Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

100% elektrisch, nul uitstoot: ZF start prototype montage van het elektrische aandrijfsysteem eTRAC eCD160 voor wielladers

100% elektrisch, nul uitstoot: ZF start prototype montage van het elektrische aandrijfsysteem eTRAC eCD160 voor wielladers

De eerste prototypes van het nieuwe eTRAC eCD160 aandrijfsysteem voor elektrische wielladers werden onlangs vervaardigd in Patriching, Passau (Duitsland). De projectteams uit Passau en Friedrichshafen kunnen nu een nieuwe mijlpaal boeken op weg naar een emissievrije bouwplaats.

Terwijl de eTRAC eCD20-40 voor compacte voertuigen al in serieproductie is en de eerste proefprojecten lopen voor de volgende grotere eCD 50-90-serie, vult het nieuw ontwikkelde systeem de bestaande serie aan met oplossingen voor elektrisch aangedreven bouwmachines tot 20 ton.
Alle componenten zijn zorgvuldig afgestemd op een uitgebreid systeem dat bestaat uit een elektromechanische powershift-transmissie en een elektromotoren, voor tractie en ePTO. Een regeleenheid voor de algehele systeemprestaties en het energiebeheer van de aandrijflijn completeert het systeem. Met een bedrijfsspanning van 650 V kan het eTRAC-systeem worden opgeschaald tot een continuvermogen tot 120 kW; de bijbehorende ePTO varieert van 30 tot 70 kW continuvermogen.

Gebaseerd op de gevestigde Ergopower powershift-technologie, is het eTRAC-systeem geenszins bedoeld om conventionele aandrijftechnologie te vervangen. Het is juist deze modulaire opbouw die het mogelijk maakt een groot aantal aandrijfconcepten te dekken en zo in de toekomst nog flexibeler op de eisen van de klant te reageren.
De nieuw ontwikkelde oplossing kan worden geïntegreerd in zowel batterij-elektrische voertuigen als voertuigen met brandstofcellen. Tegelijkertijd blijven conventionele powershift- en powersplit-aandrijvingen de ruggengraat van de voortbeweging van voertuigen; zelfs voor alternatieve brandstoffen zoals waterstof, e-fuels of biodiesel.

Ongeacht de energiebron kan ZF vandaag al de juiste aandrijftechnologie leveren en is daarom optimaal uitgerust voor de toekomst.
Na een succesvolle prototypefase start de serieproductie in 2025.

 

Voor meer informatie: ZF