Reportages

Amerikaanse grader op de Drenthse Hunebed Highway

Amerikaanse grader op de Drenthse Hunebed Highway

De Drenth Groep uit Emmen bestelde onlangs ter vervanging en uitbreiding van het machinepark bij Wirtgen Nederland een tweetal John Deere graders van het type 622GP. Drenth behoort tot de grotere graderverhuurders van Nederland. Met een achttal graders in de klasse 4 tot 20 ton zijn ze door het gehele land aan het werk.

Henry Kuper, mede-eigenaar van Drenth Groep, vertelt over het keuzeproces: “We waren op zoek naar twee graders in de 19-20 tons klasse die voorzien zijn van een Stage 5 motor. Door die schone motor kunnen wij onze aannemers ondersteunen bij de CO2-prestatieladder. Maar de leverancier waar wij de meeste graders van hebben, kon nog geen machine in deze klasse leveren met een Stage 5 motor, dus moesten wij verder kijken. Daar wij al een aantal jaren gebruik maken van een uit de USA geïmporteerde John Deere Speed dozer, waarvan we er inmiddels al twee in gebruik hebben, kwamen we in contact met Wirtgen Nederland. Zij zijn importeur van de John Deere graders. Samen met hen hebben wij een bezoek gebracht aan een John Deere grader in Duitsland, waar we de machine ook zelf hebben kunnen testen. Dit gaf ons de doorslag om twee graders te bestellen.

Uit de USA

De John Deere graders worden in de USA gebouwd voor de Europese markt. Het Europese programma bestaat uit een viertal types van 16 tot 20 ton. Voor de Amerikaanse markt bouwt John Deere zelfs nog vier grotere types.
Op de Bauma 2019 toonde John Deere voor het eerst de graders voor de Europese markt, nadat ze in 2017 de Wirtgen Group hadden overgenomen. Naast de graders toonde men bulldozers, wielladers en graafmachines. Direct na de Bauma startte Wirtgen met de verkoop van John Deere graders via haar vestigingen in Duitsland en Frankrijk. Inmiddels is de verkoop over geheel Europa verspreid. 
Of er ook nog andere grondverzetmachines van John Deere in Europa leverbaar worden is nog onbekend, maar daar over zullen we komende Bauma hoogstwaarschijnlijk meer over vernemen.

GPS-voorbereid

De modellen uit de GP-serie zijn standaard af-fabriek voorzien van schotverbindingen, sensorenhouders, bekabeling, geïntegreerde besturing en universele houders voor ontvangers. Optioneel is er vanaf-fabriek Topcon en Trimble 3D-GPS besturing leverbaar. Drenth heeft haar graders laten voorzien met Leica GPS, omdat het bedrijf hiermee de beste ervaring heeft.
Aangedreven wordt de 622GP natuurlijk door een eigen John Deere PowerTech PPS 6.8L motor. Deze 6,8 liter zescilinder motor levert een vermogen van maximaal 168 kW (225 pk) en een koppel van 1.035 Nm. Standaard is de JD-motor voorzien van een omkeerbare ventilator. Voor onderhoud is de radiateur uitklapbaar. Alle dagelijkse toegangspunten voor onderhoud zijn vanaf de grond bereikbaar, inclusief de brandstof- en AdBluetank. Aan de rechterzijde van de machine zijn alle filters voor hydrauliek, transmissie en differentieel samen geplaatst, zodat deze voor het verwisselen eenvoudige te bereiken zijn. 
Natuurlijk is de machine ook uitgevoerd met een machinebewakingssysteem, JDLink. Hiermee worden alle machinegegevens en positie in realtime doorgegeven. Hiermee kan de dealer ook de machine op afstand uitlezen en eventueel de software updaten, zonder dat hiervoor een monteur naar de machine moet. 
De transportsnelheid bedraagt maximaal 40 km/u in de 8e versnelling. De hydraulisch aangedreven vooras trekt tot een maximale snelheid van 8 km/u mee, daarboven wordt deze automatisch uitgeschakeld. Rondom staat de machine op Michelin XTLA 17,5R25 banden die voorzien zijn van kunststof spatborden.

Ruime comfortabele cabine

De door Drenth bestelde 622GP graders beschikken over een 3,66 meter breed blad dat door middel van een geavanceerde joystick wordt bediend. Ook het sturen tijdens het werken wordt overgenomen door een joystick. Het kleine stuurwiel zelf is alleen nog maar nodig voor het rijden over de weg. 
De cabine is ruim, comfortabel en zeer overzichtelijk. Door de stuurkolom smal te houden en de overige schakelaars/druktoetsen hoog te monteren, heeft een machinist uitstekend zicht op het blad en rond de machine. Voor nog meer zicht zorgen de optionele frontcamera en de standaard camera achterop. Deze laatst is zo gemonteerd dat ook de ripper in beeld is.
De parallelgeleide ripper is voorzien van een geïntegreerde trekhaak en beschikt over maximaal vijf tanden voor diep lostrekken. Daarnaast zijn er nog negen kleine tanden gemonteerd voor licht werk.
Henry Kuper vervolgt: “Omdat de service vanuit Wirtgen Nederland komt, gaf dat ons ook een vertrouwde indruk. Net als dat het Europese onderdelenmagazijn in Windhagen, Duitsland, ligt. Hierdoor kan er snel service en onderdelen geleverd worden.

Hunebed Highway

Tijdens ons bezoek is machinist Martin Vos aan het werk bij de nieuwe op- en afritten van de N34 bij Klijndijk. In opdracht van de provincie Drenthe legt aannemer Avitec hier nieuwe op- en afritten aan met twee rotondes. Naast de N34 komt er vanaf de Odoornerweg een parallelweg naar de nieuwe ongelijkvloerse aansluiting. De ongelijkvloerse aansluiting Emmen-Noord verdwijnt hiervoor. 
De provincie Drenthe wil de verkeersveiligheid en doorstroming op de N34, ook wel bekend als ‘Hunebed Highway’, verbeteren. Hiervoor is ze op tal van plaatsen aan het werk om de weg te verbreden en ongelijkvloerse aansluitingen te realiseren. Ook bij Avitec zie je dat ze met milieuvriendelijk materieel aan het werk zijn. Zo waren op het project een rupsgraafmachines aan het werk die aan de Stage 5 emissienorm voldoet en een zelfs een waterstoftractor.

Drentse specialisten

De Drenth Groep is gevestigd in Emmen, nabij de Duitse grens. Vanuit hier werkt het bedrijf met circa 50 personeelsleden en een ruim bestand aan grondverzetmachines aan wegenbouw- en spoorwegprojecten door heel Nederland en Duitsland. De nadruk ligt hierbij vooral op grond- en profileerwerkzaamheden. Voor het werk aan het spoor zijn de medewerkers in het bezit van een spoorpas. Bij deze werkzaamheden worden vaak vooral onderbanen en spoorballast op hoogte afgewerkt. 
Een specialiteit van Drenth is de fijnprofilering met graders. Hiervoor is het bedrijf in het bezit van een achttal graders van 4 tot 20 ton. Doordat de machines uitgerust zijn met 2D/3D GPS kan er afgewerkt worden met toleranties van minder dan 1 centimeter.
Tevens is het bedrijf in het bezit van een breed inzetbare verbredingsmachine, waarbij niet alleen wegen verbreed kunnen worden met asfalt, puin of granulaat, maar ook bermen afgewerkt kunnen worden met grond. Of zelfs met behulp van een zijdelings aangebouwde transportband zand of zelfs warm asfalt verplaatst kunnen worden naast de rijbaan. 
Voor het werk in het grondverzet bezit Drenth meerdere minigravers, mobiele en rupsgraafmachines, wielladers, walsen en de Speeddozers.