Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Volvo heeft veiligheid in de hand met de innovatieve hand sensing joystick

Volvo heeft veiligheid in de hand met de innovatieve hand sensing joystick

In het kader van het voortdurend streven naar nul ongevallen introduceert Volvo Construction Equipment (Volvo CE) een veiligheidsvoorziening die voor het eerst in de sector wordt gebruikt en die bewegingen van de machine als gevolg van een onbedoelde activering van de linker joystick onmogelijk maakt.

Meldingen van grondwerkers die gewond zijn geraakt door een plotselinge slingering van een bak of een zwaaiende giek van een graafmachine komen helaas regelmatig voor op bouwterreinen, en de oorzaak is meestal een onbedoeld duwtje tegen de linker joystick. Zelfs een lichte aanraking kan al voldoende zijn om een onverwachte beweging te veroorzaken en de positie van de joystick bij de cabinedeur maakt het voor zowel machinisten als omstaanders bijzonder gemakkelijk om hem per ongeluk te bedienen.

Maar dankzij de nieuwe Hand Sensing Joystick-optie, nu verkrijgbaar op de reeks compacte graafmachines van Volvo CE en de eerste in zijn soort in de bouwsector, reageert de bediening alleen als de linkerhand van de machinist de juiste positie inneemt. Als er tegen de joystick wordt gestoten, bijvoorbeeld wanneer de machinist in of uit de stoel stapt, wanneer iemand van buiten de cabine op de joystick leunt of wanneer de joystick tussen iemands kleding terechtkomt, kan iedereen op de bouwplaats gerust zijn dat de graafmachine geen onbedoelde beweging zal maken.

Als optie leverbaar

Deze optie werkt via een slim sensorsysteem op de linker joystick dat detecteert of de bestuurder de joystick vasthoudt en opzettelijk wil manoeuvreren. Indien dit niet het geval is, blijven de desbetreffende hydraulische functies uitgeschakeld waardoor situaties die ernstige ongevallen kunnen veroorzaken worden voorkomen.

Michal Saczuk, Strategic Marketing Manager voor compacte graafmachines bij Volvo CE, vertelt: "Veiligheid is een topprioriteit bij Volvo CE en met deze nieuwe functie willen wij iedereen op de werf behoeden voor ongevallen die te voorkomen zijn. Met onze nieuwste innovatie bouwen wij voort op onze reputatie op het gebied van veiligheid en onze voortdurende inspanningen voor nul ongevallen op de bouwplaats. Deze functie is slechts één voorbeeld van de manier waarop compacte graafmachines van Volvo CE bijdragen tot een veiligere werkplek en is een rechtstreeks resultaat van de feedback die wij van onze klanten krijgen.”

Dit is de meest geavanceerde innovatie van Volvo CE als onderdeel van de bestaande 'control locks'-functies die beschikbaar zijn op compacte graaf-machines. Standaard worden de bedieningselementen van de machine uitgeschakeld wanneer de linker console omhoog wordt gebracht. Klanten kunnen, indien gewenst, kiezen voor extra zekerheid : 
-een ‘control lock’-schakelaar die ervoor zorgt dat de hydraulica enkel werkt wanneer de schakelaar opzettelijk wordt ingedrukt.
-een ‘control lock’-riem die ervoor zorgt dat de hydraulica enkel werkt wanneer de riem is vastgemaakt.
-een ‘control lock’-stoel en -schakelaar die ervoor zorgen dat de hydraulica enkel werkt wanneer de bestuurder goed zit (gedetecteerd door stoelsensoren) en een schakelaar op het rechterzijpaneel wordt ingedrukt.

Groen zwaailicht

Bovendien is er voor grotere werkterreinen ook een groen zwaailicht ontworpen om de beste veiligheidspraktijken aan te moedigen en de algemene veiligheid op het werkterrein te verhogen. Dit groen LED-knipperlicht wordt geactiveerd wanneer de motor draait en de veiligheidsgordel is vastgegespt zodat omstaanders duidelijk kunnen zien dat de machine in werking is. Dit knipperlicht is niet enkel bedoeld om machinisten eraan te herinneren hun veiligheidsgordel op elk moment om te doen maar ook om terreinbeheerders of anderen in de buurt erop te wijzen of de machinist al dan niet op zijn stoel zit vastgegespt.

Volvo CE compacte graafmachines profiteren ook van ingebouwde voor-zieningen zoals heldere handrails en antisliptreden om de toegang tot de cabine veilig en gemakkelijk te maken, ergonomische bedieningselementen en zicht rondom om de veiligste en meest comfortabele bediening te garanderen en handig geplaatste trekpunten om het transport te vergemakkelijken.

Met een reeks veiligheidsvoorzieningen die voortdurend evolueren, streeft Volvo CE ernaar het risico op ongevallen, onderbrekingen en onverwachte kosten te verminderen zodat iedereen veilig kan blijven werken. Als bijkomend voordeel dragen deze oplossingen ook bij tot een hogere productiviteit. 

 

Voor meer informatie: SMT