Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Voorbeeldproject: 's Werelds eerste volledig elektrische sloop voltooid

Voorbeeldproject: 's Werelds eerste volledig elektrische sloop voltooid

Siemens heeft samen met Volvo Construction Equipment en Metzner Recycling ’s werelds eerste volledige electrische sloop uitgevoerd.

In juli 2023 kondigde Siemens de oprichting aan van een nieuwe campus voor ontwikkeling en hightechproductie in Erlangen (Duitsland), met een investering van circa € 500 miljoen in de uitbreiding van de onderzoeks- en productiecapaciteit. Siemens ontwikkelt de locatie daarmee tot een wereldwijd onderzoeks- en ontwikkelingscentrum en de kern van wereldwijde technologieactiviteiten in de industriële metaverse. De uitbreiding van de locatie volgt een uitgebreid en toekomstgericht duurzaamheids- en energieconcept. Het circa 200.000 vierkante meter grote terrein wordt consequent ontworpen als een emissievrije locatie die voldoet aan de hoogste duurzaamheidscriteria: geplande voorzieningen omvatten een innovatieve energie-infrastructuur, een groene energievoorziening in samenwerking met de stad Erlangen en de uitgebreide toepassing van duurzame, digitale gebouwtechnologieoplossingen van Siemens. De nieuwe campus in Erlangen wordt gerealiseerd door Siemens Real Estate, het vastgoedbedrijf van de groep, samen met Siemens Digital Industries. 

De eerste stappen waren de virtuele planning en simulatie van de nieuwe technologiecampus, nog vóór de eerste steenlegging, zodat belangrijke duurzaamheidsdoelen al kunnen worden overwogen en gepland met behulp van een digitale tweeling van de gebouwen. De opdrachtgever, Siemens Real Estate, slaat samen met Metzner Recycling ook nieuwe wegen in met de sloop van de bestaande gebouwen. Samen met de ervaren en innovatieve partner Volvo Construction Equipment wordt 's werelds eerste emissievrije sloop op industriële schaal gerealiseerd. De volledig elektrische bouwmachines demonteren en verpulveren twee gebouwen met een vloeroppervlak van 3.300 vierkante meter en een bouwvolume van circa 24.700 kubieke meter. Ongeveer 12.800 ton mineraal recyclingmateriaal zal worden teruggewonnen uit het geëlektrificeerde sloopafval, dat direct ter plaatse zal worden hergebruikt in de nieuwbouw. In totaal hebben de gebouwen die met de slooprobots worden gesloopt een recyclingpercentage van ongeveer 96 procent van alle resulterende materialen - bijvoorbeeld als onderbouw voor vloerplaten, als aggregaat voor beton of als verhoogde vloerpanelen, die door de fabrikant worden teruggenomen en herverwerkt. "Als bedrijf hebben we ambitieuze duurzaamheidsdoelen gesteld en willen we in 2030 klimaatneutraal zijn", aldus Daniel Bechmann, algemeen directeur van het bouwproject. "Met onze nieuwbouwprojecten zijn we al grotendeels CO2-neutraal in onze bedrijfsvoering . Daarom was het voor ons een mooie kans om samen met onze competente slooppartners een beslissende bijdrage te leveren aan de CO2-reductie op een grote bouwplaats" , aldus Bechmann.

Voorbeeldproject voor de bouwsector van morgen

Samen met Volvo Construction Equipment implementeerde Metzner Recycling een volledig elektrisch en vrijwel emissievrij bouwproces – inclusief logistiek, recycling en machinecombinatie. Dit project werd ondersteund door partners zoals Volvo-dealer Robert Aebi, Husqvarna Construction, Volvo Trucks, het gemeentelijke nutsbedrijf van Erlangen en andere dienstverleners.

Wat aanvankelijk een pilotproject leek, is in werkelijkheid een praktische veldproef – gebaseerd op concrete eisen, praktijkomstandigheden en meetbare resultaten. Volvo's volledig elektrische machines, aangevuld met emissievrije vrachtwagens, werden ingezet tijdens de lopende sloopwerkzaamheden. Alle processen werden zo georganiseerd dat bouwafval direct ter plaatse professioneel kon worden gerecycled en als grondstof kon worden gebruikt voor vervolgprojecten. Het doel: emissies verminderen, transport vermijden en grondstoffen efficiënt gebruiken.

Het consistente gebruik van elektrische machines strekte zich uit over alle fasen van het project – van selectief ontmantelen en saneren van verontreinigingen tot volledige sloop. De volledig elektrische Volvo ECR18 compacte graafmachine en de Volvo L20 Electric wiellader werden in de gebouwen gebruikt: de ECR18 zorgde voor het nauwkeurige breken en verwijderen van beton en metselwerk – ondersteund door een Husqvarna DXR145/DXR305 slooprobot, terwijl de L20 Electric het uitgegraven materiaal efficiënt uit het gebouw transporteerde.

De grootschalige sloop van het gebouw werd uitgevoerd door de Volvo EW240 Electric MH material handler en de EC230 Electric rupsgraafmachine, beide volledig elektrisch, die de sloop zelf uitvoerden. De L120 Electric wiellader transporteerde het gebroken materiaal vervolgens naar de elektrische rupsbreker. Het hele proces werd ondersteund door geëlektrificeerde logistiek – Volvo Trucks transporteerde het verwerkte materiaal, wat aantoont dat een emissievrije materiaalstroom nu al haalbaar is, zelfs in binnenstedelijke gebieden.

Volvo CE zet consequent door met elektrificatie

Voor Volvo Construction Equipment is dit project een nieuwe bouwsteen in de consistente transitie naar emissievrije machineoplossingen. "Onze transformatie is niet langer een visie, maar realiteit", aldus Therese Schmitz-Hillebrecht, Head of Market Area Central Europe bij Volvo Construction Equipment. "We ontwikkelen niet alleen elektrische bouwmachines – we begeleiden onze partners op hun weg naar een emissievrije toekomst. Dat een bedrijf als Metzner de moed toont om deze reis samen met ons te maken, is een sterk signaal."

 "Zonder de nauwe samenwerking van alle betrokkenen was dit project in deze vorm niet mogelijk geweest", aldus Peter Bauer, Segment Leader bij Volvo CE. "Metzner toonde de moed om nieuwe wegen in te slaan – en Volvo heeft samen met zijn partners het potentieel kunnen aantonen dat elektrisch bouwen vandaag de dag al biedt." De openheid van Siemens Real Estate tijdens de projectvoorbereiding droeg ook bij aan het succes.

De bouwplaats fungeerde niet alleen als technische testomgeving, maar ook als een echte leeromgeving: alle betrokkenen – van machinisten tot planners en logistiek personeel – konden in een veilige omgeving vertrouwd raken met de nieuwe techniek en de eisen van volledig elektrische bouwplaatsen.

Een nieuwe standaard in demontage: emissiearm en circulair

In de loop der jaren heeft Metzner Recycling een diepgaand begrip ontwikkeld van de toenemende eisen van haar klanten – met name op het gebied van veiligheid, gezondheidsbescherming en de principes van de circulaire economie. Gebouweigenaren zien zichzelf steeds meer als verantwoordelijk voor het verminderen van de CO₂-uitstoot, het voorkomen van afval en het behouden van grondstoffen in de materiaalkringloop. Metzner voldoet aan deze eisen met beproefde processen voor het hergebruik van componenten en het scheiden van minerale materialen ter plaatse tijdens het sloopproces. "Dat we nu de eerste grote stap hebben gezet om van de volledig elektrische en dus emissiearme slooplocatie een technische standaard te maken, is een enorm succes voor ons – het Metzner-team – en onze gebouweigenaren", aldus Michael Metzner, algemeen directeur van het bedrijf.

Metzner speelt hiermee niet alleen in op technische en ecologische uitdagingen, maar geeft ook een duidelijk signaal af voor een duurzame bouwsector op het gebied van grondstoffenbehoud, emissievermijding en circulaire waardecreatie.

Husqvarna Construction levert haar expertise op het gebied van slooprobots en apparatuur voor stofbeheersing om de weg vrij te maken voor koolstofarme bouwplaatsen.

"Deze volledig elektrische sloop toont de haalbaarheid van emissievrije bouwplaatsen aan. De inzichten die we hieruit kunnen halen, zijn waardevol voor iedereen die erbij betrokken is, van beleidsmakers en klanten in de bouwsector tot projectontwikkelaars en machinisten. Door samen te werken met marktleiders kunnen we samen verandering teweegbrengen", aldus Mathias Pfitzenmeier, VP Sales & Services Duitsland bij Husqvarna Construction.

Het project bewijst op indrukwekkende wijze dat duurzaam bouwen mogelijk is – wanneer technologie, planning en teamspirit samenkomen. Metzner en Volvo kijken, samen met hun partnernetwerk, reikhalzend uit naar de volgende stappen en zijn ervan overtuigd dat de weg naar een emissievrije bouwlocatie hier begint.