Reportages

Aan de leiding

Aan de leiding

Nagenoeg alle leveranciers en ombouwers in Nederland, maar ook daarbuiten, weten de weg te vinden naar Nagel Hydraulics in Purmerend. Het bedrijf heeft leidingwerk als specialisme.

Dit jaar bestaat Nagel Hydraulics 20 jaar. Jan Nagel, eigenaar, begon in 2004 in Ilpendam met het bedrijf Nagel Grondverzetmachines als reparatie- en onderhoudsbedrijf voor grondverzetmachines. Jan had het vak geleerd tussen de grote en vooral specialistische machines van Abeko in Beverwijk. Dit familiebedrijf is wereldwijd betrokken bij marine-, bagger-, grondverzet-, sloop- en overslagwerkzaamheden. Veel van deze specialistische machines werden door Abeko zelf ontwikkeld en opgebouwd.

Toen Nagel in 2004 als zelfstandige begon, was sprake van een enorme economische groei, waarbij veel specialistisch materieel van diverse grote Nederlandse grondverzet- en baggerbedrijven werd ingezet voor de aanleg van kunstmatige eilanden in de Verenigde Arabische Emiraten. Maar ook waren er in die tijd vele grote industriële sloopprojecten in zowel binnen- als buitenland. “We zijn ons toen vrij snel gaan specialiseren in het aanpassen van standaard grondverzetmachines naar klantspecifieke maatwerkmachines. Waarbij voor ons vooral op hydraulisch vlak de uitdaging lag. Een standaard 100-tons graafmachine, werd omgebouwd naar een 180-tons sloopmachine, waarbij het hydraulische gedeelte een grote uitdaging was. Deze machines worden vaak uitgerust met grote sloopuitrustingsstukken zoals scharen en hamers die vele liters olie nodig hebben”, zo vertelt Nagel. “We bouwen dan ook meestal vanaf het ventielenblok nieuw op. Ook plaatsen we extra ventielen bij.”

Groei

Door mond-op-mondreclame groeide de klantenkring. Ook de importeurs en dealers van grondverzetmachines, fabrikanten van gieken en uitrustingsstukken, maar ook de eindgebruikers zoals aannemers en verhuurbedrijven behoren tot de klantenkring. Verder wisten bedrijven in de scheepvaart en industrie de weg naar Nagel Hydraulics te vinden. “Ondanks dat de economische crisis onze markt erg veranderde, konden we toch doorgroeien door kennis, maar vooral door flexibel te zijn en de service op een hoog niveau te houden.” 
Door de groei kocht Nagel in 2012 in Purmerend aan de Ohmstraat een ander pand. Hier startte ook de balieverkoop en werden de activiteiten uitgebreid met de verkoop van koppelingen en slangen voor hydrauliek en pneumatiek. Door de grote voorraad, en daardoor een enorme flexibiliteit, opende dit ook de deur naar andere markten, waardoor het bedrijf niet afhankelijk is van één branche. Ook het aantal personeelsleden groeide gestaag mee. Inmiddels werken er bij Nagel twaalf medewerkers met elk hun eigen specialisme. 

Trotse eigenaar

Sinds augustus 2018 is Nagel Hydraulics gevestigd in het huidige pand aan de Ampèrestraat in Purmerend. Een deel van het pand is verhuurd, waardoor groei in de toekomst altijd nog mogelijk is. “We zijn trotst op dit pand, hier hebben we alles tesamen: engineering, balieverkoop, leidingen buigen, slangen persen en een grote werkplaats waar we ter plekke alles kunnen opbouwen. Het liefste laten we machines of gieken tot hier brengen. We kunnen hier dan alles inmeten en fabriceren. Maar opbouw op locatie gebeurt ook nog vaak hiervoor zijn we dagelijks nog twee servicebussen onderweg.
Bedrijfsleider Dave van Zaanen regelt de dagelijkse gang van zaken in Purmerend, waarbij Jan Nagel zelf veel langs de weg te vinden is, voor onder andere het in meten van leidingwerk en advies. Op de engineeringafdeling wordt alles gedigitaliseerd en worden de leidingen in de werkplaats gefabriceerd. Komt een klant met een kapotte leiding en wilt deze snel vervangen hebben, dan kan Nagel deze in dezelfde tijd inmeten en compleet nieuw nabouwen. Iedere leiding die ooit ingemeten is, staat in het bestand. En kan zodoende ook nageleverd worden als er schade is ontstaan.

Eigen producten

De opbouw van grondverzetmachines brengt door afwijkende leidingdiameters en beperkte ruimte vaak grote uitdagingen. Daardoor zijn er naast een grote hoeveelheid standaard componenten ook veel specials op voorraad die zelf ontwikkeld worden. Denk hierbij aan een complete lijn beugels gebaseerd op de beugels van onder andere Caterpillar en Hitachi, die dan weer toepasbaar zijn op de afwijkende buisdiameters, maar ook diverse afwijkende doorvoerblokken en flensen voor bijvoorbeeld het aansluiten van een draaikantelstuk. Deze worden niet alleen zelf gemonteerd, maar ook door dealers besteld als complete opbouwkits. Deze kits worden in Purmerend compleet samengesteld op wens van de klant, waardoor deze in zijn werkplaats het alleen maar hoeft te monteren en eventueel in kleur spuiten.
Al sinds 2007 wordt er al gewerkt met zogenaamde Non-weldig systemen. Inmiddels kan bijna elke verbinding gemaakt worden zonder te lassen. Dit vermindert de kans op lekkages, is sneller en tevens schoner tijdens de productie. Het leidingwerk wordt gebogen op de twee CNC-buigbanken, die in april van dit jaar vervangen worden door een recent aangekocht nieuw buigcentrum. Hiermee zullen de mogelijkheden maar ook de capaciteit enorm toenemen. Ook probeert Nagel het leidingwerk zo te construeren dat het niet van origineel te onder scheiden is. Beugels worden zo gemaakt dat ze op de originele bevestigingspunten op de giek en/of lepelsteel gemonteerd kunnen worden. 

Slangencontainer

Naast de productie in Purmerend heeft Nagel Hydraulics ook een aantal slangencontainers in de verhuur. Deze containers staan op grote projecten in het buitenland en worden bevoorraad vanuit Nederland. Door dat de klant scant wat hij gebruikt, wordt dit automatisch nageleverd vanuit Nederland, hierdoor wordt de klant ontzorgt. 

Kleine en grote projecten

Bij Nagel Hydraulics draaien ze hun hand niet om voor de opbouw van extra functies en leidingwerk. Of het nu gaat om een minigraver of een 300 ton zware longreach graafmachine. 
Enkele grote projecten waar Nagel de afgelopen jaren aan gewerkt heeft zijn onder andere de Liebherr R980 Demolition van Lek Sloopwerken en de Genius STC HD260 sloopmachine van Adex Groep.