Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Mercedes-Benz Econic: 25 jaar innovatiegeschiedenis met toekomst

Mercedes-Benz Econic: 25 jaar innovatiegeschiedenis met toekomst

Mercedes-Benz Special Trucks opent al 25 jaar voortdurend nieuwe hoofdstukken in het succesverhaal van de Mercedes-Benz Econic: sinds de start van de productie in 1998 voldoet het aan de gemeentelijke, ophaal- en distributie hoge eisen van de transportsector op het gebied van ergonomie, veiligheid, zuinigheid en ecologie.

Sindsdien heeft de Econic zijn stedelijke activiteiten in Europa en daarbuiten voortdurend uitgebreid: het toepassingsgebied strekt zich uit van gemeentelijk gebruik als afvalophaal- en verwijderingsvoertuig tot stadsbezorgactiviteiten en als hulpvoertuig voor brandweer en wegenbouwprojecten. Inmiddels heeft de volledig elektrische eEconic de aardgasmotor vervangen en rolt hij naast de conventionele Econic in Wörth van de band.

Mijlpalen in het succesverhaal van Econic

De Econic werd in 1998 voor het eerst gepresenteerd op de Entsorga-beurs als een innovatief speciaal voertuig met lage vloer en wordt sindsdien gebouwd bij NAW (Nutzfahrzeuggesellschaft Arbon & Wetzikon) in Arbon aan het Bodenmeer, Zwitserland. In 2001 werd de Econic-familie uitgebreid met een 6x4-variant, waaraan in 2004 de Econic 8x4*4 werd toegevoegd. In 2002 werd de Econic met aardgasmotor geïntroduceerd. In het jaar daarna werd de productie verplaatst naar de huidige locatie van Econic in Wörth. Daar rolde in 2005 de 5.000ste Econic van de band. 

In 2009 werden voor het eerst binnen een jaar meer dan 1.500 Econic-voertuigen afgeleverd en twee jaar later werd het totaal van 10.000 Econic-voertuigen overschreden. In 2013 volgde de wereldpremière en de start van de serieproductie van de nieuwe Econic-generatie, waarvan de basiscomponenten nog steeds in gebruik zijn. In 2022 werd een nieuwe mijlpaal bereikt op het gebied van duurzaamheidsdoelstellingen: de volledig elektrische eEconic is toegevoegd aan de conventionele Econic in het productassortiment. 

Tot nu toe zijn er zo'n 28.000 Econic-vrachtwagens gebouwd en afgeleverd. Hiervan wordt ongeveer 85 procent gebruikt voor afvalverwerking en ongeveer vijf procent wordt gebruikt door de brandweer, bijvoorbeeld als laddervoertuigen. Nog eens 10 procent wordt ingezet voor andere werkzaamheden, bijvoorbeeld als kipper of mixer, voor de wegenbouw of als tank- of cateringwagen op luchthavens. 

De nieuwste generatie van de Econic met Euro VI-dieseltechnologie

De huidige Econic is leverbaar als twee-, drie- of vierassig voertuig met een toelaatbare massa van 18, 26 en – in de vierassige variant – 32 ton. Hij is verkrijgbaar met een lage of hoge cabine, wielbases van 3.450 tot 5.700 millimeter en motorvermogens van 200 kW (272 pk) tot 260 kW (354 pk). Naast de beproefde Allison-automaat met koppelomvormer en zes versnellingen kan de Econic optioneel ook worden uitgerust met de zuinige Mercedes-Benz PowerShift 3-automaat met 12 versnellingen vooruit en vier versnellingen achteruit. die speciaal aangepaste rijprogramma's heeft voor stadsverkeer.
Als individuele oplossingen met complexe ombouw voor specifieke toepassingen nodig zijn, kunnen deze op verzoek door Mercedes-Benz Custom Tailored Trucks (CTT) worden gerealiseerd. Indien nodig kan bijvoorbeeld de wielbasis nog verder worden ingekort of kan de voertuigbreedte worden verkleind.

Van Wörth de wijde wereld in: internationale toepassingsvoorbeelden voor de Econic met dieselaandrijftechniek

De afgelopen 25 jaar heeft de Mercedes-Benz Econic zich bewezen als een veelzijdige gemeentelijke professional – zowel in Duitsland als in grote delen van Europa en daarbuiten.
In het Vaticaan is de Econic al sinds 2005 in gebruik als brandweerauto, terwijl de brandweer van Hannover 16 brandweerauto's in gebruik heeft. Op de Scandinavische markten voeren meer dan 150 Econic-trucks hun taken uit en in Singapore laten de daar ingezette Econic drie-assige voertuigen met bestuurbare achteras en een achterlader zien hoe afval efficiënt kan worden gerecycled in steden met miljoenen inwoners.
Een belangrijke markt voor de Econic is Groot-Brittannië. In 2019 gebruikte een van de grootste afvalverwerkings- en recyclingbedrijven op de Britse markt voor het eerst ook verschillende Econic-voertuigen als neerzetbare portaalarmsystemen en haakarm. De Econic voor bouwplaatstransport werd bekroond met de London Cycling Award voor zijn voorbeeldige veiligheidssystemen.
In Australië en Nieuw-Zeeland voldoet de Econic Dual Control met twee vaste stuurkolommen en twee stuurwielen aan de eisen van lokale gemeentelijke afvalverwerkingsbedrijven. Hierdoor kan de chauffeur altijd aan de rechterzijde zitten om het werk van het afvalinzamelsysteem van de zijlader in de gaten te houden.
In de VS wordt de Econic, bekend als Freightliner Econic SD (‘Severe Duty’), gebruikt als een voorladervoertuig. De eindmontage van de door de Wörth-vestiging geleverde carrosserie wordt uitgevoerd bij Freightliner Custom Chassis Corporation in Gaffney/South Carolina. Daar wordt hij afgebouwd en aangepast aan de Noord-Amerikaanse markt en komt er een 350 pk sterke zescilinder uit het Medium Duty Engine Platform van Daimler Trucks bij.

Al twee decennia milieuvriendelijk onderweg dankzij een aardgasmotor

Hoewel de Econic sinds 2002 verkrijgbaar is met een aardgasmotor, zou de Econic NGT (Natural Gas Technology) vanaf maart 2015 zijn milieuvriendelijkheid kunnen vergroten. De CO2-emissie van de aandrijving met gecomprimeerd aardgas (CNG) is tot 20 procent lager dan die van zijn tegenhanger op diesel. Door gebruik te maken van hernieuwbaar biogas is de CO2-footprint van de Econic NGT verder verbeterd. De prestaties van de zescilinder-in-lijn aardgasmotor M 936 G met 222 kW (302 pk) uit een cilinderinhoud van 7,7 liter bereikten de waarden van een vergelijkbare dieselmotor.
Ongeveer tien procent van de verkochte Econic-voertuigen is voorzien van de milieuvriendelijke NGT-aandrijving. In 2022 stapte de Econic NGT opzij om de productie van de batterij-elektrische eEconic mogelijk te maken.

Gemeentelijke wagenparken waarderen de voordelen van de Econic NGT

In 2009 werden 108 Econic NGT-vrachtwagens afgeleverd aan Athene voor gemeentelijke afvalverwerking. Een Zweeds afvalverwerkingsbedrijf zet 50 Econic NGT-vrachtwagens in Stockholm in. Op de luchthaven van Wenen wordt de Econic NGT met zijn lage cabine ingezet als cateringwagen omdat hij door de geringe hoogte van het voertuig onder de vleugels kan rijden.
Het grootste wagenpark van Econic NGT staat in Berlijn: Berliner Stadtreinigung (BSR) vertrouwt al 20 jaar op de Econic met aardgasmotor. Vandaag heeft de BSR meer dan 250 Econic-vrachtwagens. De Berlijnse Econic NGT-vloot is een belangrijk onderdeel van de BSR-klimaatstrategie op weg naar een klimaatneutrale hoofdstad: de stadsreinigingsafdeling exploiteert een eigen biogasinstallatie en heeft met zelf opgewekt stortgas al een circulaire economie gecreëerd op drie Berlijnse depots uit bioafval, dat wordt gebruikt om de Econic NGT aan te drijven.

De batterij-elektrische eEconic is onderweg

Sinds de start van de serieproductie in het najaar van 2022 is de Mercedes-Benz eEconic ook verkrijgbaar als variant met batterij-elektrische aandrijving. Mercedes-Benz Special Trucks breidt daarmee zijn aanbod uit met een plaatselijk CO2-neutraal en geluidsarm voertuig voor gemeentediensten met frequent stop-and-go-verkeer. Door veelvuldig remmen in het stadsverkeer kan de eEconic de recuperatie goed gebruiken.
De eEconic heeft een e-as met een integrale aandrijfeenheid en twee elektromotoren. Dankzij drie accupakketten met een capaciteit van 336 kWh(*) is één acculading doorgaans voldoende om alle dagelijkse binnenstedelijke trajecten in één dienst af te leggen. Het voertuig kan 's nachts op het depot worden opgeladen tot 160 kW. Dit beschermt de batterijen en maakt het mogelijk om goedkopere elektriciteitstarieven te gebruiken.

Ook in de volledig elektrische eEconic zijn beproefde eigenschappen bewaard gebleven. Het ruime zicht op het verkeer dankzij de grote, verwarmde thermocontrol voorruit, het gemak van in- en uitstappen dankzij de lage instap, de beschikbaarheid van efficiënte assistentiesystemen en de wendbaarheid, zelfs met zware belading, dragen bij tot meer veiligheid voor het rijdend personeel op het werk en andere weggebruikers. Dankzij de elektrische aandrijflijn van de eEconic is de cabinevloer zo ontworpen dat deze vlak is, waardoor het gemakkelijker wordt om door de cabine te klimmen en de van het verkeer afgekeerde kant te bereiken.

De eEconic: groenspecialist voor gemeentelijke bedrijfsvoering

Sinds de wereldpremière op de IFAT 2022, 's werelds toonaangevende vakbeurs voor water-, afvalwater-, afval- en grondstoffenbeheer, is de vraag naar stille, schone en veilige gemeentelijke bedrijfsoplossingen op basis van de batterij-elektrische Mercedes-Benz eEconic voortdurend toegenomen. Het eerste in serie geproduceerde voertuig ging naar Urbaser A/S, actief in de afvalverwerkingssector in Denemarken. De CO2-neutrale eEconic is al onderweg in grote Duitse steden.
Frankfurter Entsorgungs- und Service GmbH (FES), het grootste afvalverwerkingsbedrijf in de regio Rijn-Main, heeft sinds mei 2023 acht eEconic-vuilniswagens in gebruik. De benodigde elektriciteit wordt opgewekt in de afvalenergiecentrale Heddernheim, die is eigendom van FES en de in Frankfurt gevestigde energieleverancier Mainova. Stadtreinigung Hamburg (SRH) en Abfallwirtschaft Stuttgart (AWS) testen momenteel ook de batterij-elektrische eEconic om te bepalen of deze geschikt is als vuilniswagen om hun wagenpark om te bouwen naar alternatieve aandrijvingen.

Speciale cabine- en assistentiesystemen verhogen de veiligheid

In combinatie met de lage zitpositie van de chauffeur, die hem op ooghoogte met andere weggebruikers plaatst, maakt de royale beglazing van de Econic-cabines direct oogcontact en een vooruitziende beoordeling van het omringende verkeer mogelijk. Dit verhoogt de verkeersveiligheid bij het afslaan, op kruispunten en bij wegwerkzaamheden langs de weg.
Een uitgebreid pakket met maximaal tien veiligheidsassistentiesystemen helpt chauffeurs van de nieuwste generatie voertuigen om ook in kritieke situaties het overzicht te behouden. De Econic en eEconic zijn al standaard uitgerust met uitgebreide veiligheids- en assistentiesystemen, zoals Active Brake Assist 5 met voetgangersdetectie, Lane Keeping Assist en een regen- en lichtsensor.

(*) De nominale capaciteit van een nieuwe batterij, gebaseerd op intern gedefinieerde randvoorwaarden, kan variëren afhankelijk van het gebruik en de omgevingsomstandigheden.

 

Voor meer informatie: Mercedes-Benz Trucks