Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Nul-emissie, vol vermogen

Nul-emissie, vol vermogen

De steeds snellere klimaatrevolutie vraagt om aandrijfconcepten voor de bouw die de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Om zo goed mogelijk aan de wensen van klanten en de vraag naar groener materieel te voldoen, werkt Liebherr aan alternatieve aandrijfunits, die perfect zijn afgestemd op de toepassing en locatie van de machine, zonder te focussen op één technologie. De nieuwe LTC 1050-3.1 compacte kraan van de Liebherr-fabriek in Ehingen heeft naast de conventionele verbrandingsmotor ook een elektromotor. Hierdoor kunnen kraanbewegingen optioneel elektrisch worden aangedreven. De nieuwe versie van de compacte 50 tons kraan helpt daarom de CO 2 -uitstoot te verminderen en voldoet aan de eisen voor het werken op 'zero emissie'-sites.

Liebherr ontwikkelde de elektrische aandrijfeenheid voor de LTC 1050-3.1 onder de slogan ‘Zero emissie, full power’. Dr. Ulrich Hamme, technisch directeur bij Liebherr-Werk Ehingen GmbH, zegt: “We willen onze klanten volledige kraanprestaties kunnen bieden, zelfs met de alternatieve elektrische aandrijfeenheid. De LTC 1050-3.1 heeft nog steeds een conventionele verbrandingsmotor, aangedreven door diesel of HVO, voor het rijden op de weg en voor kraanwerkzaamheden. Als alternatief heeft het echter ook een elektrische aandrijfeenheid voor kraanoperaties, zodat het ‘zero emissie’ genereert. Dat betekent dat alle bekende gebruikseigenschappen van de kraan behouden blijven, ongeacht of de kraan wordt aangedreven door de emissievrije elektromotor of de verbrandingsmotor.

Maximale flexibiliteit voor volledig groene referenties en voordelen voor de klant

Het nieuwe alternatief LTC 1050-3.1 biedt de best mogelijke combinatie van groene referenties, voordelen voor de klant en efficiëntie. Op de weg en offroad heeft hij een conventionele verbrandingsmotor met lage uitstoot die voldoet aan Stage 5 en een vermogen van 243 kW (326 pk) ontwikkelt. De motor kan zonder enige beperking worden getankt met gehydrogeneerde plantaardige olie (HVO), waardoor de CO 2 -uitstoot tot 90 % kan worden verminderd in vergelijking met het tanken met diesel.
Afhankelijk van de werkomstandigheden kan de motor of de elektromotor in kraanmodus worden geselecteerd. Dit laatste reduceert zowel de lucht- als de geluidsemissie tot een minimum. Dit betekent ook dat de machine geschikt is voor gebruik in geluidsgevoelige gebieden en in ‘zero emissie gebieden’.

Eenvoudig, slim elektromotorconcept – flexibele elektrische aandrijfeenheid

De nieuw ontwikkelde krachtbron met elektromotor ontwikkelt 72 kW en maakt daarmee een onbeperkte bediening van de kraan mogelijk, met andere woorden met nagenoeg hetzelfde vermogen als bij gebruik van de 6-cilindermotor. De elektromotor gebruikt de bestaande hydraulische pomp, die direct op de powershift-transmissie op de conventionele LTC 1050-3.1 is gemonteerd, om het vermogen over te brengen naar de verbruikers in de bovenbouw van de kraan.

Alleen de elektromotor en een verdeleraandrijving en de benodigde aansturing moeten worden toegevoegd aan het conventionele LTC 1050-3.1-model om het om te zetten in een elektrische versie. De verdeelinrichting bevindt zich direct tussen de kraanpomp en de powershift-transmissie. Deze slimme maar eenvoudige oplossing stelt de machinist in staat flexibel te schakelen tussen dieselhydraulisch vermogen en elektrohydraulisch vermogen. Er is een bouwstroom van 125 A vereist om volledige prestaties te bereiken, maar de kraan werkt ook zeer goed met een voeding van 63 A. Als alternatief kan de kraan werken met een extern conventioneel batterijpakket als de locatie niet over de juiste elektrische infrastructuur beschikt.

Liebherr levert het elektrische model van de LTC 1050-3.1 voor de uitvoering met de 36 meter lange TELEMATIK telescoopgiek. Voor de nieuwe kraan zijn ook de RemoteDrive -optie voor op afstand bestuurbaar rijden en de in hoogte verstelbare hefcabine beschikbaar. Het prototype met de elektrische aandrijfeenheid wordt momenteel intensief getest en Liebherr is van plan om de eerste modellen in 2023 te leveren.

Importeur voor België: Van der Spek
Importeur voor Nederland: Liebherr Nederland 

 

Voor meer informatie: Liebherr