Reportages

Game Changers

Game Changers

Met de aanschaf van twee EC250EL en EC300EL Hybrid rupsgraafmachines van de nieuwste generatie zijn bij Gebr. De Haan Bussloo de eerste Volvo graafmachines in het materieelpark gekomen. Het is voor hen geen nieuw merk, want eerder betrokken ze via dealer Obbink Volvo in Winterswijk Volvo knikdumpers en wielladers. Maar rupsgraafmachines van de Zweedse fabrikant hadden ze nog niet.

De activiteiten van Gebr. De Haan Bussloo bestaan uit infrawerk, het bouwrijp maken van percelen, de aanleg en afdekken van stortplaatsen, natuurprojecten en de verhuur van machines met machinist.  De broers Guido en Roy de Haan staan aan de leiding van het bedrijf, dat zestig jaar bestaat en al vele jaren actief is het grondverzet.

Volvo is al vele jaren binnen ons bedrijf vertegenwoordigd. De eerste Volvo was een 860 TL knikdumper. Hierna volgenden nog vele typen knikdumpers van Volvo, tot de huidige A30G’s die we in gebruik hebben. De eerste Volvo wiellader was een L90C, ook hieraan zijn we trouw gebleven.” verteld Roy de Haan enthousiast. “Han Obbink probeerde al enkele jaren ook Volvo rupsgraafmachines aan ons te verkopen. De onlangs geïntroduceerde EC250E en EC300E zijn voor ons interessante machines. Ze zijn af fabriek leverbaar met Dig Assist waaraan eenvoudig de Trimble Earthworks app te koppelen is. Dit maakte het voor ons bijzonder interessant, omdat wij ons specialiseren op grondwerk dat uitgevoerd kan worden met GPS.

Demo overtuigde

Begin 2021 vernieuwde Volvo haar EC250E en EC300E. Deze 27 en 32 ton zware rupsgraafmachines zijn uitgerust met de nieuwste technologieën, waardoor een klant het maximale uit een machine kan halen. Denk hierbij aan de Smart View-optie, de 360 graden camera waarbij de machinist in één oogopslag alles rondom de machine ziet. Maar ook de joysticks en rijpedalen met elektrische servo bieden vele mogelijkheden. Optioneel leverbaar is de 10 inch grote Volvo Co-Pilot tablet. Hierop kunnen eenvoudig apps worden gezet zoals Dig Assist. Deze omvat 2D, In-Field Design, 3D-softwarepakketten van diverse aanbieders van Trimble en Topcon en On-Board wegen. Bovendien kunnen machinisten eenvoudig een zwenk-, hoogte- en dieptelimiet instellen.

Na een demo met de Volvo EC300E Hybrid bij De Haan waren de broers én machinist snel overtuigt. “De machine haalt een hoge productie en het brandstofverbruik lag aanzienlijk lager voor wat wij voorheen gewend waren. Wat ons ook aansprak was het weegsysteem. Hierdoor kunnen we eenvoudig wegen bij het beladen van vrachtwagens, en gaat nagenoeg geen een enkele wagen meer met over- of onderbelading de weg op. Iets dat opdrachtgevers steeds meer op prijs stellen of zelfs eisen. Maar ook kunnen we hier op het eind van de dag eenvoudig zien wat de dagproductie is,” ligt De Haan toe.

Maatje kleiner

Hierop bestelde De Haan een Volvo EC250EL en een EC300EL Hybrid. Bij deze laatste machine is De Haan voor een maatje kleiner gegaan. De vorige machine was een 36-tonner, met de EC300EL zijn ze om diverse redenen naar een 32 tonner gegaan. De EC300EL heeft gunstigere transportafmetingen, waardoor hij eenvoudige te transporteren is door de huistransporteur van De Haan. Ook het lagere brandstofverbruik in combinatie met de hoge productie overtuigde. 
Beide machines zijn uitgerust met een eigen Volvo D8M dieselmotor, die uiteraard aan de Stage 5 emissienorm voldoet. In de EC250EL levert deze 7,7 liter motor een vermogen van 167 kW (224 pk) bij slecht 1.600 omw/min. In de EC300EL is dit 188 kW (256 pk).
Het hydraulische systeem beschikt over twee axiaalplunjerpompen die bij de EC250EL een maximale opbrengst van 2x 240 liter/min leveren en bij de EC300EL 2x 276 liter/min.
Het hydraulische systeem van de EC300EL van De Haan wordt nog ondersteund door het hybride systeem. Bij de neerwaartse beweging van de giek wordt er hydraulische olie in een accumulator opgeslagen. Deze drukt de olie weer richting een hydraulische hulpmotor die de motor en de pomp ondersteund. 

Volvo Co-Pilot

Net als in een vliegtuig, ondersteunt Co-Pilot van Volvo de machinist in zijn dagelijkse werkzaamheden. Volvo past Co-Pilot op een brede range machines toe, zoals graafmachines, wielladers, knikdumpers, walsen en asfaltafwerkmachines. De graafmachines zoals die van De Haan zijn uitgevoerd met Dig Assist en Load Assist. 
Bart Jansen, productmanager bij SMT licht toe: “Met Dig Assist is de machinist in staat om snel, makkelijk en veilig te profileren, sloten te graven, taluds af te werken of andere graafwerkzaamheden uit te voeren waarbij voorheen handmatig op locatie de hoogtes of hellingen moesten worden gecontroleerd. Op dit moment is het leverbaar met de apps Topcon 3D-MC en Trimble Earthworks.” 
Het systeem kan als 2D gebruikt worden, waarbij de machinist eenvoudig hellingen of vlakke terreinen kan afwerken. Hierbij wordt ook een laserontvanger meegeleverd die op de lepelsteel is gemonteerd. 

In-Field Design

Met In-Field Design, ontwerp op locatie, wordt gebruik gemaakt van GNSS- en RTK-navigatietechnologie waarbij tot op de centimeter nauwkeurig gegraven kan worden door op het scherm zelf een tekening te maken. In Volvo Co-Pilot kunnen deze dan opgeslagen worden om later eventueel te worden hergebruikt.
In combinatie met het optionele Volvo Active Control is het mogelijk om de giek en de bak geautomatiseerde bewegingen te laten maken. Wordt er veelvuldig met digitale tekeningen gewerkt dan is uiteraard 3D de perfecte oplossing voor Dig Assist.

Project Willinks Weust

Bij Winterswijk ligt een kleinschalig gebied van 51 hectare met heischraal en blauwgrasland, Willinks Weust genoemd. Om de bijzondere natuur te behouden, te herstellen en te versterken is dit aangewezen tot Natura 2000 gebied. Aan Willinks Weust grenzen kalksteengroeves van Sibelco. Twee oudere groeves zijn tegenwoordig beschermd natuurgebied en in een groeve wordt nog kalksteen gewonnen voor in de wegenbouw en kunstmestindustrie.
Op een deel van het natuurgebied is een grotere hoeveelheid van het bestrijdingsmiddel DDT in de bodem aangetroffen. Aannemer Willems Winssen heeft deze sanering uitgevoerd, waarbij de Volvo EC300EL Hybrid van De Haan met machinist Marnix Oortgiesen is ingezet. Marnix is zeer enthousiast over zijn nieuwe machine: “met het weegsysteem kan ik redelijk nauwkeurig de vrachtwagens laden die de grond afvoeren. Ook kan ik eenvoudig zien hoeveel ton we al weggeladen hebben. Hierdoor heeft de opdrachtgever een snel overzicht zonder dat hij op weegbonnen moet wachten.” 
Tijdens ons bezoek stond machinist Richard Rorije met de EC250EL op de militaire basis in Soesterberg waar hij grondwerk uitvoerde voor de aanleg van een schietbaan.

Echte Game Changers

Bij Gebr. De Haan staat milieu hoog in het vaandel. Beide machines zijn dan ook uitgerust met een Stage 5 motor die werkt op HVO100 biodiesel. Met HVO100 is de CO2-reductie maar liefst 90% en de uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijnstof NOx, roet en zwavel veel lager. Ook heeft De Haan iedere machinist de cursus ‘Het Nieuwe Draaien’ laten volgen. Dit alles bij elkaar moet ertoe leiden dat De Haan sneller, eenvoudiger en kostenefficiënter kan werken. Met al deze technologie zijn deze machines echte ‘Game Changers’.

 

Lees het volledige artikel in Bouwmachines 1-2022