Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Sarens plaatst 250 tons brug op een krappe locatie

Sarens plaatst 250 tons brug op een krappe locatie

De projectmanager van Saren, Koen Rooms, wilde met deze hijs niets aan het toeval overlaten: “Daarom hebben we een dag voor de geplande uitroldatum een testhijs uitgevoerd, die absoluut vlekkeloos verliep en al onze voorlopige berekeningen bevestigde. Dit gaf ons het startsein voor de daadwerkelijke hijs de volgende dag, waarvoor we slechts een krap tijdsbestek hadden”, meldt hij.

Daarom moesten bij deze klus koste wat het kost vertragingen worden vermeden, van het opzetten en hijsen van de kraan tot de demontage en het transport. Want de bouwplaats lag midden in het stadscentrum bij het treinstation in het Noord-Franse plaatsje Hazebrouck. Hier moest de 75 meter lange en 250 ton wegende voetgangersbrug ‘in één stuk’ over acht spoorlijnen worden gehesen, verplaatst, gedraaid en uiteindelijk op de fundering worden gezet om het station met een parkeergarage te verbinden. Hiervoor moesten tijdens de gebruikstijd de hoogspanningslijnen boven de sporen worden uitgeschakeld.

Opgesteld in SSL-configuratie

Voor deze hijsklus hebben we gekozen voor onze Tadano CC 38.650-1 en deze opgesteld in een superliftconfiguratie met een giek van 54 meter, omdat deze enorme hefcapaciteiten kan bereiken. Bovendien kan hij dankzij zijn compacte ontwerp gemakkelijk worden gemonteerd en verplaatst, zelfs in de kleinste ruimtes”, legt Koen Rooms uit. Om de verkeersstroom in de stad tijdens de hijs zo min mogelijk te verstoren, werd in een weekend in de nachtelijke uren ingepland. Het team van Sarens had de kraan de week ervoor al naar de bouwplaats gebracht en daar binnen 4 dagen opgesteld in SSL-configuratie, inclusief een geprepareerd tracé van draglineschotten.

Hijs was in vijf uur klaar

Om de brug zo voorzichtig en schadevrij mogelijk te kunnen hijsen, had het team van Sarens speciaal hijsgereedschap ontwikkeld voor de traverse, waarmee de brug werd gehesen. "Door de takels waren er geen hijsogen meer nodig en konden we niet alleen de montagetijd verkorten, maar werd de lift ook voorspelbaarder", benadrukt Koen Rooms.
Dankzij deze optimale voorbereiding kon het team van Sarens de brug met de Tadano CC 38.650 rupskraan in slechts vijf uur tijd op de fundering plaatsen. “De kraan moest de brug tot een hoogte van 6 meter brengen met een actieradius van 27 meter en in totaal 16 meter verplaatsen, een zware klus die de Tadano met glans heeft geklaard”, somt Koen Room na de succesvolle afronding van het project tevreden.

Over de Sarens-groep

De Sarens Group, met hoofdkantoor in Wolvertem, België, is met meer dan 4.000 medewerkers een van 's werelds toonaangevende leveranciers van kraandiensten en zwaar transport. Het klantenspectrum omvat bedrijven in de productie van minerale olie en gas, de energie-industrie, de petrochemie en de mijnbouw. Een aparte divisie heeft zich ook gespecialiseerd in de bouw van windturbines op land en op zee. In al deze sectoren geniet Sarens een uitstekende reputatie als competente partner, vooral voor grote en complexe hijsprojecten. Het familiebedrijf, opgericht in de jaren dertig van de vorige eeuw, heeft nu 100 vestigingen op vijf continenten.

Importeur voor België: Tadano Belgium
Importeur voor Nederland: Tadano Nederland

 

Voor meer informatie: Tadano