Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Nieuw UNI-TOUCH bedieningsconcept voor Unimog

Nieuw UNI-TOUCH bedieningsconcept voor Unimog

Mercedes-Benz Special Trucks presenteert op Agritechnica, de toonaangevende vakbeurs voor technologische innovaties in de landbouw, het nieuwe UNI-TOUCH-besturingssysteem voor de Unimog-werktuigdrager. De nieuwe kenmerken van het bedieningsconcept concentreren zich op de grondig herziene middenconsole, een touchscreen en een flexibelere positionering van de joystick.

Op stand D38 in Hall 6 presenteert de fabrikant nog twee andere voertuigen voor land- en bosbouwgebruik: de krachtige Unimog U 535 met een vermogen van 260 kW (354 pk) en de Unimog U 530 met de nieuw ontwikkelde hydropneumatische vering op de achteras, die zorgt voor stabilisatie tijdens het rijden en bij het werken met zware lasten en is bedoeld als hulpmiddel bij het aan- en afkoppelen van werktuigen. In het veld kan de Unimog met geschikte werktuigen de gebruikelijke taken van een boer uitvoeren. De voordelen van de snelweg-compatibele Unimog zijn vooral relevant voor transport over langere afstanden.

Het nieuwe UNI-TOUCH bedieningsconcept: slanker, flexibeler en aanpasbaar

De middenconsole heeft een slanker ontwerp en kan zowel zijwaarts als naar voren en naar achteren worden verplaatst. Het aantal bedieningselementen is ook verminderd om ruimte te besparen, de intuïtiviteit te vergroten en de bediening te versnellen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de aanpasbare toewijzing van knoppen voor snelle toegang tot veelgebruikte functies.
Via een touchscreen van 10,5 inch (26 cm) kan de gebruiker de juiste instellingen voor de uit te voeren klus uitvoeren. Bedieningsprocedures kunnen via het scherm worden geprogrammeerd, zodat met een druk op de knop een individueel voorconfigureerbaar proces, dat anders een aantal afzonderlijke bedieningsstappen zou vereisen, kan worden gestart. Voor een spiegelvrije kijkhoek bij vrijwel elke bestuurdershoogte en -houding is het scherm draaibaar en is de hoek verstelbaar.

De multifunctionele joystick beschikt bovendien over vrij toewijsbare bedieningselementen die gebruikt kunnen worden voorgeprogrammeerde sequenties. Kenmerkend voor het nieuwe UNI-TOUCH bedieningsconcept is dat de joystick dat kan vooraf direct op de rechter opklapbare armleuning worden gemonteerd. Dit zorgt ervoor dat het hoofdbedieningselement zich dus dichter bij de positie van de bestuurdersstoel bevindt, zij kunnen hun arm op de armleuning leggen en het werktuig ook bij langdurig gebruik gemakkelijk bedienen. Bovendien beweegt de joystick tijdens het rijden mee met de op- en neergaande bewegingen van het voertuig dankzij de vaste verbinding met de geveerde stoel. Dit elimineert de noodzaak voor plotselinge aanpassingen.
Indien gewenst kan de joystick ook op de rechter armleuning van de bijrijdersstoel worden gemonteerd. Als VarioPilot bivalente besturing wordt gebruikt en het werktuig wordt bestuurd door de voorpassagier of vanaf de voorpassagiersstoel, kan de bediening zoals gebruikelijk met de rechterhand worden uitgevoerd. De capacitieve handdetectie verhoogt de bedieningsveiligheid: de joystick voert alleen instructies uit als deze door een menselijke hand wordt bestuurd.
Andere elementen van het nieuwe bedieningsconcept zijn de start/stop-knop, die de traditionele contactsleutel van de werktuigdrager vervangt, en de nieuwe deurbedieningspanelen op de bestuurder, voorpassagier en optionele maaideuren. Met het nieuwe bedieningsconcept wordt de praktische centrale vergrendeling ook standaarduitrusting.
Het nieuwe UNI-TOUCH bedieningsconcept wordt vanaf het tweede kwartaal van 2024 standaard in elke Unimog van de werktuigdragerserie U 219 – U 535 geïnstalleerd.

Krachtige Unimog U 535 met trekkergoedkeuring

Het hoge motorvermogen van de Unimog U 535 met 260 kW (354 pk) voldoet aan de eisen van veel klanten in de zware sector met brutogewichten tot 16,5 ton. In combinatie met de mechanische aftakas voor een volledige benutting van het motorvermogen, kunnen hierdoor vermogensvragende werktuigen zoals een houtversnipperaar worden bediend.
De Unimog kan tot 89 km/u accelereren. Met het synergetische EasyDrive- tractiesysteem is het mogelijk om snel te schakelen tussen de handgeschakelde transmissie en de hydrostatische transmissie, voor soepel rijden tot 50 km/u. In de werkmodus zorgt EasyDrive ervoor dat de werksnelheid onafhankelijk van het motortoerental traploos kan worden aangepast en gehandhaafd met behulp van de cruise control-functie. Met het Tirecontrol plus bandenspanningscontrolesysteem kan de bestuurder in het veld met één druk op de knop lucht uit de banden laten ontsnappen en deze onderweg weer oppompen, zelfs tijdens het rijden. Het grotere contactoppervlak van de banden vergroot de tractie en bevordert het rijden en werken met een lage impact op de grond.
Met accreditatie als trekvoertuig of volgens EU-typegoedkeuring voor hogesnelheidstrekkers (officiële aanduiding: T1b) profiteert de Unimog van belasting- en tolvoordelen en vrijstelling van de EG-tachograaf en chauffeurskaart, en vermijdt hij de rijbeperking op zondag en feestdagen. Gelimiteerd tot 60 km/u is een tractorrijbewijs voldoende om met de Unimog te rijden.

Maakt aan- en afkoppelen eenvoudig: Unimog U 530 met hydraulische vering

De Unimog U 530 is uitgerust met de nieuw ontwikkelde hydropneumatische vering op de achteras om het werken efficiënter en comfortabeler te maken. Het nieuwe veersysteem is gebaseerd op gasreservoirs en hydraulische cilinders in plaats van de gebruikelijke schroefveren en is beschikbaar voor de modelseries 400 en 500. De hydraulische veer werd pas enkele maanden geleden op de beurs Demopark aan het publiek gepresenteerd door Mercedes-Benz Special Trucks en zal nu op de Agritechnica zijn voordelen demonstreren. De speciale vering houdt het voertuigframe stabiel op dezelfde hoogte, ongeacht de lading en de positie ervan. Dit zorgt voor een stabieler rijgedrag, vooral bij hoge steun- en achterasbelastingen en bij belasting aan één kant door grote werktuigen.
Bovendien maakt de hydraulische veer een snellere werktuigwissel mogelijk: in de bestuurderscabine kan de hoogte van het voertuigframe met één druk op de knop tot 16 cm worden verlaagd, voor eenvoudiger en sneller aan- en afkoppelen. De hydraulische vering is als optie verkrijgbaar.

De Unimog U 530 die wordt tentoongesteld met de Krone Easy Cut B-maaiercombinatie wordt ook geleverd met landbouwuitrusting voor de landbouw: voor- en achterhefinrichtingen met hijsbediening, voorste aftakas en mechanische achterste aftakas voor volledig gebruik van de motorvermogen, EasyDrive , bandenspanningscontrolesysteem en hoge bodemvrijheid. Via ISOBUS kan de gebruiker extra componenten aansluiten. Met de Cleanfix functie is de koeler snel schoon te maken, ook na stoffig werk. De hoge rijsnelheid maakt het mogelijk om over de weg snel van het ene veld naar het andere te gaan, vooral tijdens de intensieve oogstperiode. Dit geeft de bestuurder van de Unimog een groter werkbereik en efficiënter gebruik van korte oogsttijden.

 

Voor meer informatie: Mercedes-Benz Trucks