Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Leenaerts Born kiest voor Next Generation

Leenaerts Born kiest voor Next Generation

Na een 323, 336 en 340 LRE kiest Leenaerts Born alweer voor Caterpillar machines uit de Next Gen-serie, namelijk twee 315 Next Gen compacte rupsgraafmachines en een D6 XE bulldozer.

Met het oog op de toekomst investeerde Leenaerts Born onlangs in drie nieuwe Caterpillar machines, alle uitgerust met een schone Stage 5 motor, die daarmee aan de laatst geldende emissie-eisen voldoen.

Compacte 17 tonner

Ter vervanging van twee compacte binnendraaiers besloot Leenaerts Born om twee Cat 315 Next Gen rupsgraafmachines aan te schaffen. Deze 17 tons rupsgraafmachines zijn voorzien van een Cat C3.6 motor met een vermogen van 82 kW (110 pk). Voor maximale flexibiliteit van de graafuitrusting werd gekozen voor een hydraulisch verstelbare giek in combinatie met een 2.500 mm lange lepelsteel. Hieraan hangt een Rototilt R5 draaikantelstuk.

Matt Nielen Constructies verzorgde het constructiewerk zoals treeplank, kettingkist en het afschuinen van de rupsplaten.

De 315 Next Gen is net als zijn grote broers voorzien van Cat Grade 2D, Cat Payload, 2D E-fence, met deze slimme systemen kan de machinist zijn productiviteit tot wel 45% verhogen. Pon Equipment levert deze machines in Nederland standaard met de Premium-cabine die voorzien is van een verwarmde en gekoelde luchtgeveerde stoel. Tevens is er het grotere 10 inch touchscreen monitor gemonteerd

De tweede 315 Next Gen zal halverwege van dit jaar geleverd worden.

Niet meer schakelen

De nieuwe D6 XE bulldozer is ’s werelds eerste Electric Drive bulldozer met high sprocket. Door het ontbreken van een versnellingsbak, hoeft de machinist niet meer te schakelen. De nieuwe generatie Electric drive technologie zorgt voor een constant vermogen voor de rijaandrijving. Caterpillar claimt hiermee tot 12% lagere onderhoudskosten en tot 35% minder brandstofverbruik in vergelijking met de D6T. Door het toepassen van technologieën zoals Cat Grade met Slope Assist of Cat Grade met 3D kan de productiviteit tot 50% toenemen. 

De nieuwe Electric Drive-aandrijflijn heeft 90% minder bewegende delen dan een traditionele powershift transmissie. De Caterpillar C9.3B motor met een vermogen van 161 kW (215 pk) drijft een generator aan, die de stroom via een omvormer levert aan een eenmotorige aandrijfmodule. 

Het nieuwe sterkere en lichtere VPAT-blad bezit liggende cilinders. Omwille van de transportbreedte koos Leenaerts Born voor het dubbel inklapbare blad, hiermee blijft de transportbreedte onder de 3 meter. Aan de achterzijde is er een drie tandsripper gemonteerd. Compleet met ripper weegt de D6 XE circa 25 ton.

Afwerking

De machines zijn door AMC bvba voorzien van automatisch smeersysteem. Sitech heeft ze voorzien van Trimble 3D GPS machinebesturing en Marlomar verzorgde het spuitwerk en de belettering.