Reportages

Compacte krachtpatser voor KD Partners

Compacte krachtpatser voor KD Partners

KD Partners, gevestigd in Oudsbergen (B), kreeg onlangs door dealer Steven van Roy een zeer complete Hydrema MX17G mobiele graafmachine afgeleverd.

Voor het uitvoeren van grond- en wegenbouwwerken beschikt KD Partners over een rijk assortiment over verschillende machines zoals mini- en midigravers, compacte Komatsu D37PX-24 bulldozer, Komatsu PC210LC-11 rupsgraafmachine, Volvo BM 6300 graaflaadcombinatie, JCB JS145W mobiele graafmachine en de nieuwste aanwinst de Hydrema MX17G. 
De specialiteit van KD Partners is het ontzorgen van de aannemer, hiervoor voeren zijn riolerings- en nivelleringswerken uit met hun machines. Waarbij enkele uitgerust zijn met 3D GPS, Totalstation, laserontvanger en draaikantelstuk.

Niet over een nacht ijs

Voor de aanschaf van een nieuwe mobiele graafmachine ging KD Partners niet over een nacht ijs. In een lang voortraject hebben ze gezocht naar een nieuwe mobiele graafmachine. “We wilden graag een krachtige, maar compacte graafmachine hebben”, verteld mede-eigenaar én machinist Wouter Kerkhofs. “Hiervoor hebben we diverse merken benaderd en alles goed op een rijtje gezet. Een ding waar we niet over twijfelden was dat er een Engcon draaikantelstuk aan moest komen, wij hebben al enkele machines die voorzien zijn van Engcon draaikantelstukken en daar zijn wij zeer goed over te spreken. Uiteindelijk is de keuze gevallen op een Hydrema MX17G, een zeer complete machine, waar achteraf weinig nog aan opgebouwd hoeft te worden. De Hydrema beschikt over een lange en krachtige giek, iets dat in ons werk wel van toepassing is, zeker tijdens het rioleringswerk.

Compleet

Het leveringsprogramma van Hydrema is zeer beperkt. De Deense fabrikant maakt dumpers, graaflaadcombinaties, spoor- en defensiemachines. Het gamma mobiele graafmachines bestaat uit een vijftal types: MX14G, MX16G, MX17G, MX18G en MX20G, variërend van 16 tot 20 ton. De machines zijn af-fabriek al zeer compleet uitgevoerd met onder andere draaikantelstukvoorbereiding, hydrauliek op de onderwagen, automatische graafrem, enz. Af-fabriek zijn ook vele opties leverbaar, zodat een dealer achteraf bijna niets meer hoeft op te bouwen, denk hierbij aan joystickbesturing, spatborden, afneembaar schuifblad, trekhaak in schuifblad enz. Ook is het mogelijk om machines af-fabriek in bedrijfskleuren te krijgen.
De onderwagen beschikt zowel aan de voor- als ook achterzijde over een opname voor blad en stempels. Hierdoor kan de klant eenvoudig, ook achteraf, kiezen hoe deze uitgevoerd moet worden. Alle mobiele Hydrema graafmachines beschikken over een Cummins 4,5 liter motor die voldoet aan de Stage 5 emissienorm. Het loadsensing hydraulische systeem beschikt over een hoge olieopbrengst, zodat er ook aanbouwwerktuigen die een hoge olieflow nodig hebben, kunnen worden aangedreven.

MX17G

Hydrema-importeur Steven van Roy uit Herentals mocht de nieuwe MX17G aan KD Partners leveren. Verkoper Peter Luijten verkocht de machine compleet met Alliance 315/80 R22,5 banden, een hijslat aan de binnenzijde van de lepelsteel, 360 graden camerasysteem en natuurlijk een Engcon EC-Oil volautomatische snelwissel met een EC219 draaikantelstuk. Voor aan het draaikantelstuk koos KD Partners ook nog voor Engcon originele uitrustingsstukken bestaande uit een tiltrotatoropschoonbak, smalle bak en rolbezem. Tevens is de machine nog uitgerust met Trimble 3D GPS.