, en daarom hebben we bij de Zaxis-7 serie weer eens goed naar Hitachi gekeken. Zowel wij als ook onze machinisten zijn best Hitachi-gezind en daarom mocht Huub Kamps ook bij ons meedoen voor nieuwe machines.

Semi-longreach

Eind 2021 nam Ermers een Hitachi ZX300LC-7 in gebruik. Deze 35 ton wegende rupsgraafmachine is door Beco omgebouwd tot semi-longreach. De ombouwspecialisten in Vianen verlengden zowel de monogiek als ook de lepelsteel met twee keer een meter. Hierdoor komt de machine op circa 11 meter reikwijdte op de bakpen. Afhankelijk van de gekozen bak en/of kantelstuk bedraagt de reikwijdte op het mes bijna 13 meter. Onder de giek is een ‘dom’ geplaatst voor een hoger bereik. Ook verplaatste Beco het contragewicht naar achteren en plaatste er een extra plak van 3.000 kg tussen.
De Hitachi ZX300LC-7 is de eerste machine die Ermers in gebruik neemt uit de in 2020 geïntroduceerde Zaxis-7 serie. De 300 wordt aangedreven door een Isuzu zescilinder motor die voldoet aan de Stage 5 emissienorm. Het 7,8 liter blok levert een vermogen van 186 kW (253 pk) bij 1.900 omw/min. Het maximale koppel van 1.050 Nm is bij 1.500 omw/min beschikbaar. De machine beschikt over een 510 liter grote brandstoftank en een 70 liter AdBluetank.
Het Trias III hydraulische systeem beschikt over drie hydraulische pompen. Twee pompen hebben een opbrengst van 236 liter/min en een pomp 210 liter/min. Genoeg liters voor snelle bewegingen van de machine. 

Maatje groter

In januari van dit jaar leverde Huub Kamps, sales representative bij Hitachi Construction Machinery Nederland, zijn tweede Hitachi af bij Ermers, een ZX350LC-7. Door het bijplaatsen ven 3.500 kg extra contragewicht en het verlengen van zowel de giek als ook de lepelsteel met twee keer anderhalve meter weegt deze machine circa 40 ton. Door de Beco-verlenging heeft de rupsgraafmachine een bereik van circa 12 meter op de bakpen. 
De 350 wordt eveneens door een Isuzu zescilinder 7,8 liter motor aangedreven. Deze levert een vermogen van 202 kW (275 pk) bij 1.900 omw/min. en 1.080 Nm koppel bij 1.500 omw/min. De inhoud van de brandstoftank bedraagt 610 liter en die van AdBlue 70 liter. De hydraulische pompen van het Trias III systeem leveren twee maal 288 liter/min en eenmaal 260 liter/min.

Custommized 

In de werkplaats van Hitachi in Oosterhout zijn beide machines van opklapbare treeplanken aan weerszijde van de machine, inclusief extra handreling. Dit is ideaal voor het op- en afbouwen van de GPS-ontvangers. Verder hebben ze de machines uitgevoerd met een 27mc die bedienbaar is via de joystick, Wiejelo automatische vetsmering voorzien van een 8 kg reservoir, hijsoog aan de binnenzijde van de lepelsteel, kettingenkist tussen de rupsen, rupsplaten afgeschuind, RVS-uitlaat, cabine overdruk voorbereid en extra LED-werklampen op de giek en contragewicht. De machines zijn voorzien van een hydraulische Verachtert CW40 snelwissel, waarbij die van de 350 een verzwaarde uitvoering is. Om maximaal inzetbaar te zijn, zijn de machines uitgerust met diverse extra hydraulische functies.
Beide machines zijn door Marlomar in Son in de gele bedrijfskleur van Ermers gespoten en voorzien van een laag blanke lak.

270 graden camerasysteem

Voor een veilig zicht rondom zijn de Hitachi Zaxis-7 machines voorzien van het Aerial Angle camerasysteem. Hierbij heeft de machinist een 270 graden overzicht op het grote lcd-scherm in de cabine. In combinatie met LED-werklampen is ook het zicht in de schemerige en nachtelijke uren voorbeeldig. Ook de parallelruitenwissers verbeteren het zicht, waarbij Hitachi de ruitenwissermotor onder de cabine monteert. Hierdoor zijn er geen storende objecten in het zichtveld van de machinist. 

Inzet

De Hitachi ZX300LC-7 met machinist Koen Pennings werd tijdens ons bezoek ingezet in Limburg bij de verruiming van het Jullianakanaal tussen Berg en Obbicht. Hier is aannemer Van den Herik Sliedrecht in opdracht van Rijkswaterstaat het kanaal aan het verbreden en verdiepen. Koen verzorgt met zijn Hitachi de afwerking van de bodem en het leggen van de waterremmende bodemlaag.
Machinist Bas Rikken is met zijn Hitachi ZX350LC-7 in het Brabantse Mill aan het werk. Mill is een dorp in de gemeente Land van Cuijk. Hier wordt in opdracht van de gemeente de wateroverlast in de Bernhardstraat aangepakt. Hiervoor wordt er een gescheiden rioolstelsel gelegd. De Hitachi graaft de sleuf uit en door de lange giek die voorzien is van een afneembare Engcon draaikantelstuk, kan de machine in dezelfde werkgang de gelegde buis weer aanvullen. Voor een veilige sleuf, is deze voorzien van een sleepkist, die door de rupsgraafmachine voort wordt getrokken. De betonnen infiltratiebuizen worden gelegd door middel van een Speedypipe. 

Derde generatie

In 1968 startte Henk en Gondje Ermers met een kraan in het grondverzet. In 2008 namen de zoons Mari en Henny de zaak over van hun ouders. Ermers is met twaalf rupsgraafmachines, drie wielladers en twee bulldozers, geen ‘grote jongen’, maar ze hebben wel hun voetsporen verdient in het grondverzet. De bekende gele grondverzetmachines worden door heel het land ingezet. Een specialiteit zijn toch wel de (semi-) longreachgraafmachines, die net als alle andere machines voorzien zijn van Trimble 3D GPS.
Inmiddels heeft broer Henny zich uit de directie teruggetrokken, maar wel nog altijd binnen het bedrijf werkzaam. De zonen van Mari, Rick en Remco, zijn vorig jaar in het bedrijf ingestapt. Hiermee is de derde generatie een feit en de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd. 
Ermers verhuurt niet alleen de machines met machinist, maar neemt ook als onderaannemer werken aan van aannemers. De werkzaamheden zijn zeer divers, van het bouwrijp maken van percelen, tot heet aanleggen van natuurprojecten, wegen, golfbanen, dijken en rioleringen. Door de inzet van nieuw en jong materieel werkt Ermers ook mee aan een CO2 beperking.